Boekverslag : Tim Krabbé - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1670 woorden.

Het gouden ei

Tim Krabbé

Wolters-Noordhoff

Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, rijden op 1 augustus richting Frankrijk om daar bij de Middellandse zee hun vakantie van hun leven te hebben, Rex plaagt Saskia wat en ze stooppen bij een (Total) Benzinestation om te tanken.

Wanneer Saskia naar binnengaat om een blikje cola en een blikje pils te halen blijft ze lang weg. Rex wordt ongerust en gaat kijken waar ze blijft, hij komt tot de ontdekking dat ze verdwenen is en een zoektocht brengt geen oplossing.Ramond Lemorne was altijd al een wat vreemde jongen.

Reeds in zijn jeugd was hij ervan overtuigd dat een gedachte eigenlijk onvermijdelijk de daad inhield en dat een daad onvermijdelijk is, eens je er aan gedacht hebt.

Als man van middelbare leeftijd, gelukkig getrouwd met twee kinderen en de perfecte middenklasser, heeft hij plotseling de gedachte of hij in staat zou zijn een misdaad te plegen. Hij kwam op die gedachte op het moment dat hij een kind van de verdrinkings dood redde en bij zichzelf dacht: zou ik ook een misdaad kunnen plegen.

Hij verbouwt zijn vakantiehuisje en vanuit die basis gaat hij experimenteren en repeteren. Elk onderdeel van de moord op een voor hem nog onbekende slachtoffer, elk detail van zijn idee, werk hij precies uit.

Hij moest op een autoroute bij een tankstation met een mitella proberen een vrouw naar zijn auto te lokken en bewusteloos te maken door een middel van een chloroform zakdoek.(zakdoek met een soort gas waarvan je down wordt)

Als hij klaar is ontmoet hij Saskia.Ook toen hij twee kampeerders dood schoot:

"Lemorne pakte het pistool uit het dashboardkastje en stapte uit.

Hij koos een van de jongens als eerste en schoot hem dood.

Hij had de ander ook onmiddellijk dood willen schieten, maar de langzame manier waarop de onderlip van die jongen van zijn snorretje vandaan zakte sloeg hem met stomheid en het duurde een paar seconden voor hij weer schoot.Acht jaar later tijdens een vakantie in Marina di Camerota in Italië vraagt Rex Lieneke ten huwelijk.

Dat werd beslist door een spelletje badminton tegen 2 Fransen.

Later kwam het onderwerp Saskia naar boven en Rex zei dat als Saskia et nu bij was, hij bij Lieneke zou blijven, maar als hij terugkon naar het benzinestation, zou hij dat doen.

's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie had over het gouden ei.

Na die vakantie houd Rex nogmaals een advertentiecampagne in de Franse kranten.

Lemorne komt er op af, hij doet Rex het voorstel om het mysterie op te lossen door hem hetzelfde te laten ondergaan, en een gewisse dood als gevolg.

Rex stemt toe en na het drinken van een slaapmiddel bij het bewuste benzinestation, wordt hij wakker, opgesloten in een doodskist, hij is levend begraven.

Later zocht Lieneke Rex maar hij was weg en werd nooit meer gevonden.

Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.Hoofdpersonen

Raymond Lemorne, Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij is dan een keurige Fransman, scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee dochters Denise en Gabrielle. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij Dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn perfecte misdaad voor. Het enige wat telt is het experiment. Hij vindt het een 'ongelooflijke spannend gedachtenspel' en hij voelt zich 'Feestelijk slecht'.Rex Hofman, Medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan Saskia. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtespelletjes. "Dan krijg ik bijvoorbeeld te horen dat ze ergens leeft, ze is heel gelukkig en zo. En dan mag ik kiezen: ze blijft zo doorleven, of ik zal alles te weten komen, in ruil voor haar dood. Dan laat ik haar dood gaan," zegt hij tegen Lieneke. Hij vindt het verschrikkelijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Als hij Lemorne ziet, valt er een kwellende angst van hem af: "de angst dat de moordenaar zelf dood was, het raadsel voorgoed onoplosbaar". Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alles bij Saskia had hij er wel werkelijk naar verlangd een met haar te worden. Deze twee mensen wensen het oplossen van het raadsel en een zijn met Saskia gaan op het eind van het boek op een griezelige manier in vervulling.Saskia Ehlvest, Is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft 'roodgespoeld wriemelhaar' ze heeft sproeten, ze is 'ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft een beetje last van claustrofobie. De verhouding tussen Saskia en Rex is perfect, ze zijn zelfs getrouwd.Lieneke, de vrouw waar Rex later op verliefd raakt. Maar verder dan dit hoor je niets uitgebreids over haar.Plaats

1. De ontvoering vindt plaats op een TOTAL-benzinestation in Frankrijk.

2. Rex en Lieneke zijn op vakantie in Marina di Camerota in Italië aan de Golf van Policastro.

3. Lemorne woont in Autun en had een huisje aan de rand van het gehucht dat Effours heet.

4. Rex woont in Amsterdam en probeert van daaruit de ontvoering uit te zoeken.Tijd

Het verhaal speelt zich af vanaf 1950 tot ongeveer 1982. Tussen het begin en het einde van het boek zit +/- 32 jaar. Het verhaal begint eigenlijk in 1950 als Lemorne 16 jaar oud een gedachtespelletje aan het doen is, waarbij hij van een balkon springt van de 2e etage:

Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij sprong. Hij bedacht voors en tegens, met als gedachte dat hij al zou springen.

Dat vond hij vreemd: hoe kon dat vast staan als springen zo duidelijk gekkenwerk was.

Hij zat een halfuur op het hekwerk, denkend aan de tegenstrijdigheid en aan andere dingen, en sprong toen.

Hij lag daarna 6 weken in het ziekenhuis.

Het duurde 21 jaar voor er weer zoiets dergelijks in zich opkwam: De ontvoering. Dan is hij 41 jaar, in 1974. (de eerste 21 jaar wordt eigenlijk niet beschreven.

8 jaar later komt Rex Lieneke tegen (1982), maar hij kan zich nooit meer zo aan iemand hechten, als aan Saskia.

Hij gaat dus verder met de zoektocht en komt Lemorne tegen.Tijdverloop

Meerdere deel wordt in chronische volgorde vertelt in: hoofdstuk 3 is er een flashback met de bedoeling om duidelijkheid te geven over Lemorne en de voorbereidingen van de ontvoering. Verder zijn er paar flashbacks over Saskia om een duidelijker beeld te krijgen over de persoon die zij was.Perspectief

In dit boek wordt gebruik gemaakt van het hij/zij-perspectief. Je hebt namelijk 3 keuzes:

Ik-perspectief.

Hij/zij-perspectief.

Alleswetende verteller.

Het boek werd niet geschreven in de ik-vorm, dat was dus al makkelijk.

Het verschil tussen het hij/zij-perspectief en de alleswetende verteller is, dat de alleswetende verteller nauwelijks gedachten en gevoelens kan beschreven en daar was in dit boek, toch wel degelijk sprake van.Stijl

Er wordt gebruik gemaakt van een passende taalgebruik, wat makkelijk te begrijpen is.Titelverklaring

De titel slaat terug op een nachtmerrie die Saskia vroeger gehad heeft. Daarin zweefde ze in een gouden ei door de ruimte, helemaal alleen, maar met de gedachte dat er nog zo'n gouden ei rondvloog. Maar het heelal was zo groot, de kans van het vinden van dat ei was erg klein. Dat gevoel van alleen zijn komt later terug als je ontdekt wat Lemorne met Saskia gedaan heeft. Hetzelfde wat Rex ondervindt, ze waren levend begraven. Toen Rex merkte dat hij alleen was, kreeg hij het gevoel van wat Saskia had tijdens haar nachtmerrie over het gouden ei, helemaal alleen zijn en niemand die je opmerkt.Thema

De verdwijning van Saskia, het is de rode draad die door het hele boek gaat.Genre

Avonturenroman. Griezelroman.Bedoeling van de schrijver

De schrijver wil laten zien dat het geweten van Lemorne en Rex, dat op een bepaalde manier toch op elkaar lijken. Het geweten van Lemorne is alleen wat uitgeschakeld. Hij kan namelijk niet meer op een menselijke manier denken. Je kunt eigenlijk ook zeggen dat hij geen geweten heeft.Over de schrijver (door Tim Krabbé zelf)

Geboren 13 april 1943 in Amsterdam, waar ik nog woon. Eindexamen 1960 HBS-B aan het Spinoza Lyceum. Leef sinds 1967 van de pen.

Ik ben getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heb een zoon Esra. Mijn vader en grootvader waren en zijn bekende schilders, evenals mijn broer Jeroen, die ook acteur is. Mijn moeder is filmvertaalster en schrijfster. Ik heb ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep ben ik altijd schrijver geweest. Mijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967.

Mijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar Het Gouden Ei, waar ik zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing.' Niet zo goed als het origineel. In maart 1998 zijn er drie films naar werk van mij in voorproductie; twee naar romans, de derde naar een oorspronkelijk scenario. Naast mijn romans, verhalen en journalistieke werk heb ik vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde ik bij de beste twintig schakers van Nederland, maar nooit bij de beste tien.Bibliografie

1967 De werkelijke moord op Kitty Duisenberg, roman.

1970 Flanagan of het einde van een beest, roman.

1972 Fischer, schaakbiografie.

1973 Vijftien goede gedichten, poëzie.

1975 Red desert penitentiary novelle.

1978 De stad in het midden, verhalen.

1978 De renner roman.

1984 43 Wielerverhalen, verhalen.

1984 Het gouden ei, roman.

1986 De man die de Babson task wilde maken, schaakessay.

1991 De matador en andere verhalen.

1994 Vertraging, roman.

1995 De paardentekenaar, verhalen.

1997 De grot, roman.Eigen mening

Ik vind het een raar boek, eerst leef je mee vanuit de levenswereld van Rex en daarna vanuit de leefwereld van Lemorne, dat is eerst heel raar, want je weet de rol van Lemorne pas na een paar bladzijden gelezen te hebben. En je ziet alles wat er precies vooraf ging aan de verdwijning van Saskia, vanuit de ogen van Rex maar ook uit die van Lemorne. Maar ondanks dat is het een best realistisch boek. Het kan zo gebeurt zijn in iemands leven, hoe raar het verhaal ook verloopt.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen