Boekverslag : Frances Temple - The Beduin's Gazelle
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 873 woorden.

Bibliografie
Eerste druk: 1997
Gelezen druk: 1997
Vertaling uit: Het EngelsSamenvatting
Hoofdpersoon
De hoofdpersonen in dit verhaal zijn Halima en Atiyah. Zij zijn neef en nicht en leven in het jaar 1302 in de woestijn van Marokko. Al vanaf haar geboorte is Halima uitgehuwelijkt aan haar neef. Ze is het daar volkomen mee eens, ze houdt veel van hem en wil graag met hem trouwen.
Het verhaal wordt eerst beschreven vanuit Halima's perspectief, maar wordt later afgewisseld met Atiyah's en Etienne's perspectief. Etienne is een student aan de universiteit van Fez, waar Atiyah ook gaat studeren.

Het verhaal
Halima behoort tot het volk de bedoeïenen, een rondtrekkend volk in de woestijn. Haar neef, Atiyah, waar ze mee gaat trouwen, wordt weggestuurd door de leider van de stam, Essafeh. De broer van Essafeh, Salladin, komt de stam opzoeken. Essafeh is bang dat zijn broer Atiyah zal meenemen om te vechten in de heilige oorlog. Atiyah moet van het kamp wegrijden, zogenaamd om het vee van de stam in de gaten te houden. Maar Salladin weet hem terug te halen door twee neven hem te laten zoeken. Het blijkt dat Salladin andere plannen heeft met Atiyah. Hij wil dat Atiyah in Fez aan de universiteit gaat studeren, zodat hij een wijs man zal worden en de stammen in de woestijn kan verenigen. Essafeh is het hier wel mee eens, maar Halima niet, want ze houdt veel van Atiyah. Atiyah gaat toch mee met zijn oom. Al gauw blijkt dat studeren niets is voor hem. Hij valt in slaap in de bibliotheek en is steeds met zijn gedachten bij de stam. In Fez ontmoet hij Etienne, een student uit Frankrijk. Ze kunnen goed met elkaar opschieten en sluiten vriendschap.
Halima is bij de stam gebleven. Als de stam weer gaat trekken komen ze in een zandstorm terecht. Halima's kameel dwaalt af van de rest. Pas als de zandstorm voorbij is, merkt Halima dat ze verdwaald is. Ze zoekt wanhopig naar haar stam. Dan ziet ze een man rijden en zwaait naar hem. Hij neemt haar mee naar zijn stam. Het is een vijandige stam, maar ze wordt als gast ontvangen. De sjeik van de stam kiest haar als bijvrouw. Halima stemt toe, omdat ze geen hoop meer heeft dat ze ooit nog gevonden zal worden.
Ondertussen heeft Atiyah gehoord dat Halima waarschijnlijk is omgekomen tijdens de zandstorm. Hij gelooft niet dat ze dood is en gaat haar zoeken, samen met Etienne. Hij vindt haar bij de stam die de vijand is van zijn eigen stam. Ze zijn net te laat, de volgende dag zal Halima trouwen met de sjeik. Op het laatste moment geeft de sjeik haar toch nog terug aan Atiyah. Atiyah en Halima trouwen die dag. De stammen komen in contact met elkaar en sluiten vrede.

De omgeving (plaats en tijd)
Het verhaal speelt zich af in 1302 in de woestijn van Marokko en de stad Fez. Het volk van Halima, de Bedoeïenen, is een volk dat al eeuwen lang op dezelfde manier heeft geleefd. Ze trekken rond in de woestijn en leven vaak van de handel. Hun kampen slaan ze op bij een waterbron of een oase. De stammen hadden ook vee, om te verhandelen, maar ook voor vlees en melk. De woestijn ziet er niet uit zoals wij denken; een enorme zandvlakte. Dat is slechts een klein gedeelte. Er zijn wel vier "soorten" woestijn: rotswoestijn (weinig vegetatie), hammada (met wadi's, rivieren die slechts een paar maal per jaar water hebben), serir (kiezel woestijn, hier en daar wat taaie grassoorten, en de erg (ziet eruit zoals wij ons een voorstelling maken van de woestijn, met duinen en veel zand).
De Islam neemt nog steeds een belangrijke plaats in bij de woestijnvolkeren. Hun leefwijze is gebaseerd op wat er in de Koran staat. Eer en schande zijn heel belangrijk. De vrouw is ondergeschikt, de man is hoofd van het gezin.

Mening
Dit boek is moeilijk te lezen voor mensen die weinig van Marokko afweten. Één van mijn eindexamen onderwerpen voor Aardrijkskunde was Marokko, weet ik er het een en ander af. Het verhaal speelt in 1302, maar het had net zo goed in deze tijd kunnen spelen. De volkeren in de woestijn leven nog bijna op dezelfde wijze als toen. Fez en Marrakech waren twee belangrijke steden in het oude Marokko, ze liggen beide in het binnenland van Marokko. Nu zijn de steden die aan de zee liggen zoals Rabat en Tanger belangrijker, maar Fez is nog steeds een belangrijke handelsstad voor de mensen die in het binnenland en de woestijn leven.
In de eerste hoofstukken gebeurt er vrij weinig. Later in het boek gaat het verhaal steeds sneller. In het hoofdstuk waar Atiyah zijn nichtje weer terugvindt gaat het veel te snel. Het ene moment is Halima nog bezig met het huishouden en het volgende moment is Atiyah er opeens. Er wordt niet beschreven hoe Atiyah door de woestijn trekt op zoek naar Halima. Het is alsof hij in één keer regelrecht naar haar toe rijdt en haar vindt bij de vijandige stam. Tot het laatste moment lijkt de sjeik niet van plan Halima terug te geven, maar dan doet hij dat opeens wel. En de twee stammen worden dan nog dikke vrienden ook. Dat is wel een heel erg happy end, maar niet echt leuk meer.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen