Boekverslag :  - De Zwarte Rugzak
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 712 woorden.


Het is zomervakantie en Julius en Ment gaan op kamp in Frankrijk. Hier ontmoeten ze Tessel , Guus en Sabien.
Ze hebben er allemaal geen zin in om op kamp te gaan. Als ze in Durac aankomen is het zo druk dat ze de bussen missen. Ze moeten daar blijven en besluiten om te gaan lopen. Als ze buiten de stad zijn, merkt Tessel dat ze de verkeerde rugzak heeft. Als ze in de tas kijken zit er een paardenbeen van marmer, een schetsboek met potloden en een kaart met kruisjes er op met latijnse tekst er naast. Ze besluiten de route te gaan lopen langs de kruisjes op de kaart. Het 1e kruisje is bij een ziekenhuis. Hier ontdekken ze een beeld dat kapot is geslagen. Het is een beeld van een mooie vrouw. Het 2e kruisje leidt ze naar een begraafplaats bij Montigny . Ook hier vinden een beeld van die vrouw, maar nog heel. ’s Nachts slapen ze buiten in een ruine. Maar de volgende dag is er weer wat gebeurd: Het 3e beeld is kapot geslagen. Als ze in Montigny aan komen, merken ze dat iemand hen natekent. Dit ontdekken ze doordat ze nog een schetsboek vonden in de bus waarmee ze naar Montigny zijn gegaan. En in dat boek stond Tessel getekend. Het is Dante die ze schildert. Hij nodigt ze uit om naar zijn huis ze gaan, want hij wil graag van Ment een beeld maken. In larive was er een kermis. Bij deze stad stond ook een kruisje maar ze konden nog niets ontdekken. Totdat Ment in de draaimolen wilde en dat paard zag. Nou ja, wat er van over was dan. Er stonden alleen nog maar 4 poten.
Ze namen toch maar het aanbod van Dante aan, omdat daar het 5e kruisje was. Nu wilden ze weten wat daar was. Daar aangekomen zagen ze een huis met duiveltjes op het dak. Het was een mooi groot huis genaamd het Diablerie. Ze worden vriendelijk ontvangen door Martine, de huishoudster van Dante. In dat huis zien ze dat Dante veel katten heeft, wel vijf. En ze ontdekken ook dat er in de tuin ook beelden van ze staan. Zijn lievelingskat, heet Malacoda. Het een poes die alleen door Dante geaaid wil worden. Malacoda heeft een kromme staart doordat iemand er vroeger op is gaan staan. Dante moet die avond nog even een dagje weg, maar stelt ze voor om daar te blijven slapen. Ze nemen het aanbod aan en slapen die nacht in het Diablerie.
De volgende dag maakt Dante een beeld van Ment. Het wordt een heel mooi beeld. Ook vinden ze een kapot beeld van Malacoda. En die zelfde middag ligt Malacoda zelf ook dood in de tuin. ‘Wie doet nou zo iets?’ vragen ze zich af. Ook vinden ze die middag een geheim atelier. Het ziet er net zo uit als die van Dante maar dan in spiegelbeeld. Het blijkt van Plooy te zijn, zijn broer. Maar het staat al heel lang leeg omdat Plooy dood is ( dat denken ze in ieder geval). Maar heel plotseling rent een man weg met Ment. Het blijkt Plooy te zijn. Hij zet hem vast in het atelier van hem. Dan rent hij naar binnen om het beeld van Ment kapot te maken. Hierdoor ontdekken ze dat hij eerst de beelden kapot maakt en daarna het model, want 2 dagen geleden was er ook een vrouw vermoord die model was van de beelden die kapot zijn geslagen. Maar Julius en de andere vinden Ment en bevrijden hem. Maar nu zien ze een beeld in het atelier, er hoorden twee jongetjes op een paard te zitten, maar er zit nu nog maar een jongetje op het paard.
Later ontdekken ze dat Dante in de vrieskist ligt in de kelder.
Ze bevrijden ook hem. Die avond zaten ze thee te drinken toen de telefoon ging. De politie was het. Er was een man verdronken: Plooy. Nu wist hij dat zijn broer echt dood was en nooit meer voor hem bang hoefde te zijn.
De kinderen gaan de volgende dag alweer gelijk richting Durac want hun trein naar Nederland vertrekt over een paar uur. Ze vinden het heel jammer, maar het moet. Maar niemand zal er achter komen wat die week er echt is gebeurd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen