Boekverslag : Yvonne Keuls - De Moeder Van David S.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1434 woorden.

Titel:

De moeder van David S.Uitgever:

AmboTitelverklaring:De schrijfster heeft voor deze titel gekozen, omdat ze vindt dat ouders van drugsverslaafden onpersoonlijk worden behandeld. De titel komt in het boek voor als de moeder van David door de politie gebeld wordt.1e druk:

1980Genre:

drugs, romanDe auteur:Yvonne Keuls wordt geboren op 17 december in 1931 in Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indie. In 1938 keert het gezin weer terug naar Nederland. Na de Kweekschool heeft ze als onderwijzeres gewerkt. Ze trouwt in 1954 met R. Keuls. Ze begint met het schrijven van gedichten en verhaaltjes. Ze maakt ook bewerkingen van romans van een aantal bekende schrijvers voor de televisie. Ze wordt bekend met Jan Rap en zijn maat (1977). De schrijfster gebruikt meestal een sobere stijl.Een aantal boeken van Yvonne Keuls:

-Het verrotte leven van Floortje Bloem

-Meneer en mevrouw zijn gek

-Keulsiefjes

-Een doekje voor het bloedenPersoonlijke reactie:Toen ik dit boek zag, dacht ik van dat dit wel een interessant boek zou zijn en dat je hier veel uit kon leren. Ik wou wel eens zien wat er gebeurd al iemand aan de drugs is. En ik wilde meer weten over drugs.

Ik denk dat je van deze auteur zeker meer boeken moet lezen want het is echt een boeiend boek om te lezen. Ik zou dit boek zeker aanraden aan leerlingen om het ook te lezen omdat het een leuk en boeiend boek is en dat is toch wat je wilt lezen.

Plaats / ruimte:De voornaamste plaatsen van handeling zijn: de huizen waar David geleefd heeft (in Den Haag en in Delft), de Amsterdamse drugsscène, de afkickboerderij en het politiebureau.Samenvatting:Het oudste kind van de familie S., David, hun zoon van zestien, raakt aan de drugs verslaafd. Dit gebeurt eerst met wierook, maar later ook met drugs.

In het begin van het verhaal krijgt de lezer de indruk dat het erg goed gaat met de familie S.. Maar langzamerhand gaat het steeds slechter met David. Hij gaat steeds minder naar de sportclub en maakt ook bijna geen huiswerk meer. Hij komt 's avonds laat thuis en brandt wierook op zijn kamer. Hij doet eigenlijk alleen nog maar die dingen waar hij zelf zin in heeft.

De grote problemen beginnen, wanneer de familie van vakantie terugkomt en in het hele huis vreemden liggen te slapen. David zegt tegen de politie dat ze hem hebben bedreigd.

De rest van de familie is nooit in aanraking met drugs geweest en weet ook niet wat de gevolgen daarvan zijn. Het duurt daarom erg lang voordat Len doorheeft wat er aan de hand is. Het gezin heeft geleerd om David los te laten, maar Len, de moeder van David, weigert hem los te laten. Haar huwelijk lijkt stuk te lopen en voor de andere kinderen in het gezin heeft ze al tijden geen aandacht. Doordat David zelf ook ziet dat het leven van zijn ouders, broer en zusjes door hem ondraaglijk is geworden, gaat hij steeds meer drugs gebruiken. Hij heeft dus een soort schuldgevoel. David krijgt hulp van Kees, een psycholoog, hij begeleidt David, ook al is dit zeer moeilijk.

Davids vriend Bennie, met wie David soms dagenlang weg is, gebruikt samen met hem drugs. Eerst wierook, daarna hasj en marihuana. Later stelen ze samen fietsen en geld om aan drugs te komen. Als de ouders van beide jongens samen over hun problemen praten, wil David's moeder nog steeds niet geloven dat hun zoon (ook) aan de drugs is. David geeft aan zijn moeder toe dat hij Speed gebruikt en dat hij geld van haar steelt om het te kunnen kopen. Maar hij belooft haar daarmee te stoppen en weer naar school te gaan. Maar al na een paar weken loopt hij weg en belt meer dan drie weken later vanaf het Centraal Station op om te vragen of zijn ouders hem willen komen ophalen.

Dit gaat nog een paar weken zo door. Dan worden de ouders van David op een dag opgebeld door een politieagent, die een slechte mededeling voor hen heeft: David is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Als zijn ouders hem de volgende dag opzoeken, smeekt David hen om hem mee te nemen. Maar ze doen het niet. Het gaat langzamerhand weer wat beter met David en zijn ouders weten hem over te halen om vrijwillig naar een afkickcentrum te gaan. Al na een paar weken loopt David ook hier weg en komt hij bij zijn ouders om geld bedelen. Zijn vader geeft hem wat geld en stuurt hem weg.

Het keerpunt in het verhaal is de reis van Len naar Amerika, waar ze in contact komt met een organisatie voor ouders van drugsverslaafden. Terug in Nederland begint Len samen met haar man net zo'n groep voor ouders van drugsverslaafden en ze hebben veel steun aan elkaar.

Aan het einde van het verhaal, als blijkt dat David waarschijnlijk 'clean' is, hoort Len dat David het huis verlaat. Len blijft de hele nacht wakker, maar weet 's ochtends dat David het huis heeft verlaten om een shot te gaan halen.Tijd en tijdvolgorde:Het verhaal wordt chronologisch verteld. De vertelde tijd is ongeveer twintig jaar. Het verhaal begint met de geboorte van David. De laatste zeven jaar worden uitgebreider beschreven, omdat deze periode voor David het belangrijkste is in verband met zijn drugsprobleem. De schrijfster maakt in dit boek ook gebruik van enkele flashbacks.Karakterbeschrijving en -ontwikkeling:De hoofdpersoon, David,

Is zestien jaar en raakt verslaafd aan de drugs. Doordat hij onder invloed van deze verdovende middelen is, heeft hij nergens zin in. Hij is een rond karakter.Bijpersonen

 Tom en Gerrie, buren met drugsverslaafde zoon Bernard.

 Juliet, zusje van David en dochter van Len en Simon.

 Josien, zusje van David en dochter van len en Simon

 Bram, broertje van David en zoon van Len en Simon.

 Moeder van Len, oma van David

 Kees, psychiater

 Henriëtte, psychiater

 Marleen, tijdje vriendin van David.Leeservaring:1. onderwerpToen ik het boek zag sprak het onderwerp mij wel aan, omdat het over drugs gaat. Het boek heeft mij nieuwe kanten van het onderwerp laten zien, zoals hoe het is om drugs verslaafde te zijn. Ik heb veel over drugs geleerd zins ik het boek gelezen heb. Ik ben nu wel anders over het onderwerp gaan denken, wat het is om drugs verslaafde te zijn. Ik had niet gedacht dat het onderwerp zo zou eindigen, want op het eind wanneer hij clean is gaat hij weg om een shot te halen. Ook ben ik het eens met de mening die uit het boek blijkt en ik vond dat alle kanten van het verhaal evenveel aandacht hebben gekregen.

2. gebeurtenissenOver de gebeurtenissen in het boek valt niets te klagen, want er zijn genoeg gebeurtenissen om het verhaal boeiend te houden. Ook komen de gebeurtenissen logisch in elkaar voort. Ik vond de gebeurtenissen boeiend want wat er in het boek beschreven wordt kan echt gebeurd zijn. Het verhaal heeft mij ook aan het denken gezet over het drugs gebruik van sommige mensen. De gebeurtenis op het eind dat David weg gaat om een shot te halen.3. personagesDe hoofdpersoon is geen held, want hij is een gewone jongen die verslaafd is aan drugs. Ik verafschuw de eigenschap van David dat hij aan de drugs is. Alle personages lijken op echte mensen, want ze doen gewoon zoals wij ook doen. David was eigelijk de longen die mij aansprak in het verhaal, want ik wilde weten hoe het is om drugs verslaafde te zijn, maar ik had het probleem van David anders opgelost, want ik had gewoon tegen mijn ouders gezegd dat ik aan de drugs was en dat ik er vanaf wilde.4. bouwDe bouw van het verhaal hangt heel goed samen. Het verhaal is ook heel spannend en boeiend. De bouw van het verhaal is ook helemaal niet zo ingewikkeld en dat maakt het verhaal zo interessant. De bouw van het verhaal past best wel goed bij het verhaal. Er zitten alleen niet genoeg terugblikken dat hadden er wel meer mogen zijn naar mijn mening. Het een is niet zo goed want er blijft wel wat onduidelijk.5. taalgebruikHet boek is helemaal niet moeilijk om te lezen, want er word goed Nederlands in gebruikt. De verhouding tussen gesprekken, beschrijvingen en weergave van gedachten en / of gevoelens is goed gedaan, want je hebt er helemaal een last van al een beschrijving overgaat in een gesprek of zo. Ook de taal past goed bij de personen in het verhaal.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen