Boekverslag : Renate Dorrestein - Verborgen Gebreken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2135 woorden.

Boekverslag Nederlands

Renate Dorrestein – Verborgen GebrekenPrimaire gegevens.

Auteur: Renate Dorrestein

Titel: Verborgen Gebreken

Ondertitel:-

Verschenen in: 2000

Aantal blz.: 223

Leestijd: 11 uur

Uitgelezen op: 5 maart 2002Verantwoording van de keuze.

Toen ik de titel las, werd ik erg nieuwsgierig. Toen ik daarna de achterkant las, snapte ik niet meer waarom het boek Verborgen Gebreken heet.Verwachtingen vooraf.

Nadat ik alleen de titel had gelezen dacht ik dat het over een persoon ging die erg succesvol was maar toch een aantal handicaps had. Na de achterkant gelezen te hebben wist ik niet meer wat ik ervan moest denken.Eerste reactie achteraf.

Ik vond het leuk om te lezen. Het is heel anders dan ik had verwacht. Ik was ook heel erg benieuwd hoe het af zou lopen. Er zijn wel een heel aantal verborgen gebreken, zoals het gazen oog van Agnes, de incest in de families.Samenvatting.

Sonja Jansen heeft drie kinderen, Waldo, Chris en Tommie, alles drie de kinderen zijn van andere vaders. Op dit moment heeft ze een relatie met Jaap. De familie Jansen is net verhuist en is van plan om in de zomervakantie op vakantie te gaan naar Schotland. Ze moeten met de veerboot van Oban naar Mull, een eiland. Voordat ze de veerboot op gingen is Waldo weggelopen om in zijn eentje de bergen te gaan beklimmen. Dit mocht eigenlijk niet van Sonja, maar ze wilde hem eigenlijk ook niet tegen houden. Chris rende Waldo achterna. Op de kade sprong Chris op Waldo, hierdoor viel hij in het water en verdronk.

Op de veerboot gaan Tommie en Chris stiekem in de auto van een oudere vrouw zitten, Agnes. Agnes komt al jaren op Mull. Ze heeft er een vakantiehuisje. Vroeger kwam ze er altijd met haar broers, vrouwen en kinderen. Al haar broers zijn overleden. Robert is haar laatst overleden broer, op wie ze verliefd was. Agnes wil zijn as uitstrooien over zee, bij het huisje.

Als ze in de buurt komt van het huisje gaat ze eerst naar de Flynts, de beheerders van het huisje, om te vragen of zij haar huisje in orde hebben gemaakt. Dan ziet ze Tommie en Chris achter in haar auto zitten. Ook zien de Flynts de kinderen, maar daar kijken ze niet van op omdat ze wel vaker kleinkinderen en achterkleinkinderen meeneemt.

Bij Agnes haar huisje willen Chris en Tommie niks kwijt over de reden en hun naam. Agnes noemt Chris Bazooka, omdat ze kauwgom kauwt, en Tommie Ivatug, omdat hij op een eskimo lijkt. Als Chris en Tommie haar niks vertellen wil ze de politie bellen, maar Chris zegt dat ze dan zal zeggen dat Agnes hen heeft ontvoerd.

Agnes verbaast zich over Chris die graag uitgekafferd wil worden en Tommie die nog niet naar zijn moeder heeft gevraagd.

De dag erna ontdekt Agnes dat haar huisje te koop wordt aangeboden. Daar heeft de weduwe van Robert, Eline voor gezorgd. Agnes wil de verhuurmaatschappij opbellen om te protesteren maar Chris heeft de telefoon onklaar gemaakt. Ze moeten het huis verlaten.

Inmiddels is de wasmachine kapotgegaan. Als ze in het dorp is, om een nieuwe slang voor de machine te kopen, valt ze flauw, voor het eerst in haar leven.

De wasmachine was kapot gegaan, daardoor liep het huis helemaal onder water. Bazooka was bang dat ze daar de schuld van kreeg.

De volgende dag zit Agnes in de auto opweg naar het dorp om een wasmachineslang te halen om de wasmachine te maken. Daarna gaat ze naar de supermarkt om boodschappen te doen. Als ze in de supermarkt bij de vleeswaren staat, valt ze flauw.

Wanneer ze weer bijkomt, staat de supermarkthulp om haar heen en begeleiden ze haar naar een kantoortje. Daar vragen ze haar of ze nog even iets wil drinken om bij te komen van de schrik. Agnes wijst dit af en gaat naar huis, want de kinderen wachten op haar. Als ze thuis komt en de boodschappen heeft uitgepakt, gaan de kinderen het spel van ‘mevrouw Jansen gaat naar de markt’ spelen, waarbij ze zich moeten verkleden en net doen alsof zij mevrouw Jansen zijn. Dan komt inspecteur Miller van Scotland Yard binnen, met een foto van de vermiste kinderen, Christine en Tommie. Maar de inspecteur herkent de kinderen in het huis van Agnes niet omdat ze verkleed zijn. Agnes zegt dat ze die kinderen niet heeft gezien, waarop de agent weer verder gaat zoeken. Ze loog omdat ze vond dat de kinderen niet zomaar weglopen van huis, daar moest meer aan de hand zijn. Door de kinderen naar huis te sturen bereik je niets. Dan kijkt Agnes de krant van gisteren na om te zien wat ze over de verdwenen kinderen schrijven.

De ouders van de kinderen verblijven in het ‘Western Isles Hotel’ in Tobermory, in afwachting van wat Als Agnes met Tommie op het strand is zegt hij dat hij wilt varen hij wijst het eiland Skye aan, waar zijn broer aan het bergbeklimmen is. De volgende morgen komt er een man van het verhuurbedrijf die naar het huis komt kijken. Het huis verkeerd helemaal niet in de goede staat is. Maar als de man samen met Agnes buiten staat, dan komt Chris in de deuropening staan met een luchtbuks, die ze onder Agnes haar bed heeft gevonden, in haar handen. De luchtbuks ging af en trof de man die hierdoor neerviel. Agnes kreeg hierdoor een beroerte. Dan slaat Christine het hele huis kort en klein. Dan komt Agnes weer bij en gaat ze binnen op kussens op de grond liggen. Ze schrijft op een blaadje please take us to the Western Isles hotel in Tobermory, ze geeft het aan de kinderen en zegt dat ze snel moeten gaan liften. De kinderen weten niet wat er op het blaadje staat.

Ze gaan het hotel en worden herkent door de mensen achter de balie. Dan rennen ze weer naar buiten waar ze tegen Sonja en Jaap aanbotsen. De inspecteur is in het ziekenhuis bij de man die door de luchtbuks is geraakt. Muriel Flynts neemt Agnes mee in haar auto en brengt haar naar het verzorgingstehuis. Daarna gaan Sonja, Jaap, Chris en Tommie op weg naar het huis van Agnes. Als ze daar aankomen, is Agnes er niet meer. Dan haalt Tommie het oog van Agnes uit zijn broekzak en geeft het aan Chris. Na een tijdje besluiten ze Waldo te gaan zoeken op Skye, want ze weten niet dat hij dood is en dat zijn lijk in de haven in Oban gevonden is.Tijd en ruimte.

Het verhaal speelt zich af in de zomervakantie van maximaal zes weken. Er staat niet precies beschreven hoelang de vakantie duurt maar ik denk twee à drie weken.

Het begint allemaal in Nederland, maar het speelt zich toch vooral af in Schotland.

Het verhaal wordt chronologisch verteld, er staan wel een heleboel flashbacks in die de herinneringen van Agnes zijn.De wijze van vertellen.

In het begin zie je alles door de ogen van Chris. Later door de ogen van Agnes. Er is een alwetende verteller, die de flashbacks verteld.Spanning.

In het begin is het boek wel leuk, maar totaal niet spannend. Vanaf het moment dat de kinderen bij Agnes in de auto gaan zitten word het spannend. Nog spenende wordt het als de kinderen echt gezocht worden.

Thema.

Incest speelt een belangrijke rol in het leven van zowel Chris als Agnes. Chris is misbruikt door haar broer en Agnes is juist verliefd geworden op haar broer. Sindsdien heeft ze besloten haar gevoelens buiten spel te zetten. Maar ook andere familierelaties komen aan bod, zoals die tussen ouders en kinderen, zuster en schoonzuster en tussen broer en zus.

Het verkeerd interpreteren van situaties en de daaruit voortkomende misverstanden is ook een thema. Verder spelen schuldgevoel (ook onterecht) en ouderdom en aftakeling een rol.

De schrijfster is niet te spreken over ouders als opvoeders. Mannen spelen een ondergeschikte rol. Tommie is de enige mannelijke figuur die goed beschreven wordt.

Is het belangrijk dat iedereen gebreken heeft die je niet altijd op het eerste gezicht ziet.Personages.

Agnes Stam: is een vrouw van zeventig die vroeger lerares was. Door een ongeluk in haar jeugd heeft ze haar oog verloren. Ze is nooit getrouwd geweest, maar was verliefd op haar eigen broer, Robert, die net is overleden aan kanker. Ze had nog drie broers: Frank, Justus en Benjamin. Deze zijn ook allemaal overleden en daardoor voelt ze zich eenzaam, vroeger werd ze altijd beschermd door haar broers. Samen met haar broers heeft ze vijftig jaar geleden een huis op het eiland Mull opgeknapt. Sindsdien gaat de hele familie daar altijd op vakantie met de kinderen, kleinkinderen, nichtjes en neefjes. Haar schoonzusters vinden haar een oude vrijster. Ze merkt zelf dat haar gezondheid achteruit gaat en ze is bang dat anderen dat ook zien. Al heeft ze geen kinderen, haar opvoedingsmethoden zijn beter dan die van de 'echte ouders' in het boek.

Christine: wil Chris genoemd worden omdat dat veel stoerder staat. Ze is de blonde, tien jaar oude dochter van Sonja Jansen. Ze weet niet wie haar vader is en die wordt ook niet bekend gemaakt in het boek. Ze is heel zorgzaam tegenover haar broertje Tommie. Ze heeft het gevoel dat zij de enige is die hem kan beschermen. Ze heeft ook nog een oudere broer, Waldo, heeft haar meerdere malen misbruikt in het verleden. Maar ze denkt dat het allemaal haar schuld is. Toch is Chris gek op hem en hij ook op haar. Haar gedachten zitten volkomen onvolwassen, onbezonnen en soms ook chaotisch in elkaar. Het is duidelijk aan haar te merken dat ze geen normale, gestructureerde opvoeding heeft gehad. Agnes noemt haar Bazooka, omdat ze altijd kauwgom kauwt van het merk ‘Bazooka Joe’.

Thomas: die Tommie genoemd wordt, is een heel verlegen jongetje van vier jaar, die vroeger ook door Waldo is misbruikt. Hij doet alles wat zijn zus hem opdraagt. In het begin van het boek zegt hij bijna niets, maar in het verloop van het verhaal begint hij een beetje praatjes te krijgen. Agnes noemt hem Invatuq, omdat hij op een eskimo lijkt.

Waldo: is zestien jaar oud en is erg koppig. Maar hij weet meestal wel zijn zin te krijgen omdat hij praatjes heeft. Hij komt te overlijden doordat Chris hem per ongeluk in het water duwt.

Sonja Jansen: is de veertig jaar oud en denkt heel veel aan zichzelf en wil graag vertroeteld worden. Ze is moeder van Chris, Tommie en Waldo. De drie kinderen hebben allen een andere vader. In het verhaal heeft ze een relatie met Jaap. Ze geeft Chris altijd overal de schuld van en schenkt alleen maar aandacht aan Waldo, in wie ze zichzelf herkent. De andere twee doen haar te veel aan hun vaders denken dus verwaarloosd ze hen. Maar aan het eind van het verhaal schijnt ze te zijn bijgedraaid en schenkt ze wel aandacht aan de kinderen.

Jaap Geuzenaar: is de jongere vriend van Sonja. Hij deelt met haar de zorg voor haar kinderen en lijkt echt van ze te houden. Vooral aan het eind van het verhaal blijkt zijn bezorgdheid over de kinderen wanneer hij achter de waarheid wil komen, die Sonja niet wil weten.

Familie Flynt: beheert het huis van Agnes. Ze zijn simpele, hardwerkende boeren.

Titel.

Iedereen heeft verborgen gebreken die je niet altijd op het eerste gezicht ziet.Motto.

Het eerste motto in de roman is een citaat van Virginia Woolf: 'Dit is een onbelangrijk boek, want het gaat over de gevoelens van vrouwen in de huiskamer.' Aan elk hoofdstuk gaat een motto vooraf, dat ontleend is aan Genesis 1. Er zijn is totaal zeven motto's, de eerste wordt gevormd door de eerste zinnen van het bijbelboek. Deel zeven wordt ingeleid met het motto: 'En God zag dat het goed was.'Eindoordeel.

Ik vond het een heel interessant boek. Hier kon je zien dat iedereen situaties op zijn eigen manier oplost.

De gebeurtenissen waren niet allemaal heel erg voor de handliggend, bijvoorbeeld, dat Chris de man van de verhuurdermaatschappij neerschoot. Maar toen ik er over nadacht was het toch wel realistisch.

De relaties tussen de personen zijn heel raar. Agnes is/ was verliefd op haar broer. Waldo heeft Tommie en Chris misbruikt. Jaap houdt van alle kinderen evenveel ook al zijn het niet zijn eigen kinderen. Sonja vindt Chris en Tommie in het begin maar vervelend omdat ze teveel van haar ex-mannen in hen herkent, later veranderd dat.

Het verhaal was duidelijk opgebouwd. De flashbacks vond ik erg leuk. De flashbacks zijn uit een alwetende schrijver geschreven en dat is heel grappig.

Het verhaal is makkelijk leesbaar geschreven. Er worden veel korte zinnen gebruikt. Wel staan er een aantal “moeilijke” woorden in. Maar het is niet noodzakelijk om die exact te weten, want het verhaal kun je wel volgen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen