Boekverslag : H. Mülisch - De Aanslag
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 546 woorden.

Korte inhoud:

1. Proloog : In dit deel krijgen we een beschrijving van de kleine woonbuurt in Haarlem waar de tragedie zich afspeelt.

2. Eerste Episode : Hierin speelt de tragedie zich af. Nadat Fake Ploeg twee huizen verder werd neergeschoten, sleepte de buurman het lijk dat voor zijn huis lag, naar het huis van de familie Steenwijk. Peter (Anton’s broer) ging naar buiten om het lijk terug te leggen, maar werd daar ontdekt door de Duitsers en vluchtte weg met het wapen van Fake. Als vergelding werden zijn vader en moeder samen met een groep gijzelaars geëxecuteerd. Later werd ook Peter zelf bij de buren betrapt en neergeschoten.


De tienjarige Anton werd door de Duitse militaire staf onder de hoede van zijn oom geplaatst in Amsterdam.

3. Tweede Episode : Na een zevental jaar keert Anton voor de eerste keer terug naar Haarlem. Hij ziet daar een verwilderd perceel grond waar vroeger zijn huis stond. Hij ontmoet er ook zijn oude buurvrouw uit “Welgelegen” en haalt samen met haar herinneringen op. Anton probeert ook wat meer te weten te komen over de situatie waarin zijn ouders gestorven zijn. Hij hoort ook dat er een gedenksteen is opgericht ter nagedachtenis van de mensen die op de beruchte avond geëxecuteerd zijn.

4. Derde Episode : Vier jaar na Anton’s bezoek aan Haarlem zijn er hevige rellen in Amsterdam. Anton ,die intussen voor anesthesist studeert, ontmoet tijdens die rellen Fake’s zoon ook Fake genaamd. Anton nodigt Fake uit om met hem te praten en komt ook zijn kant van de zaak te weten. Ook Fake zelf heeft hard geleden onder de dood van zijn vader en lijdt nog steeds door het aanzien van de aftakeling van zijn moeder… .


Deze episode eindigt dat Fake met een grote steen de spiegel van Anton aan diggelen slaat.

5. Vierde Episode : Nog eens tien jaar later is Anton getrouwd en heeft een dochtertje. Via zijn schoonvader komt hij in contact met leden van het verzet van Haarlem en op de begrafenis van een overleden verzetslid ontmoet hij de man die verantwoordelijk is voor de dood van Fake Ploeg en dus ook onrechtstreeks voor die van zijn familie. De confrontatie met deze man is zowel een positieve als een negatieve ervaring. Anton beseft dat dit alles moest gebeuren en dat er geen ontkomen aan was. Er zouden sowieso slachtoffers gevallen zijn. Dat het juist zijn familie was, was de beslissing van “het lot.”

6. Laatste Episode : Deze episode speelt zich vijftien jaar na de vorige af. Anton is gescheiden van zijn eerste vrouw, is nu hertrouwd en heeft uit zijn tweede huwelijk een zoontje. Zijn dochter uit het eerste huwelijk is inmiddels zwanger en woont in een kraakpand.


Anton wordt door zijn tandarts, een oude vriend, overtuigd om mee in een antinucleaire demonstratie te lopen. Op deze demonstratie ontmoet hij bij toeval (of bij lot) Karin, de dochter van de buurman die het lijk voor hun deur heeft gelegd. Via Karin krijgt hij meer duidelijkheid over de hele situatie en hoort hij dat de dood van zijn familie al gewroken is. De buurman heeft zichzelf gedood uit schuldgevoel… . Anton weet niet goed hoe met dit nieuws om te gaan. Hij loopt weg van Karin en hoopt haar nooit meer terug te zien… .

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen