Boekverslag : Adriaan Van Dis - Nathan Sid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 890 woorden.

Titel

Nathan SidSchrijver

Adriaan van DisSamenvatting

Nathan Sid groeit op in een groot huis. In dit huis hangt een Indische sfeer: het ruikt naar Indisch eten en er zijn allerlei Indische voorwerpen. In het huis wonen nog andere families die ook na de oorlog uit Indië zijn vertrokken. Nathan heeft veel last van puistjes en pukkels. Hij moet naar een gebedsgenezer. Uit twee horoscopen blijkt dat hij veel last van allergië en blijft houden, zodat zijn opvoeding in het teken staat van zuivering. Nathan moet allerlei rare dingen eten en drinken. Ook moet hij oefeningen doen om sterk te worden. Nathan wordt vaak door zijn vader geslagen als die vindt dat Nathan het niet goed doet. Als hij op school is houdt Nathan zich niet aan de regels.Hij eet drop en wit brood. Nathan besluit vegetariër te worden. Dit leidt weer tot ruzies aan tafel en Nathan wordt dan ook regelmatig van tafel gezet. Nathan mag met zijn vader mee naar de bioscoop. Ze zien de film "Gullivers reizen". Nathan wil net zo zijn als Gulliver: groot, sterk en stoer. Hij richt ook een club op, maar hij is zelf het enige lid.

Als er verkiezingen worden gehouden maakt Pa Sid zich druk over de socialisten. Die willen zijn KNIL-salaris inhouden en ze zeggen dat het hun schuld was dat ze Indië kwijtraakten. De oom van Nathan is socialist en Pa Sid maakt zich kwaad om zijn uitlatingen en manieren. Nathan vindt zijn oom juist hardstikke leuk. Hierdoor worden de regels in huis nog strenger.

Nathan houdt erg van Indische liedjesen wil daarom een fluit om ze te kunnen spelen. Hij krijgt die dan ook, maar hij moet wel iedere dag oefenen, anders krijgt hij slaag van zijn vader.

Vader heeft een hartkwaal en die wordt steeds erger. Nathan is graag alleen met zijn moeder. Omdat Nathan een boek heeft gelezen over een weeskind, beeldt hij zich in dat hij ook wees is. Zijn vader is namelijk niet getrouwd met zijn moeder, omdat hij niet officieel kon scheiden van zijn eerste vrouw. Een tijdje later overlijdt vader aan zijn hartkwaal. Nathan blijft alleen bij zijn moeder. Zijn moeder vertelt hem over het leven van zijn vader.

Nathan heeft er spijt van dat hij stout is geweest tegen zijn vader. Vanaf nu wil Nathan op zijn vader lijken.Titelverklaring

Het boek heet Nathan Sid omdat de hoofd persoon van het verhaal Nathan sid heet.Personages

De hoofdpersoon is Nathan Sid, hij is in het verhaal ongeveer 10 jaar oud. Hij staat zowel binnenshuis als buitenshuis op zichzelf. Binnenshuis, omdat hij als enige Indië niet heeft meegemaakt en Indië voor de anderen in het gezin een grote rol speelt. Buitenshuis, omdat hij geen enkel vriendje heeft. Nathan wordt streng opgevoed (vooral door zijn vader). Nathan is onzeker en daardoor kan hij zich moeilijk een houding geven. Sportief is Nathan ook niet, hoewel hij zelf een stoere knaap wil zijn.De bij personen zijn:

Pa Sid: Pa Sid heeft een harde jeugd gehad: hij kreeg meer slaag dan eten. Later is hij als oud-KNIL-militair krijgsgevangene geworden van de Japanners. Hij is een keer getrouwd geweest, daarna is hij gaan samenwonen met de moeder van Nathan. Door dit verleden is hij een strenge opvoeder geworden. Hij deinst er niet voor terug Nathan regelmatig te slaan. Pa Sid is een strenge opvoeder met goede bedoelingen.

Ma Sid: Ma Sid is lief, warm en zorgzaam. Ze gelooft in de zorgzame natuurgeneeswijze. Nathan wordt hier de dupe van, omdat hij allerlei rare dingen moet eten die hem moeten zuiveren.

Nathan's zussen: Saskia, Jana en Ada zijn halfzussen. Ze zijn de dochters van Ma Sid uit een vorig huwelijk. Ze hebben een hekel aan Pa Sid, omdat hij zo streng is. Ze hebben ook nauwelijks contact met Nathan. Het enige dat ze doen is op hem vitten.

Nathan's oom: Nathan's oom lijkt in veel opzichten niet op Pa Sid. Hij is socialist en lacht om Pa Sid zijn regel. Nathan vindt zijn oom veel aardiger dan zijn vader.Structuur

Het verhaal is chronologisch verteld. Er is geen sprake van flash-backs of vooruitwijzingen.Plaats

Het verhaal speelt zich af in en rond het huis waar Nathan woont en op school.Stijl

Het taalgebruik is helder en vaak verrassend. Het is eenvoudig te begrijpen en het is modern taalgebruik.

Ik vond het een leuk boek. Vooral omdat ik ook zie dat Nathan's verleden lijkt op dat van Adriaan van Dis. Het was eenvoudig te lezen en het verhaal was wel leuk, maar de gedichten tussen het verhaal door had van mij niet gehoeven.Schrijver

Op 16 december 1946 werd Adriaan van Dis geboren in Bergen aan Zee. Hij groeide op in een groot huis waar meerdere Indische families waren ondergebracht. Het gezin van Dis was direct na de oorlog uit Indië (nu Indonesië) vertokken. Adriaan was de enige die in Nederland was geboren. Op zijn elfde overleed zijn vader. Hierdoor werd hij een ongehoorzame jongen. Na de lagere school deed hij mulo. Na zijn verhuizing ging hij naar de H.B.S. in Hilversum, waar hij zijn eindexamen deed in 1967. Hierna studeerde hij Nederlands (Middelbaar Onderwijs) in Amsterdam. Hij sloot zijn studie in 1978 af met een scriptie over een van zijn favoriete schrijvers: Breyten Breytenbach. Adriaan van Dis zegt zelf dat Breyten een grote invloed had op zijn manier van schrijven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen