Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1859 woorden.


1. Beschrijvingsopdracht


1.1 Korte motivatie boekkeuze


Dit boek heb ik een aantal jaren geleden al gelezen, maar dat was toen voor ontspanning. Het sprak mij toen erg aan. Toen ik de opdracht kreeg om een leesverslag te maken, wou ik het graag over ‘Het Gouden Ei’ doen. Als ik het voor de tweede keer zou gaan lezen, zou ik meer gaan ontdekken, deze verwachtingen kwamen ook uit. Je begrijpt het beter en er vallen dingen op die mij toen niet opvielen. Het was al een jaar of drie/vier geleden dus ik was het meeste ook wel vergeten.

1.2 Eerste persoonlijke reactie


Als allereerste vond ik het verhaal erg spannend. Het gaat over een moord en dat is natuurlijk wel spannend. In het begin van het verhaal vond ik alles een beetje vaag. Pas als je het verhaal uit hebt gelezen, begrijp je het verhaal beter. Door de gewetenloze Raymond Lemorne krijgt het verhaal ook een schokkend aspect. Raymond sprong op zijn zestiende van een flatgebouw af, alleen maar om te zien wat er zou gebeuren. Hij lag toen zes weken in het ziekenhuis. Toen hij later een meisje redde dat verdronk, kreeg hij ineens een bizarre gedachte, namelijk om een misdaad te plegen. Hij deed dat. Hij schoot twee kampeerders dood en ontvoerde een buitenlandse vrouw, Saskia Ehlvest, en begroef haar levend. Later doet hij hetzelfde met haar partner, Rex Hofman. Dit vond ik erg schokkend en ook wel bizar.

1.3 Korte samenvatting


Dit boek bestaat uit vijf hoofdstukken. Ik vat de inhoud per hoofdstuk samen.

Hoofdstuk 1
Rex Hofman is met zijn vriendin, Saskia Ehlvest, op vakantie. Ze zijn op weg naar een hotel aan de Middellandse Zee. Onderweg praatten ze wat en overleggen ze of er getankt moet worden. Drie jaar geleden was de benzine tijdens een vakantie een keer op geweest en moest Saskia drie uur lang alleen in de auto zitten. Dit had haar herinnerd aan een droom die zij eens had. Als kind had ze gedroomd dat ze in een gouden ei opgesloten zat. Dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo’n ei in de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot! Ze hadden afgesproken dat ze zouden gaan tanken. Saskia ging nog wat drinken halen, en daarna zou zij gaan rijden. Rex ging tanken en Saskia haalde wat drinken bij een tankstation. Rex maakte zich zorgen, want Saskia kwam niet meer terug. Rex wachtte een tijdje en ging haar toen zoeken. Rex vond haar niet en besloot de politie te bellen. Ook belde hij het hotel, of ze daar misschien was. Rex voelde wat Saskia ook voelde, de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei. Hier was wel een wens van Rex uitgekomen, één met haar worden.

Hoofdstuk 2
Acht jaar na de verdwijning van Saskia, heeft Rex weer een nieuwe vriendin, Lieneke. Tijdens een vakantie in Marina di Camerota spelen Lieneke en Rex een potje badminton tegen een stel Fransen. Rex had gezegd dat hij met Lieneke zou trouwen als zij zouden winnen. Zij wonnen ook. Rex en Lieneke hadden nooit echt over Saskia gepraat, tot een zeker moment. Rex zei: “als ze terugkwam zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht naar dat benzinestation zou ik dat doen”. Lieneke begrijpt dit. ’s Nachts krijgt Rex een nachtmerrie.

Hoofdstuk 3
Het is het jaar 1950. Een jongen, Raymond Lemorne, is zestien jaar oud. Hij vraagt zich af wat er zou gaan gebeuren als hij van een flatgebouw afsprong. Hij doet dit en ligt vervolgens zes weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later. Raymond is getrouwd, heeft twee dochters en heeft als beroep Scheikundeleraar. Als hij een kind helpt dat verdrinkt, krijgt hij een rare gedachte. Als hij iemand kan redden, kan hij dan ook een misdaad plegen? Na deze gedachte neemt hij al de eerste stappen, hij besluit een perfecte moord te plegen. Tegen zijn gezin zegt hij dat hij het huis wilt opknappen, maar ondertussen bereidt hij zich voor op zijn misdaad. Hij had besloten om een buitenlandse vrouw te vermoorden en kocht een matras en een pistool. Na veel voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij de beste manier: met een arm in een mitella zou hij bij een tankstation aan een buitenlandse vrouw vragen of zij hem wilde helpen met het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Tussen deze voorbereidingen door heeft hij ook nog twee kampeerders doodgeschoten. Raymond zat met zijn sleutelhanger te spelen, waar een grote R aan hing. Een Nederlands meisje zag dat en vroeg waar hij deze gehaald had. Raymond zei dat hij er vertegenwoordiger in was en zei dat hij een hele lading in zijn auto had liggen. Het meisje ging met hem mee, hij bedwelmde haar en ontvoerde haar.

Hoofdstuk 4
Acht jaar later, maar wel na de vakantie in Italie met zijn huidige vriendin Lieneke, start Rex een opsporingscampagne. Hij kan de verdwijning van Saskia niet loslaten. Hij wil heel graag weten wat er nu is gebeurd. Hij had grote advertenties laten plaatsen door heel Frankrijk, maar in de reacties vond hij geen bruikbare informatie.

Op een ochtend kwam er een Franse man op Rex afgestapt, die zich voorstelde als Lemorne. Lemorne wilde precies uitleggen wat er allemaal was gebeurd, op een voorwaarde: Rex moest precies hetzelfde ondergaan als Saskia. Rex ging hiermee akkoord, terwijl hij wel wist dat hij dood ging. Rex wou zo graag weten wat er met Saskia gebeurd was, dat hij zijn eigen leven daarvoor opgaf. Rex reed met Lemorne naar het tankstation. Hij kreeg koffie waar slaapmiddel inzat. Hij dronk het op en Lemorne vertelde alles wat er was gebeurd. Rex werd wakker op een matras, in een doodskist. Hij was levend begraven, net als Saskia.

Hoofdstuk 5
Rex is weg, spoorloos verdwenen, net als Saskia. Lieneke zoekt Rex, maar kan hem niet vinden. Van Rex en Saskia wordt nooit meer iets vernomen.

2. Verdieping


Bespreek de vertelsituatie, de thematiek en de ruimte

2.1


Het Gouden Ei is geschreven in een meervoudig (personaal) perspectief. Je ziet het verhaal door de ogen van meerdere personen. In Het Gouden Ei zie je het meeste door de ogen van Rex. In de hoofdstukken een, twee en vier is Rex het personale medium, in hoofdstuk drie is dat Lemorne. Hoofdstuk vijf heeft geen personaal medium.

2.2


Het thema van Het Gouden Ei is dat liefde soms zo sterk kan zijn, dat zelfs na de dood de liefde niet ophoudt. Als Rex zijn geliefde kwijtraakt, kan hij haar maar moeilijk vergeten. Hij wilt weten waar ze is en wat er met haar gebeurt is. Zelfs na acht jaar is hij nog op zoek naar aanwijzingen. Hij offert zelfs zijn eigen leven op, om maar te kunnen weten wat er met zijn geliefde is gebeurt. Liefde kan soms dus erg ver gaan, vooral in dit geval.

2.3


Dit verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen, zelfs in verschillende landen.

Het eerste hoofdstuk speelt zich af in Frankrijk. Rex is daar met Saskia op vakantie. Ze gaan in Frankrijk tanken, hier verdwijnt Saskia. Het tweede hoofdstuk speelt zich af in Italie. Rex is hier acht jaar na de verdwijning van Saskia op vakantie met zijn nieuwe vriendin, Lieneke. Ze verblijven in Marina di Camerota. Het derde hoofdstuk speelt zich af in Frankrijk, Lyon. Hier zie je alles door de ogen van Lemorne. De laatste twee hoofdstukken spelen zich af in Nederland en als Rex ook wordt vermoord in Frankrijk.

2.4


Bevat de tekst autobiografische elementen?Noteer de gebruikte secundaire literatuur.

De tekst bevat geen autobiografische elementen. Tijdens het lezen van het verhaal krijg je niet het gevoel dat Tim Krabbe dit zelf allemaal heeft meegemaakt. Ten eerste zie je dat aan de namen, want de hoofdpersoon heet Rex, en niet Tim. Krabbe wordt vaak afgeschildert als schrijver-schaker-wielrenner. In dit boek zie je geen dingen voorbij komen die te maken hebben met schaken of met wielrennen. Over het ontstaan van Het Gouden Ei deelde hij mee, dat het verhaal al ergens bestond. ‘Het was al aangegeven in de oerknal, en ik was aangewezen als degene die het moest redden, doorgeven, openbaren.’ Dit heeft Tim Krabbe in een interview gezegd, hier zie je dus dat het boek geen autobiografische elementen bevat.

Secundaire literatuur: Kritisch Literatuur Lexicon februari 1989

2.5


Bespreek de plaats van het boek in het hele oeuvre van de schrijver en vergelijk de thematiek van het boek met de algemene thematiek van de schrijver. Noteer de gebruikte secundaire literatuur.



Tim Krabbe heeft een fascinatie voor schaken wielrennen. In veel van zijn boeken kom je dan ook woorden tegen die gebaseerd zijn op deze hobby’s. De naam van Saskia Ehlvest, is bijna een anagram van: “het leven is schaak”. In zijn boek “En de lucht is blauw”zegt iemand “chess is life.” Schaken is voor Tim Krabbe een metafoor voor het leven.

In de boeken van Tim Krabbe kom je veel getallen tegen. In het Gouden Ei duikt de geluksgetal van Saskia, de acht, vaak op. Dromen zijn voor Tim Krabbe een belangrijke inspiratiebron.

Tim Krabbe maakt veel gebruik van herhaling, vooruitwijzing en identiteitsverwisseling. Over motieven, symbolen en thema’s zegt hij dat die er niet door schrijvers ingestopt moeten worden, deze moeten vanzelf ontstaan.



Het spelelement is een motief dat steeds terugkeert in het oeuvre van Tim Krabbe.

Er is vaak sprake van machtsverhoudingen die op haat en liefde gebouwd zijn, deze bepalen het verloop van het verhaal. De personages zijn er meestal op uit om de grenzen van de menselijke mogelijkheden af te tasten en zijn meestal verliezers. Vaak zijn deze personages misdadigers sportmensen. Een werkelijk motief voor hun doen en laten ontbreekt vaak.

3. Evaluatie



  • Eindoordeel boek

  • Eindoordeel uitvoeren verdiepingsopdrachten



3.1 Eindoordeel boek


Het Gouden Ei heeft wel indruk op mij gemaakt. Het was erg spannend. Doordat het einde best wel onverwacht is, is het extra spannend. Erg goed vond ik ook dat je de gebeurtenis (verdwijning van Saskia) ook door de ogen van de moordenaar te zien kreeg.

Als je bezig bent met lezen, wil je echt graag weten waar Saskia is. Je denkt in het begin nog dat het boek een gelukkig einde krijgt, namelijk dat Rex Saskia terug vind en dat ze heel gelukkig worden samen. Maar dit gebeurt dus niet.

Tim Krabbe schrijft erg overzichtelijk. Hij gebruikt korte zinnen en ook geen overdreven moeilijke woorden. Hij heeft dit boek verdeelt in vijf hoofdstukken waarvan elk hoofdstuk ook echt een ander verhaaltje is. Op het laatst vallen alle stukjes als een puzzel in elkaar.

Ondanks dat ik dit boek een aantal jaren geleden al gelezen heb, vond ik het toch leuk om het weer te herlezen. Ik heb alles weer wat beter begrepen. Door de verdiepingsopdrachten ben ik ook veel te weten gekomen over de schrijver, Tim Krabbe.

3.2 Eindoordeel uitvoering verdiepingsopdrachten


Het uitvoeren van de verdiepingsopdrachten verliep goed. Ik had het allemaal op tijd af en het is allemaal ook gelukt. Ik had geluk dat er veel informatie over Tim Krabbe in het Kritisch Lexicon te vinden was, hierdoor had ik genoeg informatie voor de opdrachten waarbij secundaire literatuur gevraagd werd. Ook heeft Tim Krabbe zelf een site, daar heb ik ook gebruik van gemaakt. Ik vond deze opdrachten best wel leuk om te doen. Dit keer ging het ook over de schrijver, en niet alleen om het boek.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen