Boekverslag : Jan Terlouw - De Kloof
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 759 woorden.

Uitgave: 1983Samenvatting:

Dwars door het land Berg-en-Dal loopt al 45 jaar een brede kloof. Er zijn daardoor

twee landen ontstaan : Bergen en Dal. Men wil een brug over de kloof bouwen. De ingenieur Doeve Bouwmeester die de brug wilde bouwen was plotseling verdwenen.

Er komt maar geen brug.Ginder woont in Bergen met zijn moeder. Hij erft het dagboek van zijn grootmoeder. Hij houdt er maar twee bladzijden van over. Er staan woorden in over de brug en Doeve Bouwmeester. Als Ginder naar zijn vader gaat in Dal leert hij mensen kennen die het bouwen van een brug tegenhouden. Ook ontmoet hij een meisje, Barbara. Als hij een keer wordt opgesloten in een kelder ziet hij Doeve Bouwmeester die daar al 25 jaar zit opgesloten. Ze kunnen ontsnappen en iedereen gelooft weer in een brug.Personages:

Ginder is 16 als hij het dagboek van zijn grootmoeder erft. Hij is een vriendelijke en slimme jongen. Hij vindt zichzelf wat aan de serieuze, saaie en stuntelige kant. Hij denkt dan ook niet dat hij een kans heeft bij Barbara, het meisje waar hij

smoorverliefd op wordt: "Nee, Ginder kan zich met geen mogelijkheid voorstellen dat zoiets liefs, moois, vrolijks en geweldigs verliefd zou kunnen worden op zo'n stuntelige, serieuze en saaie houten klaas als hij is." (p. 52) Toch wordt ze verliefd op hem.Ginder heeft duidelijk een open karakter. Dat merk je onder andere bij zijn verliefdheid met Barbara. Al vrijwel in het begin denk je dat Ginder een saaie, stuntelige jongen is. Maar als hij verliefd wordt blijkt hij ook een hele leuke en behulpzame jongen te zijn.

Ook wordt zijn karakter aangevuld als hij ontdekt dat er een paar mensen proberen het bouwen van een brug tegen te houden. Zijn wilskracht om deze zaak op te lossen is heel groot. Hij heeft dus ook een enorm doorzettingsvermogen.Barbara is net als Ginder ook 16 jaar. Zij woont in Dal maar gaat in de loop van het verhaal bij Ginder in Bergen wonen. Ze heeft zwart haar en donkere ogen. Ze is niet zo lang en ze heeft redelijk dikke beentjes. Het is een lief, vrolijk en gezellig meisje. Net als Ginder is ze vrij behulpzaam. Deze eigenschappen worden al in het begin genoemd. Er komen later niet echt andere eigenschappen bij. Ze heeft meer een gesloten karakter dan een open karakter.De grootmoeder van Ginder speelt ook een belangrijke rol. Ondanks het feit dat ze alleen in het begin van het boek voorkomt, tot haar dood, is ze toch essentiëel voor het verloop van het verhaal: "Grootmoeder blijft verrassend, zelfs na haar dood, denkt Ginder." (p. 172) De twee bladzijden uit haar dagboek komen veel terug. Zo weet Ginder de daders ook op te sporen. Aan het eind van het boek blijkt dat zij de echte moeder van Doeve Bouwmeester was.

Er wordt niet zo veel verteld over grootmoeder. Een eigenschap die je te weten komt is dat ze rustig en intelligent is. Ze is een gesloten karakter.Perspectief:

Dit boek heeft een auctoriale vertelsituatie omdat de schrijver de personages goed kent. Het meest schrijft hij over Ginder. Maar ook vaak beschrijft hij de situatie van Barbara waar zij zich dan in bevindt. De schrijver richt zich vaak tot de lezer. Daardoor kan je het verhaal stukken beter begrijpen.Ruimte:

Het verschil tussen Bergen en Dal wordt goed beschreven. Bergen is een rijk, welvarend land. De mensen en huizen zien er verzorgd uit.

In tegenstelling tot Dal. Het is een arm en onverzorgd land. Dat is een goed voorbeeld van een contrast.Tijd:

Dit is natuurlijk een fantasie-verhaal dat zich afspeelt in een ander land en waarschijnlijk ook in een andere tijd. Het wordt niet echt beschreven in het boek.

De vertelde tijd duurt iets minder dan een jaar. Dat kan je in het verhaal uit een paar zinnen afleiden.

De gebeurtenissen in dit boek volgen elkaar chronologisch op. Eerst haalt Ginder zijn eindexamen, daarna gaat hij naar Dal om zijn vader op te zoeken etc…Wel komt er een flash-back in voor. Als Ginder Doeve Bouwmeester leert kennen vertelt de ingenieur zijn hele levensverhaal: "Ginder luistert gespannen. Hij mist geen woord." (p. 144) Daar heeft de schrijver een heel hoofdstuk aan gewijd.Titel:

De titel van dit boek, 'de Kloof', zegt het eigenlijk al. Deze kloof loopt als gevolg van een aardbeving al 45 jaar door het land Berg-en-Dal. Hij is maar 500 meter breed. Het is een gevaarlijke diepe kloof die de verbinding tussen de ene kant naar de andere kant bijna onmogelijk maakt. Zo dichtbij en zo ver weg.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen