Boekverslag : Gijs Wanders - Gedwongen Verzet
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 529 woorden.

Nederlands: Boekverslag

** Algemene vragen:1. Wat is de titel van het boek?

Gedwongen Verzet

2. Wie is de auteur?

Gijs Wanders

3. Welke nationaliteit heeft de auteur?

Nederlands

4. In welk jaar is het boek voor het eerst gepubliceerd?

1995

5. Is dit boek aan iemand opgedragen? Zo ja, aan wie?

Ja, aan de vrienden van Vera** Vragen over de inhoud1. Waarom heeft het boek deze titel gekregen? Of, verklaar de titel van het boek.

De indianen moeten in verzet komen, want anders wordt hun land afgepakt en worden ze als slaaf gebruikt. Ze waren dus gedwongen om in verzet te komen.2. De kern van het verhaal.

Welk probleem,gebeuren, onderwerp staat centraal in het boek?

Thomas vindt dat zijn vader de indianen die op hun koffieplantage werken niet goed behandelt. Zijn vader vindt indianen slecht, dom en gevaarlijk. Er is dus een meningsverschil.3. Wat wil de auteur volgens jou met het boek bereiken?

Hij wil laten zijn hoe mensen in Derde Wereldlanden soms behandelt worden en hoe slecht hun leven is vergeleken met ons leven.4. De auteur vertelt gebeurtenissen:

In de volgorde waarin ze werkelijk plaats kunnen vinden.

Met behulp van ‘’flashbacks’’

Met behulp van ‘’vooruitwijzingen’’

Vanuit het verleden5. In welke groep(en) kan het boek geplaatst worden?

Maatschappelijk6. Wie zijn de belangrijkste personen in het verhaal?

Thomas,Carmen, Ted, Navarro, Leon Ortiz, Bruno Fuentes

7. Wie is hier duidelijk de hoofdpersoon?

Thomas8. In welke tijd (jaar) en plaats speelt het verhaal zich af?

1995 en in Midden-Amerika9. Speelt het verhaal zich af gedurende:

enkele maanden** Schrijf een kort verslag van het boek.Op de koffieplantage werken indianen. De plantageleider Navarro onderdrukt de indianen en vermoordt zelfs indianen. Op een dag wordt een indiaan zo erg mishandelt dat de indiaan overlijdt. Op een dag wil Navarro zelfs een indiaan verkrachten. Toen Thomas dat zag schoot hij per ongeluk Navarro neer. Thomas denkt nog maar aan een ding: VLUCHTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!Thomas vlucht met het dienstmeisje Carmen naar het huis van Carmen. Hij leert daar Leon Ortiz kennen (een oom van Carmen). Als Carmen weer terug gaat naar de koffieplantage, blijft Thomas bij Leon. Op een ochtend komt er een man langs Leon en die vertelt:’’de mensen in het dorp moeten gaan betalen voor het stuk land waar ze op woont.’’ Leon weigert dat en zegt dat de mensen in het dorp geen geld hebben.Omdat de indianen het er niet mee eens zijn hoe de rijke blanken mensen hun behandelen komen ze in opstand. Leon heeft goede contacten in de stad en vraagt aan die mensen of ze mee helpen tijdens de opstand. Ze gaan lopend naar de stad als onderweg Leon wordt opgepakt en wordt vermoordt door de regering. De moord maakt de indianen nog bozer. Ze trekken de stad in. Thomas loopt ook mee. Dan wordt Thomas opgepakt en naar een politiebureau gebracht. De rest van de indianen bezetten twee belangrijke gebouwen. Een paar uur later bestormen de soldaten de gebouwen, de indianen vluchten uit het gebouw. Er ontstaan overal in de stad rellen. Hij vlucht uit het politiebureau. Als hij buiten komt hoort hij overal :’’Voor de gerechtigheid.’’

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen