Boekverslag : W.f. Hermans - De Zegelring
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1463 woorden.

Willem Frederik Hermans - De zegelring

Beoordeling door Ornée & Vermeer Tekstbureau



Tijd

Het speelt zich af tussen 1938 en 1975. In 1940 bezetten de Duitsers het land. Het is een barre tijd met veel hongersnood, maar daardoor verdient Jasper geld aan de moestuin van zijn vader.

Locatie

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in en rond het huis van de Frealema's. Een stuk draait specifiek om de moestuin van de vader die een deel van de afstand tussen vader en zoon veroorzaakt. Er is ook een klein stukje, dat zich bezighoudt met het notariskantoor.

Daarnaast is er het plaatsje Gribbinge, waar Jasper zijn been verloor. Daardoor neemt het karakter van Jasper een grote wending, vooral omdat hij niet meer kan fietsen, wat zijn grootste hobby was. Het slot speelt zich af in het ziekenhuis waar Witte de hoofdzuster ontmoet.

Personen

Jasper en zijn vader kunnen niet zo goed met elkaar opschieten. De moeder van Jasper is in 1942 gestorven, vader en zoon geven elkaar niet veel steun. De vader is een vrekkige man die alleen maar aan geld denkt. Hij wil dat Jasper precies wordt zoals hij. Jasper is een actief persoon met veel ideeën, maar hij staat er met veel van zijn ideeën alleen voor, bijvoorbeeld met zijn supersnelle fiets en de zegelring die hij wil.

Jasper geeft niet veel om zijn vaders moestuin en baan, waardoor er een afstand tussen vader en zoon ontstaat.

Witte is het spierwitte schaap van de familie. Hij houdt van alles en iedereen en is trots dat Jasper zijn vader is. Hij doet dan ook alles om zijn vader te helpen.

Perspectief

Het verhaal wordt beschreven door een alwetende verteller. Hij vertelt sommige dingen volgens zijn eigen mening, maar het meeste is wel gebaseerd op de feiten die je in het boek vindt.

Hoofdlijn

Het thema van dit verhaal is noodlot. Iedereen die de zegelring draagt wordt geconfronteerd met het noodlot. Of dit toevallig is, zal ieder voor zichzelf uit moeten maken.

Problemen

Er spelen, naast het hoofdprobleem, verschillende problemen een rol in het verhaal. Jasper en zijn vader kunnen niet zo goed met elkaar opschieten, omdat de vader wil dat Jasper in zijn voetsporen treedt, maar Jasper wil dit niet. Als Jaspers been wordt geamputeerd, maakt een kennis van hem van zijn fiets een soort driewieler. Daardoor kan Jasper toch nog een beetje fietsen. Dat was het enige wat er nog aan gedaan kon worden.

Tijdens de hongersnood verkoopt Jasper eten uit de moestuin van zijn vader om zo wat geld te verdienen. Beter was geweest als er een voorraad was aangelegd, want tijdens de oorlog, waarvan ze wisten dat die kwam, kun je niet erg makkelijk aan eten komen. Als ze dan eten uit de moestuin gaan verkopen, hebben ze zelf minder. Maar ze helpen wel de rest van de mensen aan eten. En achteraf gezien hadden ze toch wel genoeg te eten.

Het hoofdprobleem is dat de zegelring iedere drager ongeluk brengt. De zegelring wordt (door toeval) in de handen gespeeld van de hoofdzuster. Als zij deze niet wil, bergt Jaspers vrouw deze op in een doosje in de kast. Als ze de ring hadden laten liggen, was deze misschien niet gevonden en was er niet zo veel leed geweest. Of ze hadden hem aan de rechtmatige eigenaar terug moeten geven, die hem zelf opborg. Het beste zou zijn geweest als de ring vernietigd werd of omgesmolten of zo.

Gevoelens

In het verhaal komen veel gevoelens voor. Alle drie de generaties Fraelema's hebben een eigen karakter, alleen al door de emoties die ze hebben. De meeste worden naar elkaar toe geuit. De hoofdgevoelens in het verhaal zijn afkeer en aanbidding. Afkeer van vader tot Jasper en Jasper tot vader en ook van Jasper tot de Duitsers. Van Witte is zijn "aanbidding" van Jasper het opvallendste.

Spanning

Het hoofdonderdeel is natuurlijk de zegelring. Zorgt deze echt voor al dat ongeluk of is het toeval? Wat gaat er nu weer gebeuren, nu iemand anders hem heeft? Er zit een climax in het verhaal. Deze moet worden gezocht op het moment, dat de zuster de rechtmatige eigenaar de zegelring terugziet. Dan wordt de geschiedenis van de zegelring opgehelderd. Dit wordt voor Witte nog makkelijker, als de dominee zijn verhaal alsnog afsteekt over hoe Jasper aan de ring is gekomen.

Interpretatie personen door de groep

Witte is het meest sociaal tegenover anderen. Hij neemt veel van zijn vaders ideeën over, zoals de hobby's en zet zich er ook voor in. Zijn karakter lijkt heel veel op dat van Jasper, behalve de relatie van vader tot zoon. Zijn relatie met zijn vader is in veel opzichten beter dan de relatie van Jasper tot zijn vader.

Jasper is een gesloten persoon en bemoeit zich niet zo met de andere (hoofd)personen. Hij steunt zijn vader niet erg in het verlies van zijn moeder, hoewel dat andersom ook zo is. In het begin wordt hij beschreven, als iemand die iedereen aardig vindt en door iedereen aardig wordt gevonden (behalve zijn vader).

De vader van Jasper bemoeit zich ook niet zo met de andere (hoofd)personen. Hij is een vrekkige man. Hij wil zijn eigen mening aan iedereen opdringen. Maar hij geeft toch wel om Jasper, want hij geeft hem een cadeau voor zijn slagen op school.

Korte samenvatting

Het verhaal begint in 1938 met het vertellen over een journalist die een verhaal zoekt. Hij hoort over afstammelingen van familie van adel. Hij gaat er op uit om informatie te verzamelen over deze families om stukken in de krant "de Illustratie" te plaatsen (en zelfs deels te verzinnen). Om een verhaal te krijgen bezoekt hij mensen die een adellijke naam hebben. Hij praat ze in feite een adellijk verleden aan. Op een gegeven moment komt hij aan bij de familie Fraeylema in het oosten van Gelderland. De vader werkt als notarisklerk, de moeder is al in 1932 overleden en zoon Jasper, die een superfiets wil ontwerpen, is leerling op het gymnasium. Hij vertelt zijn vader dat hij een zegelring van het familiewapen wil hebben. Het artikel over de verborgen, aan lager wal geraakte edellieden verschijnt in juni 1938 in "de Illustratie". Een week daarvoor was er in een buurtkrant een foto van Jasper op zijn razendsnelle fiets afgedrukt.

Als Jasper slaagt voor het gymnasium en zijn diploma krijgt, geeft zijn vader hem een waardeloze ring, waar Jasper niet echt van gediend is, maar hij zegt dit niet.

Als Jasper in 1940 voor de dienstplicht wordt opgeroepen, raakt hij zwaargewond en zijn linkerbeen moet geamputeerd worden. Hij lijkt alle levenslust verloren te hebben, mede omdat hij niet meer kan fietsen. Daarom draagt hij de Duitsers een laaiende haat toe. Een kennis van hem verbouwt Jaspers fiets tot een soort driewieler. In 1942 sterft de vader van Jasper.

Jasper erft bijna alles. Overdag krijgt hij een baantje als notarisklerk, maar daar stopt hij na acht maanden mee. Jasper trouwt met de dochter van de koster en krijgt een zoon, Witte.

Als de Duitsers het land hebben bezet, verdient Jasper een aardig centje met de moestuin van zijn vader, omdat er veel honger is. Als hij op een dag aan het fietsen is, ziet hij een Duitse vrachtwagen die tot ontploffing wordt gebracht. Hij ziet een Duitser met een prachtige zegelring en neemt hem mee naar huis. Hij bewaart de ring in een doosje, omdat de ring veel te wijd is. Hij gooit de ring van zijn vader weg.

Na de bevrijding krijgt Jasper ook nog twee dochters. Dan wordt Jasper ziek. Als Jasper op zijn sterfbed ligt, geeft hij Witte zijn ring en vertelt dat het de ring van zijn vader is geweest en dat het familiewapen dat erop staat van hen is. Witte is heel dankbaar. Vlak voor dat Jasper sterft vertelt hij een dominee, hoe hij aan de ring is gekomen en vraagt hem dat aan Witte te vertellen. Deze zegt na Jaspers dood tegen Witte dat de ring ongeluk brengt, maar hij gelooft er niets van.

Twee jaar later trouwt Witte. Zijn kippenfokkerij loopt uitstekend. Op een dag rijdt Witte in de auto met zijn hand uit het raam. Een dronken tegenligger ramt hem en Witte verliest zijn hand, waar de zegelring aan zat. Als hij in het ziekenhuis ligt, geeft de dokter de ring aan de hoofdverpleegster, een vrouw van adel. Zij herkent het wapen op de ring als haar familiewapen. De dominee vertelt Witte alsnog in het ziekenhuis, hoe zijn vader aan de ring is gekomen. De verpleegster vertelt hoe haar vader is vermoord door de Duitsers en dat dat haar vaders zegelring is. Al is het dan misschien toeval dat de dragers van de ring allen door het noodlot getroffen werden, de zuster wil hem na Wittes verhaal niet meer hebben en geeft hem aan zijn vrouw. Witte overleed de volgende dag. Zijn vrouw borg de ring op in het doosje en zette het in de kast...
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen