Boekverslag : Racha Peper - Rico's Vleugels
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 956 woorden.

Literatuurlijst

Racha peper heeft de volgende boeken geschreven:

Oefeningen in manhaftigheid (1992, novellen), Rico's Vleugels (1993), Russisch Blauw (1995, roman), Een Spaans hondje (1998), Oesters(1995)Leesverslag Rico's vleugelsOnderdeel A: Verwachtingen en eerste reactie.Ik heb dit boek gekozen omdat dit een makkelijk boek was om te lezen en niet al te dik was. Ik heb het samen met de lerares gekozen want zei raadde het boek aan mij aan. IK vond het een heel leuk boek en het heeft me aangezet tot meer. Het enige nadeel was dat het pas spannend werd als je 2/3 van het boek al had gelezen.Onderdeel B: Beknopte samenvatting en analyse:Samenvatting:

Rico's vleugels is een boek dat gaat over de liefde van een oude man die van jongens houd.Rico is een jongen van 14 die uit een laag opgeleid gezin komt met weinig geld en weinig liefde gevend. Rico is dan ook een klein crimineeltje die regelmatig inbreekt en ook drugs gebruikt. Rico is redelijk arm en zoekt een baantje. Dan komt hij door geluk met de eigenaar van een grote schelpen verzameling in contact die hem een baantje aanbied als schelpen soorteerder. Deze baan neemt hij met open armen in ontvangst en hij kan al meteen beginnen.

Hij heeft plezier in het werk en hij werkt dan ook hard. Meneer rochel bevalt Rico al snel alleen meneer Bol niet. Als meneer Bol te horen krijgt dat meneer Rochel een relatie heeft gehad met een jongen uit Maleisiƫ denkt hij dat het beter is om Rico te laten stoppen te werken bijmeneer rochel. Maar meneer rochel wil hier niets van weten en laat hem natuurlijk door werken. Hoe langer Rico bij meneer rochel werkt hoe intiemer Meneer rochel tegen Rico doet. Na ongeveer een week probeert Meneer Rochel Rico zijn liefde te laten voelen maar dan worden ze gestoord door de schoonmaakster. Dit geeft Rico een nacht tot nadenken en ziet er wel wat in om zichzelf te verhuren aan meneer Rochel. Maar de volgende dag worden ze weer gestoord tijden een intiem deel. De vrouw van meneer Rochel komt thuis van een zieke zus van haar uit frankrijk. En ziet gelijk hoe meneer Rochel verliefd is geworden op Rico. Ze onslaat Rico onmiddellijk en laat meneer Rochel niet meer de deur uit achter Rico aan. Rico de verschrikkelijk boos is en pure haat voelt voor mevrouw Rochel. Hij zit zijn wraakplannen al te bedenken. Die nacht steekt hij het huis waar de schelpen liggen in de brand. Rico bleef kijken hoe het huis in de brand stond. Hij gooide per ongeluk een ruit in waardoor mevrouw en meneer Rochel wisten dat hij daar was. Rico die zich snel verstopt had keek het schouwspel aan van de ruzie tussen meneer en mevrouw rochel. Uiteindelijk werd hij zo kwaad op mevrouw rochel dat hij zijn stiletto pakte en naar haar toe rende hij stak mis, probeerde nog een keer te steken maar werd bij zijn pols vastgepakt door meneer Rochel. Hij voelde zich verraden. Meneer rochel sprak Rico toe maar Rico hoorde het niet hij voelde nu ook haat tot meneer Rochel. Hij stak hem ook toen rochel hem probeerde te kussen. Rico rende weg de duinen in. Rochel rende hem achterna toen hij nog mevrouw rochel hoorde roepen: Brand, Brand!!!. Maar het kon hem niet schelen en rende achter Rico aan, maar Rico was veel sneller. Meneer Rochel viel op de grond van vermoeidheid en zag Rico verder rennen. Toen kwam bij het huis meneer Bol aan en probeerde samen met mevrouw rochel nog schelpen te redden maar ze hoorde ze allemaal knappen van de hitte. Een groot deel van de collectie was kapot. De brandweer kwam er aan en meneer Bol ging meneer Rochel zoeken. Hij zag hem liggen aan de zee en hij leefde nog. Meneer Bol dacht nog na over hoe erg passies zijn. Dat passies eigenlijk gevaarlijk zijn'.

Analyse:Motief:

Het motief van het boek is verliefdheid dat kan je zie omdat vele handelingen worden gekoppeld aan de liefde.De personages:

De hoofdpersonen zijn Rico, Meneer Rochel.

De bijpersoenen zijn Mevrouw Rochel en meneer Bol.Rico is een jongen van 14 die uit een arm gezin komt en niet meer naar school gaat omdat hij daar geen zin in heeft. Zijn vrienden zijn allemaal crimineel en komen ook uit het armere milieu.Meneer Rochel is een man van rond de 65 en heeft al een groot stuk van zijn leven achter zich. Hij wordt aan de hand gehouden door mevrouw rochel. Hij komt uit een rijk en hoogopgeleid milieu.Mevrouw rochel is een vrouw van rond de 60 en is gepassioneerd schelpen verzamelaar. Ze komt uit een steenrijke familie en heeft daardoor veel geld om goed matrieel voor haar passie te kopen.Ferdinand Bol is een man die zijn grootste geluk had toen hij de collectie van meneer en mevrouw Rochel kon overnemen. Hij komt uit een goed opgeleid milieu en heeft zelf ook veel ambitie.Perspectief:

Het verhaal word verteld uit de hoek van een verteller.Ruimte:

Het speelt zich af in een klein dorp bij de zee en heeft weinig spannend in zich.Stijl:

Het verhaal bestaat uit korte zinnen met redelijk veel bijvoeglijke naamwoorden. Verder is het makkelijk geschreven.Thema:

Het thema is liefde. Omdat er 2 hele grote liefdes in voorkomen. De 1e is de liefde van meneer Rochel voor jongens en de 2e is de algemene liefde voor schelpen er is ook nog een 3e liefde namelijk de leifde voor harley davidson's van Rico maar die word niet uitbundig besproken.Tijd:

Het verhaal speelt af in een paar weken. Er zitten welflashbacks tussen van jaren geleden maar dat zie ik niet als het afspelen van het verhaal.Titel verklaring:

Ik denk dat Rico's vleugels zo heet omdat meneer rochel helemaal gek word van het T-shirt met de vleugels en dat Rico de harley vleugels mooi vind.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen