Boekverslag :  - Struisvogelkoorts
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 438 woorden.


1)Auteur, titel, uitgever, jaar: Abbing&Van Cleeff, Struisvogelkoorts, Wolters-Noordhoff, 1999


2) Genre: Avontuur
3) Gebeurtenissen: Sem en Feya ontdekken dat kinderen op school zich vreemd gedragen en gaan op onderzoek uit. Die kinderen hebben allemaal een yacca. Dat is een speeltje in de vorm van een ei, wat je moet verzorgen als je hond of kat. Als er onder een dopje van een medicijn van Fermayaca een struisvogel zit, kun je zo'n yacca aanvragen. Als de yaccakinderen een voor een verdwijnen, verdenken Sem en Feya Fermayaca. Feya gaat op onderzoek uit in Fermayaca en verstopt zich in een busje met was die naar de fabriek gaat. In de fabriek ontdekt ze de verdwenen kinderen. Ze ziet dat die verdeeld zijn onder groepen van twaalf kinderen die er ongeveer hetzelfde uitzien. Ze ontdekt ook dat er een medicijn op hen wordt uitgeprobeerd tegen zweren. Ook moeten die kinderen nieuwe yacca's maken. Als Sem zich ongerust maakt over Feya die alleen in de fabriek is, gaat hij er ook heen. Samen vernietigen ze alle yacca's en worden de kinderen weer gezond. Het medicijn hielp wel, maar had vervelende bijwerkingen: rode riem onder de navel en blauwe plas. Daarom voert de directeur van Fermayaca 'plan exit' uit en sluit alle deuren. Zelf gaat hij er snel van door. Feya en Sem ontsnappen en gaan hulp halen.


4)Personen: Feya en Sem zijn de hoofdpersonen en zijn dik bevriend. Allebei zijn ze gek op avontuur. Sem heeft ook nog een broertje en zusje: Niels en Lot. De personen in het verhaal maken eigenlijk geen ontwikkeling door.


5)Plaats: Het verhaal speelt zich af in een modern land, in het huis van Feya, op school en de fabriek Fermayaca.


6)Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd. De verteltijd is 206 bladzijden. De vertelde tijd is ongeveer 7-8 maanden. Er is geen sprake van van onopvallende tijdversnelling en tijdvertraging. Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde en er zijn geen flashbacks.


7)Begin: Het begint eigenlijk aan het begin van de gebeurtenissen. Je leest in het dagboek van Sem en Feya en zij beginnen met het dagboek als er van alles raars begint te gebeuren.


8)Probleem en afloop: Het belangrijkste probleem is dat door de yacca's steeds kinderen verdwijnen en Sem en Feya willen te weten komen waarom en hoe dit gebeurt. Het loopt goed af, omdat alle kinderen terecht en gezond zijn.


9)Perspectief: Er wordt het hele verhaal lang in het ik-perspectief verteld doordat wat je leest dagboeken zijn.


10)Titel: Struisvogelkoorts, omdat je door de struisvogelharten- en eieren ziek wordt.
11)Thema: Het thema is zwerenmiddel. Het gaat daarom, omdat er kinderen verdwijnen die naar de fabriek gaan om daar getest te worden op een zwerenmiddel.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen