Boekverslag : Dirk Bracke - Een Vlieg Op De Muur
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 450 woorden.

Het boek 'Een vlieg op de muur' van Dirk Bracke is een oorspronkelijk Nederlands geschreven boek. Op de cover staat een straatjongen en dat past bij het verhaal.


Het verhaal speelt zich af in het Braziliaanse Salvador da Bahia in het jaar 1993. De hoofdpersonages zijn allemaal straatkinderen. Washington en zijn zwakkere broer Mico proberen wat geld te verdienen door te bedelen of door klusjes op te knappen. Marcos is een knappe, stevig gespierde jongeman en is de leider van de bende. Samen met zijn bloedmooie vriendinnetje Sandra, Washington, Mico en Bol (de hond van Washington) leeft hij op de Pelourinho. Belangrijke nevenpersonages zijn de corrupte politieagenten Pedro en Disnei. Ook de drugsdealer Ernesto Vargas, alias Snorretje speelt een belangrijke rol in het verhaal. Wanneer Marcos echter door Snorretje in dienst genomen wordt om drugs te dealen beginnen de problemen. Na verloop van tijd worden ze door de politie in de gaten gehouden. Ze worden zelfs eens opgepakt. Nadat Marcos een waardevol pakje drugs verliest wordt hij op de hielen gezeten door Snorretje en zijn chauffeur, Lucio. Bovendien zet de eigenaar van een hotel op de Pelourinho een prijs op het hoofd van Marcos. Marcos heeft geen andere keuze en vlucht weg. Later wordt hij vermoord teruggevonden; geen happy end dus. Het verhaal loopt af met een open einde. Ik vind dit een goede keuze omdat je dan zelf een einde kan fantaseren. De passage die mij het meeste aansprak was die waarin Washington sterft. Hij wordt vermoord door de enige agent die hij vertrouwde en het gebeurde op dezelfde plaats als een van zijn voorouders. Het thema van het verhaal is het leven van Braziliaanse straatkinderen. Volgens mij heeft de auteur daar geen bepaalde bedoeling mee.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd en er worden geen flashbacks of flashforwards gebruikt. De auteur zelf vertelt het verhaal. Bovendien hanteert Bracke frisse taal. Ook gebruikt de schrijver verschillende stijlfiguren zoals:


- Vooropplaatsing,vb. “Heel dicht, zodat hun neuzen elkaar bijna raakten.”


- Herhaling, vb. “Toen trok hij de wc door, en nog een keer, en nog eens, en nog”


- Ironie, vb. “ ‘Je hebt weer een nieuwe auto’ stelde Marcos vast toen de rode Vauxhall de Avenida da Barra opreed. ‘Lucio heeft hem ergens gevonden,’ grinnikte Snorretje en tikte de chauffeur op de schouder.”


- Climax, vb. “Ik slikte water, ik spuugde water, ik kotste water.”


Verder gebruikt de auteur beeldspraak zoals:


- Vergelijking, vb. “Als een flamingo bleef de man verrast op één been stilstaan.”

Ik vind het een mooi boek, bovendien leest het erg vlot. Ook onthult de auteur op een verbluffende manier de schrijnende toestanden waarmee Braziliaanse straatkinderen te maken krijgen. Het boek is geschikt voor mijn leeftijd en het is zeker een aanrader.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen