Boekverslag : Anton Koolhaas - Tot Waar Zal Ik Je Brengen?
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 961 woorden.

Tot waar zal ik je brengen?



LET OP: Dit verslag is uitsluitend bedoeld als hulpmiddel bij het maken van je eigen verslag en niet om zomaar in te leveren bij je docent(e).

Auteur: Koolhaas, Anton

Verslagtype: Uittreksels

Literatuurtype: Literatuur

Maker: Bekend

Taal: Nederlands

Vak: Nederlands

Commentaar -

Cijfer niet bekend

Beoordeling bezoekers (1 stem)

Beoordeling Ornée & Vermeer Tekstbureau: *

Aantal keer bekeken 124



Meer info: ga naar het leesdossier Geef nu jouw beoordeling Deze pagina printen

Terug naar het overzicht Stuur je eigen verslag op Opnieuw zoeken



--------------------------------------------------------------------------------



Korte samenvatting:



Luc en Jacky zijn enige jaren met elkaar getrouwd. Het lijkt een volmaakt huwelijk en ze hebben drie kinderen. Samen gaan ze op vakantie naar de Franse kust. Als ze daar aankomen blijkt het vakantiehuis dat ze gereserveerd hebben totaal leeg te zijn. Ze raken teleurgesteld en geïrriteerd. Na enig gezoek komen ze dan aan bij hotel Bellevue. Daar is één slaapplaats, die Luc neemt. Jacky kan onderdak krijgen bij de familie Boret. De heer des huizes is wat vreemd, hij wil geen mannen onderdak geven, maar zijn vrouw en kinderen zijn erg aardig. Het weer is erg slecht en een vloedgolf treft de streek. De man die Luc en Jacky met het huis heeft bedrogen is André. Hij wil veel geld verdienen aan toerisme in de streek. Daarom heeft hij een financier, meneer Zulver en zijn vrouw, uitgenodigd om een boottocht te maken. Door het noodweer slaat het schip op de kust te pletter. De oude schipper overleeft de ramp evenals Hein Zulver en Vickey. Het huis van Boret wordt zwaar beschadigd. Mevrouw Cornelie Boret en Jacky verdrinken. Ook hotel Bellevue wordt erg zwaar getroffen en Luc ontsnapt maar net aan de verdrinkingsdood. Na het noodweer blijkt het lichaam van Jacky onvindbaar te zijn. Luc vindt troost in het hotel bij een andere gaste, Marianne, wiens man ook nog niet gevonden is. Luc gaat terug naar huis. Dan wordt het aanpassingsproces beschreven dat Luc doormaakt. Hij tracht zijn drie kinderen goed op te voeden, maar hij raakt steeds meer vervreemd van vrienden en kennissen. Hij wil Jacky leren kennen zoals ze geweest is en zoals ze nu is. Hij stuit daarbij op drie problemen: Op de relatie die Jacky tijdens haar huwelijk heeft gehad met anderen mannen (o.a. Hein Zulver), op het conflict in het lege vakantiehuis en op de zusterlijke verhouding met Cornelie Boret. Ook mijnheer Boret raakt geïsoleerd. Hij herkent zijn vrouw op een foto die men van haar ontzielde lichaam heeft gemaakt. Acht jaar later gaat Luc naar de dochters van Boret, Corine en Corite. Hun vader is gestorven. Luc bekijkt de foto. Hij herkent Jacky, die gekleed is in een jurk van Cornelie Boret. Jacky ligt dus begraven in het graf van Mevrouw Boret. Hij gaat weer naar huis en houdt in de auto een zonderlinge alleenspraak met Jacky. Hij is nog steeds erg gespannen. Dat blijkt ook door zijn houding tegenover het vriendje van zijn dochter Emmy.



De motieven:

Een met verlangen tegemoet geziene vakantie mislukt.

De bedrogen echtgenoot (Luc) wordt geconfronteerd met zijn medeminnaar (Zulver)

De bedrieger (André‚) krijgt zijn verdiende loon.

Generatieconflict tussen Luc en zijn kinderen.



Beschrijving van de hoofdpersonages:

Luc: De man van Jacky. Vader van drie kinderen. Hij geeft veel om Jacky. Tijdens het noodweer is hij erg bezorgd over haar. Na haar dood wil hij haar leren kennen. Hij raakt erg gespannen en heeft veel verdriet. Hij raakt vervreemd en gedraagt zich zonderling.

Meneer Boret: De man van Cornelie. Hij is vader van een tweeling. Hij is een vreemde man. Hij wil geen onderdak aan mannen bieden, omdat hij jaloers is. Ook hij heeft veel verdriet om de dood van zijn vrouw en raakt ook vervreemd en gedraagt zich ook zonderling.

Jacky en Cornelie: Zij houden veel van hun man. Alle twee zijn ze moeder. Ze zijn aardig en goed bevriend. Ze hebben een "zusterlijke verhouding". Ze zitten allebei in dezelfde situatie. Ze willen wat meer dan het dagelijkse leven. De dagelijkse sleur verandert Jacky door vreemd te gaan. Ze willen beiden meer vrijheid.



Het vertelperspectief:

Auctoriale vertelsituatie, we zien het verhaal door de ogen van een alwetende verteller.



Opmerkingen over concrete ruimten:

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. Door de storm wordt de omgeving angstaanjagend. De functie van de ruimte is erg van belang, want door de zeer gedetailleerd beschreven storm zijn Jacky en Cornelie gestorven en daar draait het hele verhaal om.



Opmerkingen over het verloop van de tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld, in de verleden tijd. Maar er zitten ook flash-backs in.



De boodschap:

Koolhaas wil laten zien hoe iemand op het verlies van een geliefde reageert. De gevolgen die iemands dood voor anderen en voor de buitenwereld heeft. De man van de overledene gaat het leven van zijn vrouw na en probeert zich in haar te verplaatsen. Hij wordt erg eenzaam.



De verklaring van de titel:

Luc brengt Jacky naar het huis van Boret, maar omdat het zo stormt gaat hij niet mee tot het hek. Hij vraagt aan Jacky: “tot waar zal ik je brengen?” Hij denkt niet alleen aan zijn terugtocht door de storm maar wil ook Boret niet zien. Na de dood van Borets vrouw vinden zijn dochters dat het vreselijk moet zijn: iemand van wie je gehouden hebt niet verder te brengen dan de dag van haar dood.



De waardering van het boek als verhaal:

Ik vond het boek erg leuk, er gebeurden veel spannende en leuke dingen in, die het boek niet saai, maar juist erg leuk maakten. Het einde is ook erg onverwacht. Het noodweer maakte het verhaal extra spannend. Ik was erg benieuwd hoe het met Jacky en Luc was na het noodweer, want na het noodweer is er veel veranderd..
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen