Boekverslag : Carry Slee - Spijt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2524 woorden.

De titel van het boek is: Spijt!

Het boek heet Spijt! Omdat, David en z’n klasgenoten spijt hebben dat ze niets hebben gedaan als Jochem gepest werd. En het nu te laat is om nog iets te doen omdat, Jochem zelfmoord heeft gepleegd.

De uitgeverij van het boek is: Holkema & Warendorf en is verschenen is 1996.Het boek is geschreven door Carry Slee.Het boek gaat over David, een jongen op de middelbare school erg verliefd is op Vera. Er zit een jongen bij David in de klas en die heet Jochem, hij wordt heel erg gepest omdat hij dik is. David vindt het wel heel zielig voor Jochem maar hij durft er niks van te zeggen.

Na de gymles wordt de schoolfoto genomen en vooral Justin, Remco en Sanne willen niet dat Jochem op de foto komt, dus na de gymles rennen ze alledrie naar de kleedkamer en hangen Jochem zijn kleren buiten in de boom, Jochem heeft nog niet door dat hij zijn kleren mist en gaat eerst douchen maar als hij onder de douche vandaan komt ziet hij dat zijn kleren er niet meer hangen en moest hij wachten tot iedereen weg was, daardoor kwam Jochem te laat op de klassenfoto en stond hij er niet op.

’s Ochtends wordt David gebeld omdat ze het eerste uur vrij hebben en Niels zegt dat hij Jochem niet moet bellen omdat dat moet van Justin, Remco en Sanne. David doet dat ook niet omdat hij bang is om ruzie met ze te krijgen en daar heeft hij geen zin in. David is bang dat Niels Vera van hem afpakt, want dat is altijd zo, want wat alle meisjes vallen op hem en daar [Dit boekverslag komt van internet] baalt David van. Maar Niels stelt hem gerust want hij zegt dat hij niks in Vera ziet.

’s Middags moeten Manon, Youssef, Vera, Niels en David aan de schoolkrant werken. Als ze een tijdje bezig zijn komt Youssef binnenlopen met het proefwerk van engels wat ze vrijdag hebben. Niels legt het blaadje meteen onder het kopieerapparaat, dan komen Justin, Remco en Sanne binnenlopen als ze zien dat ze het proefwerk hebben zeggen ze meteen dat Jochem er geen één mag. David is benieuwd hoe dit gaat aflopen. En ja hoor het gaat net zoals de drie hebben gehoopt Jochem heeft de volgende ochtend geen blaadje van engels.

Die dag is David zijn franse boek vergeten, Sanne pikt het boek van Jochem uit zijn tas en geeft hem aan David.

’s Middags overhoord de moeder van David hem voor zijn Frans, later komt ze erachter dat dit niet het boek van hem is maar van Jochem is en hij moet hem terugbrengen van zijn moeder. Als David daar komt merkt hij dat de moeder van Jochem helemaal niks van dat gepest afweet.

Zaterdagochtend belt Niels hem of hij ‘s avonds mee gaat naar de bios, als hij hoort dat Vera ook meegaat wil hij maar al te graag. Die avond wou hij naast Vera gaan zitten maar Youssef die is hem voor dus dat feest ging niet door voor David.

De volgende dag onder studieles zegt Tino(hun klassenleraar) dat hij wel een klassenfeest wil [dit boekverslag komt van internet] organiseren en dat dan wel in zijn huis mag worden gehouden. David heeft er veel zin in want dan kan hij misschien wel met Vera gaan dansen en dat wil hij graag. Die avond moet David nog aan zijn boekverslag die hij de volgende moet inleveren. Hij moet ook nog even naar de bibliotheek om wat informatie te zoeken over de schrijver.

De volgende dag volgt David Jochem uit school, want hij wil weten wat Jochem in de tijd doet als hij zegt tegen zijn moeder dat hij bij hem aan het huiswerk maken is. Als hij hem volgt komt hij der achter dat hij de kranten van Justin rondbrengt. David die vraagt waarom die dat doet, en hij zegt dat als hij dat doet dat ze hem niet meer zullen pesten en daarom doet hij dit. David belooft Jochem dat als de drie niet zullen stoppen met hem te pesten hij Jochem zal helpen.

Een week later is het klassenfeest, David die heeft er heel veel zin in. Als hij der aankomt ziet hij Youssef met Vera staan te zoenen. Toen David dat zag kwam Jochem net op hem afrennen omdat Justin, Remco en Sanne weer achter hem aanzaten. Maar David zei dat hij moest oprotten.

Toen David de volgende ochtend op school kwam was hij op zoek naar Jochem om te zeggen dat het hem speet van de vorige avond, maar hij kon Jochem nergens vinden. De grote pauze meldde David zich ziek en ging Jochem zoeken.

Toen Jochem die ene keer bij Jochem thuis was geweest had Jochem verteld over ene Nienke die een hele goede vriendin van hem was en dat ze in Zandvoort woonde. David had Nienke opgebeld en ze [dit boekverslag komt van internet] zei dat ze er meteen aankwam.

Toen ze er was zei ze dat ze waarschijnlijk wel wist waar Jochem zat. Bij een camping, op die camping is een caravan waar je zo in kan. Jochem ging daar altijd naar toe als hij boos was. Als ze daar aankomen is Jochem daar niet. David ziet aan Nienke haar gezicht dat ze zich zorgen maakt.

Nienke zei dat Jochem ook wel bij het meer kon zitten want daar ging hij ook vaak heen. De hele weg naar het meer zeiden ze niets. David voelde een schuldgevoel, hij had nooit tegen Jochem moeten zeggen dat hij op moest rotten maar hij was er zo van ondersteboven toen hij Vera en Youssef zag.

Bij het meer aangekomen zagen ze Jochem niet maar vinden ze wel zijn tas dus een dag later komen er duikers en gaan het hele meer af om te kijken of dat Jochem er in ligt. En ja na 2 uur zoeken komt een van de duikers boven met het lichaam van Jochem.

Nienke kan niks anders doen dan huilen ze valt niet te troosten.

De hele klas van David voelt zich schuldig dat ze nooit wat van gezegd hadden, Jochem was een soort speeltje voor hen.

Omdat de ouders van Jochem een stille crematie willen, gaan ze met hun klassenleraar Tino op de fiets naar het meer en nemen allemaal een witte lelie mee, iedereen moet wat tegen Jochem zeggen van Tino, hoe moeilijk het ook is onder het huilen door. Justin, Remco en Sanne zijn niet gekomen want die zijn voorgoed van school afgestuurd. De redactie [dit boekverslag komt van internet]bellen die ook heel erg gepest worden.

Een paar dagen later is het uit met Youssef en Vera omdat Vera zichzelf heel erg inzet voor het project met de pestlijn en Youssef zijn computer veel belangrijker vind en dat kon Vera niet uitstaan en het schijnt dat Vera op iemand anders verliefd is.

Toen Manon een keer telefoondienst had belde ze David op dat er een meisje had gebeld en die zei dat het net uit was met haar verkering en dat er een jongen was die verliefd op haar was en zij nu ook op hem maar ze durft het niet te vertellen en of David nou naar het café wou gaan om met het meisje te praten.

Toen David bij het café aankwam bleek dat het meisje Vera was.

Vera vertelde aan David dat ze verliefd was op hem en toen zoenden ze elkaar.HoofdpersonenDavid

Hij is 14 jaar en zit in de 2e klas van de middelbare school. Hij verliefd op Vera en is een gewone jongen die soms een beetje verlegen is. Hij heeft medelijden met Jochem maar durft niet tegen Remco, Sanne en Justin in te gaan. Als hij wel tegen ze in gaat zou hij ruzie met zijn vrienden en daar heeft hij geen zin in. Hij zit in de redactie van de schoolkrant. En er wordt niet beschreven hoe hij er uitziet.Jochem

Over Jochem kun je niet zoveel zeggen, omdat hij zo gepest werd. Hij is ook ongeveer 14 jaar en zit bij David in de klas. Hij is behoorlijk dik en is niet een van de knapste. Daarom wordt hij ook gepest. [dit boekverlsga komt van internet] Hij gedraagt zich afzonderlijk van de rest hij trekt zich dus ook van niemand iets aan. Hij liegt ook tegen zijn ouders over zijn zogenaamde vrienden. Hij heeft ook geen vrienden, behalve Nienke de Graaf. Dat is een vriendin uit zijn oude buurt waar hij een goede band mee had. Jochem veranderd in het verhaal hij word onzekerder en pleegt daarom ook zelfmoord.BijpersonenTino

Hij is de gymleraar en mentor van de klas. Pest gewoon mee met de rest doet er ook niks aan ook al heeft hij het door.Moeder van David

Is een veel te drukke met baan hebbende huisvrouw, die heel stevig in haar schoenen en voor haar mening opkomt behalve tegenover haar moeder, ze doet precies wat zij wil, en zegt haar nooit wat ze vind.Youssef

Hij is een vriend en klasgenoot van David, computerfreak, verkering gehad met Vera zit ook in de schoolkrant.Leraar Nederlands

Hij is een leuke leraar die opkomt voor Jochem. Is meer een vriend voor de leerlingen.Leraar Engels

Hij is een strenge leraar die niet opkomt voor Jochem maar er ook mee pest.Meneer de zwart

Hij is de conrector van de school.Moeder van Jochem

Is een gezellig dik vrouwtje die het heel erg vind dat Jochem gepest werd, maar die heel blij is dat hij nu niet meer gepest wordt (dit denkt ze).Sanne, Justin, Remco

Zij zijn de pestkoppen! Als zij er niet waren werd Jochem waarschijnlijk niet gepest.Nienke

Is de enige vriendin van Jochem, zij was zijn buurmeisje en wil Jochem helpen maar dat is moeilijk omdat ze zo ver weg woont. Vroeger hielp ze wel ook al werd ze er zelf mee gepest. Nu leest ze soms zijn dagboek, ze staat stevig in haar schoenen en is best wel “stoer”.

Het verhaal speelt zich in Nederland af. En in deze tijd, want in deze tijd wordt er nog steeds veel gepest.Ik heb wel eens vaker een boek over dit onderwerp gelezen maar ik vind dit boek wel het beste. Ik vind dit boek zo goed omdat iedereen die dit boek leest nooit meer iemand zal pesten en dus worden minder kinderen gepest. En dus daarom heeft het boek een diepere betekenis, eigenlijk zonder dat je het weet.Ik vond het boek spannend, mooi, verdrietig en realistisch.

Spannend omdat: Als je het boek leest wil je het eigenlijk niet meer wegleggen omdat je er midden in zit en bent benieuwd hoe het verder zal verlopen.

Mooi omdat: Het over pesten haat, dit opzich is niet mooi maar zo kunnen anderen die ook gepest worden zien dat[dit boekverslag komt van internet] zelfmoord niet de oplossing is en de pesters kunnen zien dat je niet hoeft te pesten en wat de gevolgen kunnen zijn als je het wel doet.

Verdietig omdat: Jochem aan het eind dood gaat.

Realistisch omdat: Er alle dagen gepest wordt.Belevingsopdrachten:Vertel wat jij het belangrijkste stuk uit het boek vond. Leg uitgebreid uit waarom je nu juist dat stuk hebt gekozen.Het belangrijkste stuk vind ik dat ze naar Jochem gaan zoeken.Nienke roept om Jochem en kijkt over het water. Dan pakt ze David’s hand vast. Daarna wordt ze spierwit en roept dat Jochem zijn tas in het water drijft. David kan het even niet geloven en zou willen dat Jochem nu uit de struiken kwam, zodat ze alles weer goed zouden kunnen maken. Ze zijn er allemaal, de ouders van Jochem, Nienke, de klas, Tino en meneer Zwart. Alleen Sanne, Justin en Remco ontbreken. Die zijn geschorst.

Ze zien dat duikers het water in gaan op steeds verschillende plekken. Steeds wanneer ze met lege handen boven komen krijgen ze meer hoop. Ze hopen dat Jochem nog zou leven. David knijpt in Nienke’s hand. [dit boekverslag komt van internet]Driekwart van het meer is al onderzocht. Misschien nog 2 keer duiken. Van de spanning schuiven ze steeds dichter naar de waterkant. En dan komen de duikers boven met het verstijfde lichaam van Jochem. De leerlingen doen een stap achteruit en kunnen het niet geloven. Maar Tino, die de gevolgen van zijn pesterijen niet heeft overzien, is net zo geschokt als zijn leerlingen. Hij heeft al zijn kracht nodig om zijn emoties in bedwang te houden.Ik vind dit het mooiste stuk, omdat je duidelijk kunt zien dat de leerlingen spijt hebben. Zoals het boek ook heet. En iedereen is in een shock en het is heel erg gevoelig, omdat ze nu inzien wat die pesterijen van hun heeft aangericht.Maak een omslagtekst. In een omslagtekst vertel je heel kort de inhoud, je schrijft een paar zinnen die pakkend zijn uit het boek over en je probeert de lezer over te halen dit boek te gaan lezen.Jochem is een jongen uit de tweede klas die gepest wordt.

Vooral om zijn uiterlijk.

Telkens weer is hij het mikpunt.

David doet er niet aan mee, maar hij durft er niets van te zeggen.

Telkens probeert hij er wat aan te doen, maar is te bang om zelf voor watje uitgemaakt te worden.

Tino (de klassenleraar) grijpt niet in en pest zelf de dikke Jochem ook.

Hij heeft een hekel een Jochem.

Er wordt helemaal niets gedaan aan het gepest.

Jochem komt door het getreiter zelfs niet op de schoolfoto,

omdat de pestkoppen dat niet wilden.

Maar dan komt Jochem niet thuis van een klassenavond.

Zijn moeder begint ongerust te worden en denkt dat er iets aan de hand is…

Wat zou er gebeurt zijn met de dikke Jochem?

Schrijf een bladzijde uit het dagboek van de hoofdpersoon.Lief dagboek,

Ik ben bang om morgen weer naar school te gaan. Het gepest wordt steeds erger en dat komt gewoon omdat ze me haten. Maar ik weet nu waarom: ze denken dat ik een monster ben dat ze ziek maakt. Eerst dacht ik dat ze dat zomaar zeidenm om me te jennen ofzo. Justin zei vanochtend: ‘We worden misselijk van die kop van jou!’. Iedereen hoorde het, maar niemand ging er tegenin. Dus is het wel waar.

Toen ik vanmiddag thuis kwam, heb ik een tijd in de spiegel gekeken en moest ineens kotsen. Morgen ga ik maar een[dit boekverslag komt van internet] beetje achteraf zitten in de aula, dan zien ze mij tenminste niet. Ik hoop dat het helpt. Nou snap ik ook waarom Nienke zaterdag plotseling moest overgeven. Ze zei dat het van de patat kwam, maar het kwam door mij. Ze kan niet meer tegen mij, maar durft dat niet te zeggen omdat we vrienden zijn. Of misschien weet ze het wel niet, dat kan ook. Ik vind het heel erg dat iedereen ziek van mij wordt. Dat wil ik niet, als dat echt zo is ben ik liever dood. Ik wou dat er iemand was die me kon helpen, want ik weet het niet meer. Ik weet niet hoelang ik dit nog volhoud hoor.Groetjes,

Jochem

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen