Boekverslag : Veronica Hazelhoff - Ster!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1637 woorden.

A: InleidingIk heb gekozen voor het boek Ster! Dit boek is geschreven door Veronica Hazelhoff. De uitgever van het boek is Querido.

Ik heb dit boek van de Penta Basics reeks, dat je kon bestellen via school. Ik heb juist dit boek gekozen, omdat het heel erg van deze tijd is en nu ook wel voorkomt. Het is een verhaal dat een andere jonge filmster ook zo zou kunnen meemaken. Dit boek sprak me het meeste aan van de vijf, dus ben ik dit gaan lezen.B: SamenvattingStella is net zeventien geworden en leest een brief voor van haar vriendin Janna, die op het platteland woont, want zij feliciteert haar alsnog met haar 17e verjaardag. Ondertussen wordt ze gebeld door de filmproducent Steven Brons. Hij vraagt of ze zin heeft om auditie te doen voor een nieuwe Nederlandse speelfilm. Haar ouders zien dit niet zo zitten, maar Stella zet door en doet uiteindelijk auditie. Bij de auditie moet ze een stuk tekst voor de camera lezen en heeft ze een gesprek met Edith, de regisseuse.

Uiteindelijk komen Steven en Edith bij Stella thuis op bezoek, om over hun plannen te vertellen. Zo vertellen ze dat de film gaat over een meisje dat van het platteland naar de stad verhuist, dan zou ze door enkele mannen worden misbruikt. Stella’s ouders hebben hier absoluut geen zin in, maar Stella drijft haar zin door. De opnames zijn immers toch in zomervakantie. Ze heeft ook nog een vriend, Remco, en hij baalt hier al helemaal van. Toch maken ze een vervolgafspraak voor Stella en haar ouders bij Edith thuis in Amsterdam. Stella krijgt ook alvast de opdracht om haar haar lang te laten groeien.

Tijdens de opnames van de film woont Stella bij Edith in Amsterdam. Haar ouders en haar één jaar jongere zusje Leen gaan dan op vakantie naar Frankrijk. Haar ouders bellen Stella wel vanuit Frankrijk, maar toch vinden ze dat ze anders, vreemd, doet. Tijdens de film heeft Stella lang, rood, geverfd haar gekregen. Tijdens de opnames hebben ze hard gewerkt en met kerst is de film helemaal klaar. En thuis stijgt de spanning.

In de krant verschijnt ook een interview met Steven en hij maakt bekend dat de film Nachtschade gaat heten. En dat Stella er tijdens de auditie direct uitsprong, omdat ze een breekbaar, onschuldig type is. Ook vertelt hij dat in de film enkele bedscènes voorkomen.

Inmiddels verschijnt de clip van de filmmuziek op tv. De groep die daarvoor heeft gezorgd heet Nightshade. De première komt er ook aan en er verschijnen affiches in de stad en advertenties in kranten met de woorden: “Schokkend? Schadelijk? Nachtschade!” Daarbij staan foto’s van Stella in een dun bloesje.

Bij de voorvertoning zijn er medewerkers, familie en recensenten aanwezig. Remco heeft geen zin om te gaan. Iedereen is razend enthousiast over de film, behalve Stella’s ouders. Zij raken verward door de beelden van hun dochter.

Uiteindelijk gaat Remco samen met Leen naar de première. Hij verlaat de zaal, omdat hij de film afschuwelijk vindt. Leen gaat achter hem aan mee naar de foyer. Edith is daar ook, omdat ze moest overgeven van de zenuwen. Boven is de film inmiddels afgelopen en worden er interviews afgenomen.

De volgende dag staat er een interview met foto van Stella in de krant, daarin wordt ze beschreven als een nieuw talent. Op school wordt er ook veel over Stella gesproken.

Thuis wordt het ook druk. Met name journalisten en kinderen die handtekeningen vragen komen langs. Ze krijgen ook veel telefoon, hierbij zitten steeds meer hijgers. Ook krijgt ze pakketten met post door de deur.

Op school gaat het ook niet goed, want ze spijbelt veel en maakt geen huiswerk. Haar ouders en mentor hebben veel lange gesprekken.

Op een aantal voorstellen die Stella van Steven krijgt gaat ze in.

Stella is inmiddels 18 jaar geworden, maar de sfeer wordt er niet beter op. Dit komt doordat ze veel slaapt overdag om niet te hoeven nadenken. Er verschijnen ook nare artikelen over haar in de roddelpers.

Haar ouders gaan op vakantie naar Portugal en Leen blijft met Stella alleen thuis. Hier geniet Leen wel even van. Tussen Stella en Remco gaat het ook weer goed. Totdat Stella vermoedt dat Leen en Remco iets met elkaar hebben. Stella zegt dat ze Leen haat en gaat vervolgens boven het pand van Bronsproducties wonen.

Als Stella een prijs krijgt voor haar rol in Nachtschade moet ze huilen. Voor de rust gaat ze naar het vakantiehuisje achter de boerderij van Janna.C: TijdDe tijd waarin het boek zich afspeelt is nu, in deze tijd, want er worden nu ook veel films gemaakt. Er speelt ook een jong meisje in de film en dat gebeurt tegenwoordig ook veel.

Er zit ± 1 jaar tussen het begin en het eind van het boek. Het begint vroeg in de lente, dan is Stella net 17 jaar geworden, en aan het eind van het boek is ze 18 jaar.

Het verhaal is chronologisch, want de schrijver begint wanneer ze het aanbod krijgt voor de film en het eindigt wanneer ze een prijs krijgt voor haal rol in Nachtschade.D: SchrijfopdrachtenD3: Krantenbericht.Ster uit Nachtschade in huilen uitgebarsten.KAMPEN- Gisteren is tijdens de uitreiking van de filmprijzen de hoofdrolspeelster Stella uit Nachtschade in huilen uitgebarsten. Zij kreeg de prijs voor beste actrice.

In het t.v. programma dat live werd uitgezonden is de breekbare, onschuldige Stella in huilen uitgebarsten. Oorzaak is waarschijnlijk dat ze de druk niet meer aankon. Haar vader kwam het podium op om zijn dochter te troosten. Verder is Stella de hele avond niet meer gezien. Waarschijnlijk is ze aan het uitrusten op een boerderij even buiten de stad.

De laatste tijd was er veel kritiek over haar, zo zou het uit zijn met haar vriend Remco en zou ze haar vrienden niet meer willen kennen. Of ze nog door wil gaan met televisiewerk is nog niet duidelijk.D6: Dagboek van Stella.Lief dagboek, 17 maart 1999

Steven en Edith zijn op bezoek geweest. Mijn vader en moeder zaten er ook bij. Ze hebben verteld over hun plannen. Het lijkt me hartstikke leuk om mee te doen in die film. Mijn ouders snappen gewoon niet dat dat de droom is van een meisje zoals ik. Toch ga ik doorzeuren dat ik het mag. Ik weet nog niet hoe ik het Remco moet vertellen, hij zal het niet echt leuk vinden, denk ik. Maar ik moet toch doen wat ik zelf wil, of niet soms?Lief dagboek, 27 december 1999

Ik heb de film gezien. Pap en mam zaten er ook bij. Ik kon wel merken dat hun de film niet goed vonden. Zelf vind ik hem goed gelukt. Ik denk dat ze een beetje ouderwets zijn. Onderweg in de auto hebben ze ook geen woord gezegd, maar thuis brandde mijn vader los. Hij zei dat hij hier geen toestemming voor had gegeven en hij hoopte dat de film snel uit de bioscoop verdwijnt. Het ergste vind ik dat Remco niet is gegaan, ach misschien is het goed dat hij niet gegaan is, want dan zou hij misschien erg schrikken. Ik denk wel dat de film slaagt, want iedereen was laaiend enthousiast. Ik hoop toch wel dat het een succes wordt.Lief dagboek, 24 april 2000

Gisteren was de prijsuitreiking van de beste actrice, je raadt het al, ik won. In eerste instantie wilde ik op mijn plek blijven staan, achter op het podium. Het is allemaal zo moeilijk om een filmster te zijn, ik zag het niet meer zitten. Ik barstte in huilen uit en gelukkig kwam mijn vader om me te troosten. En dan die stomme presentator met zijn flauwe grapjes, hem haat ik echt hoor! Nu zit ik gelukkig rustig bij Janna op de boerderij, want hier kan ik tenminste echt uitrusten.E4: GedichtenBallenjongerinaNou kom, toe stel je niet zo aan.

Ik vind zoiets dus niet normaal.

Ik spreek toch duidelijke taal.

Je kunt op voetbal gaan.We houden er nu over op.

Nee! Alles is al wel gezegd.

Er komt zo niets van jou terecht.

Houd je brutale kop.Een kans? Die heb je nu gehad.

Ik ben jouw smoelwerk meer dan zat.

Rot op. Ga naar je bed.Want weet jezelf wel wat je bent.

Je bent geen meisje. Maar een vent.

JE KOMT NIET OP BALLET.Dit gedicht vind ik erbij passen, omdat Stella graag mee wil doen met de film, maar haar ouders proberen haar toch over te halen om dat niet te doen.LiefdesverdrietIk wou dat ik van hout was.

Dan voelde ik geen pijn.

Ik wou dat ik een emmer

Vol met kikkerdril kon zijn.Ik wou dat ik van klei was.

Een platgestompt stuk klei.

Dan voelde ik van binnen

niet hoe het nu voelt in mij.Dit gedicht vind ik erbij passen, omdat Remco zich vaak zo gevoeld heeft, vooral toen hij de film zag.Deze gedichten komen uit de bundel: Mijn gezicht staat op knettergek

De dichter hiervan is: Berry WezenbergF: Evaluatie van de opdrachtenDe schrijfopdrachten spraken mij het meest aan, omdat je een beetje kon fantaseren, omdat je in een dagboek bijvoorbeeld dingen kunt zetten die niet zo in het boek staan. In een krantenbericht niet zo erg, maar dat hadden we op school al gehad. Hierbij kon je ook gewoon een gebeurtenis uit het boek nemen, dus werd het al makkelijker.

Het minst spraken de zoekopdrachten mij aan, omdat het lastig was om foto’s en gedichten te vinden, die er goed bij pasten. Ik heb deze opdracht dan ook het minst goed uitgewerkt, denk ik.

Ik denk dat ik de opdracht van tijd het beste heb uitgewerkt.

Ik vond het moeilijk om een samenvatting te maken. De opdracht van tijd vond ik niet moeilijk.

Geschreven door lianne netjes, 3 VWO.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen