Boekverslag : J.k Rowling - Harry Potter , En De Steen Der Wijzen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 871 woorden.

Titel: Harry Potter , En de steen der wijzen

Schrijver: J.K Rowling

Uitgever: De Harmonie A-Dam/ Standaard

Jaartal en ISBN: 1998 en 90-76174-08-3

Samenvatting:Harry Potter groeit op bij zijn oom en tante Herman en Petunia Duffeling en hun zoontje Dirk. Volgens hen zijn Harry’s ouders omgekomen bij een auto-ongeluk.

Harry wordt erg slecht door hen behandeld.

Op zijn 11e verjaardag krijgt Harry een brief, die door zijn oom en tante voor hem verborgen word gehouden. Als brief steeds terug komt in steeds grotere aantallen, krijgt Harry door dat er iets vreemds aan de hand is. De brief is van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus Harry is geplaatst in het eerste jaar van deze school. Dab pas hoort Harry dat zijn ouders tovenaars waren.

Ze zijn om het leven gekomen door een vervloeking van Voldemort.

Harry heeft als 1 jarige baby die vervloeking overleefd en zelfs Voldemort in zijn kracht aangetast. Daaraan heeft Harry zijn litteken te danken. Zonder dat Harry het weet, is hij beroemd bij alle tovenaars over de hele wereld. Hagrid, introduceert Harry in de tovenaars wereld. Met hem koopt Harry alle benodigdheden voor het eerste schooljaar. Hagrid haalt een klein pakje uit de kluis van de bank Goudgrijp. Harry gaat naar Zweinstein met de Zweinstein express. Daar vindt als eerste de Indelingsceremonie plaats. Harry wordt net als Ron en Hermelien in Griffoendor in gedeeld De volgende dag beginnen de eerste lessen. Bij Hagrid lezen ze in de krant dat Goudgrijp is beroofd op dezelfde dag dat Harry en Hagrid er ook waren.

Bij Harrys eerste vlieglessen blijkt al dat hij een natuurtalent is. Daardoor wordt hij Zoeker bij het Zwerkbalteam van Griffoendor. Het is voor het eerst sinds 100 jaar dat een 1ejaars Zoeker wordt. Harry Ron en Hermelien lopen s’nachtseen keer op de gang wat ten strengste verboden is. Op de vlucht voor de congerge komen ze per ongeluk in de verboden gang terecht. Daar komen ze oog in oog met een monsterlijke hond. Ze ontsnappen maar Hermelien heeft gezien dat de hond iets bewaakt. Harry begrijpt dat het om het pakje uit goudgrijp moet gaan. Niet veel later is Sneep verwond. De 3 vrienden vermoeden dat hij langs de monsterlijke hond is proberen te gaan. Ze denken dat hij het geheimzinnige pakje wil hebben.

Tijdens een zwerkbalwedstrijd raakt Harry’s bezem buiten controle. Volgens Hermelien komt dat door Sneep. Harry wint de wedstrijd als nog door de gouden snaai te vinden. Het drietal vertelt hun vermoedens aan Hagrid, die niet gelooft dat Sneep onbetrouwbaar is. Hij laat zich wel ontvallen dat Pluisje, de monsterlijke hond iets bewaakt, dat alleen Perkamentus en Nicolaas Flamel ets aangaat.

Maar wie is Nicolaas Flamel?

Harry krijgt met Kerstmis van een onbekende de Onzichtsbaarheidsmantel, die van zijn vader is geweest. Met die mantel besluit Harry in de bibliotheek in de verboden boeken te zoeken naar informatie over Nicolaas Flamel. Hij ontdekt dat Nicolaas de uitvinder is van de steen der wijzen. Die steen zit vast in het pakje dat Pluisje nu bewaakt! Harry volgt Sneep en luistert een gesprek tussen hem en prof. Krinkel af. Harry trekt daar de conclusie uit de Sneep Krinkel een truc probeert te ontfutselen om langs Krinkels bewakingsbezweringen van de steen te komen. Hagrid heeft een drakenei gewonnen met kaarten en ‘broedt’ dat nu uit, terwijl het houden van draken verboden is. Harry en zijn vrienden schrijven Charlie, Rons broer. Die komt Norbert de draak ophalen, als hij zijn ei uit is. Met behulp van de Onzichtbaarheidsmantel brengt het drietal ‘s nachts naar de toren waar een vriend van Charlie hem opwacht. De conciĆ«rge betrapt hen bij terugkomst, omdat Malfidus hen verraden heeft. Voor straf moeten ze samen met Malfidus en Marcel ’s nachts het verboden bos rond Zweinstein in. Daar vinden ze bloed van een gewonde eenhoorn en de eenhoorn zelf. Harry ziet een wezen het bloed uit de eenhoorn drinken. Tegelijk krijgt hij steken in zijn litteken. Het wezen is Voldemort! Die wil de steen der wijzen hebben om zo weer tot leven te kunnen komen. Nu komen ze erachter, dat Hagrid het drakenei van een vermomde heeft gewonnen met kaarten. Tijdens het spel heeft Hagrid nietsvermoedend aan Voldemort verteld, hoe je langs Pluisje kan komen. Harry besluit de steen te stelen voordat Voldemort het kan doen. Ron en Hermelien gaan mee. Om bij de steen te komen, moeten ze langs verschillende bezweringen. Op het laatst moet Harry alleen verder. Hij treft dan niet zoals verwacht, Sneep aan, maar Krinkel. Hij zat overal achter waar ze Sneep van verdachten. In de laatste kamer staat de spiegel van Negereb. Voldemort zit in het lichaam van Krinkel. Hij geeft Krinkel allerlei instructies. Hij moet Harry in de spiegel laten kijken. Die krijgt van zijn spiegelbeeld de steen in zijn zak, zonder dat Krinkel het ziet. Voldemort wil Harry allerlei vreselijks aandoen, maar harry kan de pijn in zijn voorhoofd van zijn litteken niet te kunnen verdragen en valt flauw. Als hij weer bij komt ligt hij op de ziekenzaal. Perkamentus bezoekt hem en vertelt hem alles wat hij nog niet wist en dat de Steen der wijzen vernietigd is. Het schooljaar is afgelopen en harry keert voor de zomer terug naar de familie Duffeling.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen