Boekverslag : Adriaan Van Dis - In Afrika
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1338 woorden.

Primaire gegevens:Auteur: Adriaan van Dis

Titel: In Afrika

Ondertitel: -

Verschenen in: 1991

Aantal blz: 167

Leestijd: 10 uur

Uitgelezen op: 01-03-00

Waarom heb ik dit boek gekozen:Een van de redenen waarom ik dit boek heb gekozen is omdat ik al wel eens gehoord had van deze schrijver, Adriaan van Dis.

Maar de belangrijkste reden is dat dit boek werd aangeraden in het literatuurboek van Nederlands.

Ik las de achterkant en die sprak me best wel aan, ik denk dat dat komt omdat ik een broertje heb die ook uit Afrika komt, dan ben je toch al sneller geïnteresseerd.Mijn verwachtingen vooraf:Ik had dus zeer positieve verwachtingen van dit boek, omdat het werd aangeraden in het literatuurboeken omdat ik dacht dat het over Afrika zou gaan.

Mijn moeder vertelde me nog wel dat ze een boek van deze schrijver had gelezen en dat dat boek wel heel moeilijk te begrijpen was, volgens haar schreef hij op een hele aparte manier. Ik dacht: “Ik probeer het gewoon en als het niet gaat neem ik gewoon een ander boek”.Mijn eerste reactie achteraf:Mijn verwachtingen van dit boek zijn eigenlijk helemaal niet uitgekomen.

Niet dat het boek niet leuk was om te lezen, maar ik dacht echt dat het een boek over deze tijd in Afrika zou zijn omdat het in ’91 is uitgegeven, het was een boek van alweer een tijdje geleden.

Ik dacht ook wat meer over Afrika te leren maar eigenlijk ging het boek alleen maar over Mozambique en Zimbabwe, dat viel dus wel even tegen.

Het ‘taaltje’ van de schrijver was inderdaad vreemd, hij gebruikte veel ingewikkelde namen en er zaten veel lastige stukjes tussen, maar het bleef erg spannend om te lezen.

Dat komt vooral omdat je weet dat alles echt gebeurd is en dat het heel realistisch is terwijl dat soms moeilijk is voor te stellen.Korte Samenvatting:Adriaan van Dis is de hoofdpersoon in dit reisverslag. Hij maakte een reis door verschillende landen in Afrika, met name Mozambique.

De schrijver is in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Vanuit hier wil hij naar Mozambique en daarvoor heeft hij twee redenen. Hij krijgt al jaren geen visum voor Z-afrika, wellicht lukt het hem om via Mozambique binnen te komen. Ook wil hij zien hoe Mozambique eraan toe is nadat het zich tegen Z- Afrika heeft verzet.

Na lang zoeken vindt de hoofdpersoon vervoer. Hij mag meerijden met majoor John buckley en twee zakenlui uit Harare.

De schrijver probeert per boot naar Maputo te komen, dat mislukt omdat hij last heeft van zijn rug. Een Afrikaanse wonderdokter herstelt hem. Door zijn witte huidskleur spreken vele mensen hem aan, een van hen is Mocambique met zijn vrouw.

Hij neemt de schrijver mee naar zijn oma, die op het platte land woont. Door dit uitstapje krijgt hij een beter beeld van hoe onveilig het buiten overal is. Daar aangekomen blijkt het hele dorp plat te zijn gebrand en de oma is er niet. Adriaan krijgt een kamer in het huis van de ambassadeur. Als ze even later verder zoeken vinden ze haar toch.

Per vliegtuig gaat Adriaan naar Imhanbane, een eeuwenoude haven, daar aangekomen wil hij weer zo snel mogelijk door naar Z- Afrika want het is er vies oud en kapot.

Terug in Maputo, om een verlenging van zijn visum aan te vragen.

Dit lukt en voor de laatste keer ziet hij in Mozambique in een straatarme wijk kinderen met wapens en messen spelen.Thema:Het thema is ‘oorlog’. Maar ook de ellende van de derde wereld en Afrika.

Het thema oorlog is vrij logisch. In Mozambique is een zeer gewelddadige burgeroorlog aan de gang. Iedereen en alles heeft met de oorlog te maken. Bij bijna iedereen die Adriaan van Dis tegenkomt wordt een verhaal verteld over wat de oorlog heeft betekend voor die persoon. Ook plaatsen waar hij komt zijn kapot, weer door de oorlog.

Het thema “de ellende van de derde wereld en Afrika wordt duidelijk omdat de dingen meestal anders zijn dan de lezer gewend is te lezen. De schrijver vertelt vaak hoe slecht alles is waar hij komt terwijl de meeste burgers daar niets aan kunnen doen. Ook als hij zijn visum probeert te verlengen merkt hij dat het ontzettend langzaam gaat en uiteindelijk zelfs onmogelijk is. Ook dat komt omdat alles kapot is, of omdat mensen niet genoeg opgeleidt zijn, oftewel de ellende van Afrika; Mozambique.Opbouw:Het verhaal duurt een paar maanden en wordt helemaal chronologisch verteld. Er worden geen flashbacks gebruikt. Wel vertellen veel mensen hun eigen verhaal over hoe zij bijvoorbeeld de oorlog zien aan de schrijver. Het verhaal is geschreven in de voltooid tegenwoordige tijd. Daardoor lijkt het wel soms alsof je de schrijver bent, maar je hebt wel het idee dat alles voorbij is.Ruimte:In het hele boek is het erg warm in Mozambique. Dat past bij Afrika en dus bij het boek. Ook beschrijft Adriaan van Dis elke stad, plaats of kamer waar hij komt als oud, kapot en vies. Alles is lang niet gebruikt of werkt niet meer. Nooit is er eens iets modern of nieuw.

Ik denk dat hij dat bewust heeft gedaan om de lezer te informeren hoe het land er tijdens en na de oorlog uitzag. Ook kiest hij deze ruimte om een beeld te geven van een Afrikaans ontwikkelingsland. Als hij nou had geschreven dat het “lekker warm” was en dat alles mooi was, zou je de indruk krijgen dat Mozambique een lekker zonnig vakantieland is en dat past er natuurlijk totaal niet bij.Titelverklaring:De titel is opzich niet heel erg bijzonder. Maar door “In Afrika: als titel te nemen in plaats van “Afrika”, maakt het wel duidelijker dat het om een reisverhaal gaat waarbij iemand in Afrika was. De titel is ook niet “In Mozambique”, want dat land is niet het enige land waar het zo slecht gaat in Afrika.

Ook probeert Adriaan van Dis een beeld te geven van hoe de situatie is als er een burger-

oorlog aan de gang is, niet alleen van de oorlog in Mozambique.Perspectief:Het boek is geschreven in de ikvorm. Het verhaal wordt daardoor spannender omdat je niets van te voren weet. Het leukste vind ik dat de schrijver de tegenwoordige tijd gebruikt in combinatie met de ikvorm, dat maakt het spannender om te lezen.Belangrijkste gebeurtenissen:Een van de belangrijkste gebeurtenissen is toch wel dat de ikpersoon Majoor John Buckley ontmoet, zonder hem was hij waarschijnlijk nooit in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, gekomen. En persoonlijk vind ik het moment dat hij door Mocambique inziet hoe erg Mozambique er eigenlijk aan toe is en hoe onveilig het allemaal wel niet is buiten. Dat is volgens mij expres gedaan om de lezer aan het nadenken te zetten over hoe goed wij het hier wel niet hebben.

Hoofdpersonen:Adriaan van Dis: De belangrijkste persoon in dit verhaal is dus Adriaan van Dis zelf. Hij komt over als een best wel intelligente man, die ook wel bereidt is om andere mensen te helpen en om nog meer te leren.

Hij vindt het erg om al die ellende in Mozambique te zien, maar ook daar leert hij weer van. Over zijn uiterlijk wordt echt helmaal niets verteld.

Mocambique: Een getrouwde oudere man die Adriaan zomaar in het verhaal tegenkomt.

Hij is een erg sympathieke man en heeft een fascinerend leven achter de rug door alles wat hij heeft meegemaakt in zijn jeugd i.v.m. met oorlogen enz.

Hij laat zien hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat in Mozambique.

John Buckley: De majoor. Hij helpt Adriaan in de hoofdstad van Mozambique ( Maputo) te komen. Deze man heeft in het leger veel respect weten af te dwingen en net als bovengenoemde personen buitengewoon veel levenservaring.

Hij houdt zich alleen aan zijn eigen regels en trekt zich van niemand anders wat aan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen