Boekverslag : Rudolf Herfurtner - Mensch Karnickel / Oorlogskind
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 484 woorden.

Rudolf Herfurtner – Mensch Karnickel



Het verhaal speelt zich af in en na de Tweede Wereldoorlog.

Clemens Graber wordt door z’n ouders in de winter van 1945 naar Kinderlandverschikung ??? gestuurd. 5 jaar lang ziet zijn moeder Katrin Graber hem niet, zijn vader is omgekomen. Ze is naar hem op zoek, ze probeert van alles maar niks helpt. Ze verspreidt affiches.

In de zomer van 1950, Katrin is inmiddels hertrouwd, ze woont samen met haar man Friedrich Hofmann en zijn zoon Timo, wordt Clemens, zijn bijnaam is Karnickel, weergevonden door mensen van de opsporingsdienst.

Hij en zijn vriend worden meegenomen, maar vluchten. Ze worden opgepakt door de politie, maar Clemens weet met behulp van zijn vriend te ontsnappen. Hij heeft het adres van zijn moeder en gaat naar haar op zoek. Hij komt in de stad aan waar ze nu woont. Al gauw heeft hij het huis van z’n moeder gevonden. Nadat hij heeft ontdekt dat ze een nieuw gezin heeft, durft hij niet meer zo goed, hij is bang dat hij niet welkom is. Zijn moeder is er inmiddels van op de hoogte gesteld door de politie dat haar verloren zoon Clemens elk moment op de stoep kan staan en dat hij zich naar alle waarschijnlijkheid in de stad bevindt. Inmiddels hebben Timo en Clemens al een paar keer gezien, maar weten in het begin nog niet van elkaar wie ze zijn. Intussen is Katrin naar Clemens op zoek.

Timo vindt het eigenlijk helemaal niet zo leuk dat de hereniging van zijn stiefmoeder en haar zoon zo dichtbij komt, hij is bang dat hij wordt vergeten en zijn vermoedens worden voor hem bevestigd door het feit dat Katrin de laatste paar dagen vergeet eten voor hem te maken, dit omdat ze telkens naar Clemens op zoek is. De spanningen lopen hoog op.

Uiteindelijk wordt Clemens weer opgepakt door de politie, die inmiddels ook weet dat hij wordt gezocht. Hij is erg mager en ziet er verwaarloosd uit. Katrin komt hem van het bureau afhalen. Nadat ze nieuwe kleren hebben gekocht, gaan ze naar het inschrijvingsbureau. Doordat de ambtenaar zich erg agressief opstelt, vlucht Clemens voor de tweede keer. Katrin is helemaal overstuur en haar man is er niet omdat hij voor zijn werk weg is. Wanneer Timo weer thuis komt uit school gaan ze hem samen zoeken. Ze kunnen hem niet vinden op zijn vaste plaatsjes in de stad en Katrin besluit vast naar huis te gaan. Uiteindelijk vindt Timo hem. Clemens wil echter niet meekomen, Timo geeft het op. Hij gaat naar huis, maar zijn moeder is er niet. Hij doet nog één poging om Clemens mee te krijgen door hem met zijn zeepkist te verleiden. Clemens komt uit de buis waarin hij zit en Timo springt boven op hem. Na een vechtpartij zijn ze weer vrienden en enkele ritten met de zeepkist later (die het overigens niet overleeft) gaan ze weer naar huis.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen