Boekverslag : Renate Dorrestein - Een Hart Van Steen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 403 woorden.

Hart van steen is een spannende roman die over het leven gaat van Ellen ( de hoofdpersoon van dit boek ).

Ellen is nu in de 30 en zwanger van haar eerste kind, ze is weer in haar ouderlijk huis gaan wonen en blikt terug naar haar verleden.

Toen ellen 12 jaar was raakte haar moeder zwanger van het vijfde kind, Ellen nam aan dat de geboorte van dit kind het gezin alleen maar slecht kon doen en vervloekte het kind. Ellen bedacht samen met haar moeder de naam: Ida, dat later in Ida-Sophie zou worden veranderd. Toen Ida werd geboren liep er van alles mis, Ida was een huilbaby en had vele ziektes o.a. leukemie. Moeder Margje kreeg een postnatale depressie, en sloot zich af voor de rest van het gezin om alleen te zijn met Ida. Vader Frits sloot zich af door aan een stuk door te werken op hun knipselbureau. Uit onmacht heeft de vader de moeder nog een keer verkracht. Het gaat steeds slechter en slechter tot de beruchte avond komt, samen met haar moeder zet Ellen vitaminenpillen voor het eten klaar, maar als ze gaan eten gaat Ellen haar hond uit laten. Als ze terugkomt zitten haar broertjes en zusje met een plastic vuilniszak over hun hoofd op de keukenvloer. Alleen haar kleine broertje Michiel ( door hun Carlos genoemd) vertoond nog levensverschijnsels. Ze red Carlos en sluit haarzelf en Carlos op In de kelder.

Na deze gebeurtenis belanden Ellen en Carlos samen in een tehuis, Carlos wordt later geaddopteerd en Ellen groeit op in het tehuis. Ellen blijft nog altijd de stemmen van haar dode brooer en zus horen.Nu Ellen terugblikt op haar jeugd, heeft ze geen contact meer met Carlos. Ze heeft jarenlang gedacht dat haar vader en haar moeder hun wilde doden, maar komt erachter dat het alleen Margje, de moeder, is geweest die het hele gezin heeft verdoofd met de pillen en vervolgens wilde laten stikken. Marje vermoorde ook haar man en pleegde daarna zelfmoord. De ziektes van Ida-Sophie bleken niet echt te zijn, het kwam allemaal omdat Ida werd mishandeld door Margje.

Ellen besluit haar kind Ida-Sophie te noemen en daarmee wordt het verhaal afgesloten.Titelverklaring: De grafsteen van de Familie van Bummel, is een hart van steen, waarop de namen staan geschreven van de overledenen. Ook is er plaats op gemaakt om later Ellen en Michiel erop te zetten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen