Boekverslag : Reina Olivier - Vroeger Is Nooit Voorbij
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 930 woorden.

De titel van het boek waarover ik zal schrijven luidt ´Vroeger is nooit voorbij` , het is geschreven door Reina Olivier en gedrukt en uitgegeven bij Lannoo. Het is de eerste druk en van het jaar 2000. Jan De Maesschalck heeft de omsla illustratie verzorgd.



Samenvatting.

Dit is het verhaal over drie jongeren die elk op hun eigen manier ervaren wie ze zijn en wat het verleden daarmee te maken heeft. Zo zijn er bij Leen de niet altijd even leuke conflicten tussen haar en haar moeder. Kassandra geeft door haar relatie met Sean een beetje wilskracht gekregen. Na een ongelukje met zijn vader en na een keer opgepakt werd door de politie, is Sean meer open voor zichzelf en anderen.Ook moet hij verwerken dat hij er nog een klein broertje bijkrijgt ondanks zijn toch niet meer zo jonge ouders.



Bespreking.

Ik vind dit een heel goed boek, vooral omdat je echt kunt meeleven en meevoelen met de persoon waarover geschreven wordt, dat zijn afwisselend Leen, kassandra en Sean. Ook is het heel realistisch en kun je verschillende momenten en conflicten bij jezelf herkennen. Heel leuk zijn dan ook de afwisselende conflicten tussen ouder en kind en de toenemende spanning. De personages kun je zo voor je ogen halen, hoe ze eruit zien, hoe en wie ze zijn, dat wordt allemaal beetje bij beetje uitgelegd. Het is helemaal geen voorspelbaar einde, je kunt blijven verzinnen en fantaseren over het slot tot je het uiteindelijk gelezen hebt. Net zoals al de rest wordt er ook veel aandacht besteed aan hoe het er op een bepaalde plaats uiziet en in welke situatie de persoon in kwestie zich bevind. Het leest dan ook heel vlot. Bij sommige delen in het boek moet je wel echt eens nadenken, niet zozeer om het te snappen, maar vooral over de gebeurtenis, wat je ervan vindt. Het is ook leuk dat het slot zo mooi is, ik las dat slot, ik deed het boek dicht en ik zat daar zeker nog een paar minuten na te denken over hoe dat nu wel niet gegaan was…



Hoofdpersonages.



Leen :

Ze is – volgens mij – een heel tof meisje. Dat merk je aan hoe ze doed en waar ze zich mee bezig houd. Dat zijn vooral historische rituelen waar ze heel rustig van wordt. Ze gaat graag samen met haar ouders en haar zusje Kaat op reis naar oude plaatsen waar nog stammen en volkeren wonen. Die interesse heeft ze van haar vader die geschiedenisles geeft, die heeft dat dan weer van zijn overleden vader. Ook haar oma speelt een belangrijke rol in haar leven. Deze zegt haar heel wat interessante dingen waar ze veel uit leert.

Bij de jongens zou ze ook veel succes hebben met haar uiterlijk, als ze er tenminste moeite voor zou doen, maar zij interesseert zich alleen voor Sean of dat iets zal worden verklap ik allezins niet!







Kassandra :

Haar zou je kunnen vergelijken met een porseleinen popje. Ze is een mooi meisje met een iets wittere huid.Ze is heel goed opgevoed en is heel aanhankelijk. Ook is ze heel volgzaam. Dit heeft ze geleerd van haar strenge vader die ze eigenlijk helemaal niet graag heeft, maar langzamerhand wordt dat beter en beter.haar moeder is net hetzelfde als zijzelf of zal ik zeggen, ze is net als haar moeder.



Sean :

sean is een niet onknappe jongen die helemaal in de knoop zit met zichzelf en zijn ouders. Dankzij een kinderpsychologe die door hem ´de woelrat` wordt genoemd omdat ze in hem blijft woelen tot ze een antwoordt heeft op haar vragen, komt die knoop beetje bij beetje los.



Het debuutboek van Reina Ollivier:

Wat jij niet weet:



Jasper zit op de middelbare school. Hij komt uit een ‘gewoon’ gezin en heeft ‘gewone’ puberproblemen: vragen over zijn uiterlijk, over geliefd en populair zijn, over verliefdheid en over het nut van saaie scholen. Hij is stiekem verliefd op Iris. Zij ook op hem, maar het duurt wel even voor ze dat ontdekken en durven toelaten. Jasper verkijkt zich op de terughoudendheid van Iris, die voor een groot deel voortkomt uit het drankprobleem van haar moeder. Zij schaamt zich ervoor en ze wil niet dat Jasper er iets van weet of merkt. Hij denkt dat Iris veel meer heeft aan de vriendschap met Mariska. Mariska weet wél van het drankprobleem en toont veel begrip voor Iris’ moeilijkheden. Mede daardoor hebben Iris en Mariska een hechte band. Zo voelt Jasper zich vaak buitengesloten. Ondertussen ontwikkelt zich de vriendschap in de school, de jeugdbeweging en de toneelgroep. Dat is een project van een nieuwe leraar. Na de voorstelling organiseert de leraar, samen met zijn vriend, een zeiltocht als beloning voor hun inzet. Na dit weekend, waarin er van alles gebeurt, én een duwtje van de omgeving, vinden Jasper en Iris elkaar.

Het verhaal gaat over de bewustwording van gevoelens en de evoluties van vriendschap naar liefde: waar verandert het en wat is nu eigenlijk het verschil. De verschillen lijken en zijn ingewikkeld. De hoofdpersoon meent dat het bij de anderen allemaal veel vlotter verloopt. Hij vindt zichzelf op dit gebied een echte kluns. In werkelijkheid zijn de anderen – op enkele uitzonderingen na – even onzeker. Gaandeweg leert hij bij en langzaamaan beseft hij dat woorden en gevoelens bij anderen niet noodzakelijk de betekenis krijgen die jij bedoelt of denkt dat ze hebben. Twee jongeren temidden van een vriendgroep zoeken en vinden elkaar. Positief einde. Literair eerder zwak, maar als verhaal en beschrijving van de contacten en processen in een groep jongeren wel oké.



________________________________________________

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen