Boekverslag : Herman Van Campenhout - Sarajevo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 594 woorden.

Boekbespreking: SARAJEVO

van Herman van Campenhout

Als je eens een boek wil lezen waarin spanning, oorlog, verdriet en liefde aan bod komen, moet je de roman Sarajevo van Herman van Campenhout zeker onder handen nemen. Dit nooit vervelende boek is een waar gebeurd verhaal dat elk mens een andere dimensie op die waanzinnige oorlogen zal geven.

Het verhaal gaat als volgt: In 1983 had de Vlaamse familie De Koninck genoeg van al die natte vakanties en ging naar een camping in het noorden van Joegoslavië. Daar hadden ze een zeer aangename en zonnige vakantie. De familie leerde daar zelfs de gastvrije Joegoslavische familie Cienkovic kennen die met zijn zessen in een tent naast hun motorhome verbleven. De jongste zoon Koen die toen 10 jaar was, werd onmiddellijk bevriend met zijn leeftijdsgenoot Robby Cienkovic. Steven daarentegen zag Robby het niet echt zitten en ging meer met 2 Nederlanders om.

De 2 families bleven contact met elkaar zoeken en bezochten elkaar nog vaak. Bij de laatste keer dat ze de Cienkovics zagen begon Steven een betere relatie met Robby te hebben. En Koen begon meer interesse te tonen voor Robby's zus. Dat was Stevens mooiste tijd van zijn leven en beleefde ook nog vele avontuurtjes met een vriendin van Robby die hij uiteindelijk moest verlaten omdat haar vader deze relatie niet toeliet.

In 1993 krijgt Steven, die ondertussen journalist is geworden, de opdracht van zijn baas om naar Sarajevo te vliegen en daar een oorlogsreportage te maken. Steven stemt er meteen mee in. Hij hoopt dat hij misschien bij de familie Cienkovic zou kunnen logeren.

Met een militair vliegtuig landt hij op de vlieghaven van Sarajevo die helemaal vernield is. Daar krijgt hij een kogelvrijvest en een helm die hem misschien zijn leven zou kunnen redden. Een gepantserd voertuig brengt hem naar het huis van de Cienkovics dat helemaal onherkenbaar is geworden door kogels. Bijna is al zijn hoop verloren tot uiteindelijk de moeder naar buiten komt kijken uit nieuwsgierigheid. Ze vliegen elkaar in de armen en vluchten het huis binnen, ze moeten namelijk oppassen voor de sluipschutters die overal verstopt zijn. Uren zitten ze bij te praten, ook Robby is erbij gekomen zitten. Ze begint over de situatie in Sarajevo te vertellen en over de vader die inmiddels is omgekomen door een bombardement. Hij komt te weten dat Robby al getrouwd is met het meisje waar Robby zielsveel van houdt. Laat in de avond, na een overheerlijke maaltijd, zegt Robby tegen Steven dat hij een brief van het Bosnische leger heeft ontvangen waarin staat dat, als hij niet naar leger gaat, hij beschouwd zal worden als een verrader en geëxecuteerd zal worden. Maar dat wilt hij niet want zijn vrouw is een moslimse. Het is onmogelijk dat hij samen met Steven het land uit kan gaan want de controles zijn zeer streng en de orders van de blauwhelmen zijn duidelijk: geen vluchtelingen meenemen want de UNO is onpartijdig. Enkele dagen later gaat hij water halen voor de moeder. Daar wordt hij bijna geraakt door een kogel van een sluipschutter maar zijn kogelvrijvest houdt de kogel tegen. Een andere vrouw die ook water aan het putten was, is dan wel geraakt. Steven pakt haar heldhaftig op en brengt haar in veiligheid. Iedereen bedankt hem, ze kijken op naar hem.

Eindelijk heeft Robby een oplossing gevonden om de stad te ontvluchten samen met zijn vrouw. Maar als je wil weten hoe het verhaal verder afloopt, raad ik je aan het boek te gaan lenen in de bibliotheek en deze te lezen, want ik heb ten zeerste genoten van dit boek.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen