Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1598 woorden.

1) Schrijfster: J.K. Rowling.

2) Titel van het boek: Harry Potter en de gevangene van Azkaban.

3) Uitgever: Harmonie van Amsterdam. Jaar van uitgifte: 1999

4) Samenvatting

Harry potter is geen gewone jongen, hij is een tovenaar. Harry heeft geen ouders meer. Dat komt door de Kwaadaardige tovenaar Voldemort. Die heeft de ouders van Harry vermoord toen Harry nog baby was; de moeder van Harry (Lilly) had haar leven opgeofferd voor die van Harry en daardoor is Harry beschermd tegen Voldemort. Met deze grote liefde van de moeder van Harry is tegelijkertijd Voldemort “dood” gegaan; die kon niet tegen de liefde van Lilly. Maar Voldemort was zo’n duistere tovenaar dat hij niet echt dood is gegaan maar meer als een schim rond dwaalt.

Omdat Harry geen ouders meer heeft woont hij bij de Duffelingen. Dat zijn, zijn oom en tante, maar die haten al dat tovenaars gedoe zo, dat de meeste mensen niet eens weten dat Harry bestaat. Het leven voor Harry bij de Duffelingen is ondragelijk vooral als er iemand op bezoek komt want die mogen niet weten dat Harry een tovenaar is en zeggen de Duffelingen dat Harry het hele jaar op een internaat zit voor toekomstige boeven. Deze keer komt er bij de Duffe-lingen een tante van Dirk(het zoontje van de Duffelingen) te logeren. Die boort Harry zo de grond in dat Harry zo boos wordt dat hij haar op laat zwellen. En daarna vertrekt uit het huis.

Harry loopt weg met al zijn Tovenaarsspullen en gaat naar de “lekke ketel”. Daar gekomen is minister Droebel er (Minister Droebel is de minister van toverkunst); hij is zo blij dat Harry er is dat hij niet eens een waarschuwing krijgt voor toveren buiten schooltijd.

Minister Droebel is zo blij omdat een volgeling van Voldemort (Sirius Zwarts die de vader en moeder van Harry aan Voldemort heeft overgeleverd) ontsnapt is uit de tovenaargevangenis Azkaban. De rest van de Zomervakantie mag Harry op kosten van het ministerie in de “lekke ketel” logeren.

Uiteindelijk moet Harry weer naar school (Zweinstein); hij heeft zich daar op verheugd want dan komt hij weer bij zijn beste vrienden: Ron en Hermelien. Op Zweinstein gekomen moet Harry, Ron en Hermelien veel leren en daarnaast doet Harry ook Zwerkbal (dat is een tovenaars sport op bezems). Bij Harry’s eerste zwerkbal wedstrijd valt hij van zijn bezem door een beuker en zijn bezem vliegt door tegen de betoverende eik (doordat deze betoverd is zwiept hij met zijn takken naar alles wat in zijn buurt komt) en wordt daar tot splinters geslagen.Harry krijgt een vuurflits (de beste bezem voor Zwerkbal) anoniem op gestuurd; maar hij mag hem niet gebruiken van het schoolbestuur voordat hij gecontroleerd is op spreuken (want de bezem kan van Sirius Zwarts zijn). Na grondig onderzoek blijkt de bezem spreukvrij te zijn en mag Harry hem uiteindelijk gebruiken.

Tijdens een van zijn lessen heeft een Hypogrief (een soort Adelaar aan de voorkant en een draak aan de achterkant) een jongen gebeten. Dit was (de jongen zijn eigen schuld want die had dit uitgelokt). De hypogrief (genaamd scheurbek) werd veroordeeld tot de doodsstraf.

Harry, Ron en Hermelien gaan stiekem onder de onzichtbaarheidmantel van Harry naar de veroordeling van Scheurbek. En daarna lopen ze terug. Uit de betoverde eik komt een enorme hond, die Ron naar binnen trekt. Tot verbazing van Harry en Hermelien slaat de eik niet om zich heen. Ron verzet zich hevig en houdt zijn voet achter de stam maar de “hond” begint harder te trekken en dan breekt Ron z’n voet.

Harry en Hermelien proberen achter Ron aan te gaan maar dat lukt niet, omdat de eik weer woest om zich heen slaat. Dan komt Knikkebeen de kat van Hermelien en drukt tegen de stam van de eik en de eik stopt met slaan. Harry en Hermelien gaan naar binnen door een lange gang en aan het eind van de gang komen ze in een kamer waar Ron, Lupos (het verweer tegen zwarte kunsten leraar) Al de frustratie van de afgelopen jaren over zijn ouders komt er in een keer uit: JIJ HEBT MIJN OUDERS VERMOORD! Zwarts ontkent dat en Harry wil hem gaan te vermoorden maar op dat moment begint Lupos allemaal wartaal uit te slaan zoals: waar is hij en waarom heeft hij zich zolang schuilgehouden. Daarna loopt hij naar Zwarts en omhelst hem. Hierop volgt de uitval van Hermelien: het kan niet waar zijn en ik heb het tegen niemand gezegd dat je een weerwolf bent!

Hierop antwoorden Lupos mag ik Schurfie zien(dit was Ron’s huisdier een rat) want hij is namelijk een faunaat (dat is iemand die in een bepaald dier kan veranderen) en hij heet PETER PIPPELING. Dat kan niet want Peter is dood zei Hermelien. Zwarts begon met zijn verhaal: iedereen denkt dat ik Peter heb vermoord maar dat is niet zo, want ik was niet de geheimhouder van Lilly en James maar dat Peter want op het laatste moment had ik gezocht dat ze Peter moesten kiezen als geheimhouder van hun, en de avond van die dag ging ik naar Peter en hij was er niet en er was ook geen spoor van een worsteling. Dus ik ging snel naar het huis van James en Lilly en daar vond ik ze dood en toen ben ik gaan zoeken naar Peter en ik vond hem dreef hem in het nauw. Toen zette hij zijn eigen dood in het spel hij snee zijn vinger af en schreeuwde dat ik Lilly en James had vermoord en maakte toen iedereen in een straal van 7 meter om zich heen DOOD! . Toen lieten ze Schurfie in zijn eigen gedaante terug toveren en toen gingen ze naar buiten waar de maan net achter de wolken kwam en Peter die aan Lupos vast zat daar werden ze opgewacht door vreselijke wezens die hun dood wilden maken. Harry sprak een hele moeilijke spreuk en dat ze beschermde daarna viel iedereen flauw. Later werden ze wakker in de ziekenzaal alleen Ron was nog niet bij bewustzijn en Hermelien had weer een van haar geniale idee├źn. Ze heeft een magisch voor werp dat de tijd terug draait; dat deden ze en ze gingen 3 uur terug (voor dat scheurbek vermoordt werd) ze redden scheurbek en toen gingen ze naar de plek waar Zwarts gevangen zat zetten die op scheurbek. Scheurbek en Zwarts vlogen weg naar een schuilplaats.

5) Sirius Zwarts is een gevangene van de tovenaars gevangenis AZKABAN

en het boek gaat voornamelijk over sirius dus ik vindt het een hele passende titel.6) De hoofdpersonages zijn in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban net zo als in elk harry potter boek:

1. Harry Potter Een tovenaar met twee overleden ouders die heel beroemd is omdat hij voor de val van het duister zorgde. Is in dit boek dertien jaar oud en heeft (nog steeds) een litteken op zijn voor hoofd. Verder speelt Harry als zoeker in het Zwerkbalteam (zwerkbal is een balspel voor tovenaars dat gespeeld word op bezems).

2. Hermelien Griffel. De meest ijverige leerling op school haalt altijd hoge cijfers. Hermelien is een goede vriendin van Harry. In dit jaar heeft ze zoveel vakken dat ze tijd te kort komt om naar alle vakken te kunnen. Daarvoor krijgt zijn de tijdverdrijfver(een magisch voorwerp waarmee je terug in de tijd kunt) die gebruiken ze uiteindelijk ook om sirius te redden.

3. Ron Wemel. De roodharige Ron is ook een goede vriend van Harry en vaak maken ze dan ook samen met Hermelien hun Huiswerk. Ron komt uit een niet erg rijk gezin en heeft dan ook altijd tweede hands school spullen.

4. Sirius Zwarts. Is de Peetvader van Harry maar word eerst als vijand aangezien. Op het eind wordt Sirius door harry gered van de bewakers van Azkaban.7) Het verhaal speelt zich waarschijnlijk aan het eind van de 21ste begin 22ste eeuw af en er verstrijkt een schooljaar in het boek.

8) Het verhaal speelt zich af op Zweinstijn hogeschool voor hekserij en hocus-pocus en in het dichtbij gelegen dorpje Zweinsveld.

9) Ik vind het een heel spannend boek van het begin tot het eind omdat er veel onverwachte dingen in gebeuren zoals dit: Harry, Ron en Hermelien lopen in een dieren speciaal zaak en staan aan de toonbank voor Ron’s rat schurfie. “Nou, als je je rat niet wilt inruilen, zou je dit rattentonicum kunnen proberen, zei de heks, en haarde een klein rood flesje onder de toonbank vandaan.

Ja, goed, zei Ron. Hoeveel – AU

Ron sloeg dubbel toen er een reusachtig oranje beest vanaf de hoogste kooi op zijn hoofd sprong en blazend op schurfie afschoot” en daarna koopt Hermelien die kat nog ook.

En het is ook zo’n vasthoudend verhaal dat je gewoon door wil blijven lezen.

OPDRACHT 5:De Nieuwe Harry Potter is Eindelijk uit!Amsterdam 2000 – vandaag is het nieuwe boek van J.K Rowling verschenen in de Nederlandse Boekwinkels. Het boek heet:

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

Het gaat over de tovenaars leerling Harry Potter die nu in het derde leerjaar op Zweinstijn hogeschool voor hekserij en hocus-pocus zit.

Dit jaar hoort hij voor het eerst van zijn Peetvader Sirius Zwarts.

Eerst denkt hij Dat Sirius een aanhanger van de duistere tovenaar VOLDEMORT was maar op het eind blijkt dat niet zo te zijn en redt Harry Sirius van De bewakers van Azkaban de tovenaars gevangenis.

Kortom Dit is weer een Hartverwarmend en spannend boek van J.K. Rowling dat fantastisch vertaald is door Wiebe Budding. dit boekverslag werd geschreven door Martijn v/d Meij op Woensdag 19 juni 2002

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen