Boekverslag : Anna Enquist - Het Geheim
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1633 woorden.

Titel: Het geheim

Schrijver: Anna Enquist

Verdere informatie over het boek:

- jaar van uitgave: 2000

- eerste druk: 1997

- reeks/serie: Grote Lijsters

- uitgeverij: Wolters-Noordhoff

- aantal pagina's: 191

- omslagontwerp: Steven van der Gaauw

- genre: psychologische roman1) Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik heb dit boek van iemand als tip gekregen. En omdat ik zelf ook piano speel leek het me een heel interessant boek. En de simpele maar toch mooie voorkant sprak me aan.2) Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staat

Op de voorkant van het boek staan heel ligt muzieknoten afgedrukt. Het boek is donkerblauw. Verder staat de titel en de naam van de auteur erop.B. Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?

Het boek staat helemaal in het teken van muziek. Alles draait vooral om piano muziek dus daarom staan er muzieknoten op de voorkant.3) Geef een titelverklaring

De roman draait om het geheim dat Wanda de dochter is van Max De Leon, terwijl ze zelf denkt dat Egbert Wiericke haar vader is. In de loop van het verhaal komt ze wel achter de waarheid. Toch blijft ze zoeken naar Het Grote Geheim, iets wat haar leven zin moet geven.4) Tot welke genre behoort het boek?

Psychologische Roman5a) Wat is het onderwerp van het boek?

Het conflict tussen iemands grote ambitie (de pianocarrière van Wanda) en de liefde (het mislukte liefdesleven van Wanda).b) Welke bedoeling heeft de schrijver met het boek?

De bedoeling van de schrijver is dat ze mensen met muziek in aanraking wil laten komen. Gewoon het heerlijke gevoel van muziek. En ze wil de mensen op vermaken op een prachtige manier, door middel van lezen en muziek.6) Is het een interessant onderwerp? Leg je antwoord uit.

Ja zeker, ik speel al bijna 8 jaar muziek en het interesseert me zeker. Je begrijpt ook wat ze doormaakt en waarom ze zo graag wil spelen. Maar dit is natuurlijk mijn mening. En voor anderen is het natuurlijk heel anders. Maar ik vind het een leuk onderwerp om over te lezen.7) Wie waren de hoofdpersonen in dit boek? Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.

Wanda Wiericke:

Wanda is de hoofdfiguur van het boek. Al op jonge leeftijd wordt ontdekt dat zij over een groot talent voor pianospelen beschikt. Haar eigen leven staat vaak in contrast met het leven op het concertpodium. Wanneer ze bijvoorbeeld pas een miskraam heeft gehad en in scheiding ligt, speelt ze de sterren van de hemel. Ze denkt ook veel aan zichzelf eigenlijk is ze heel erg egocentrisch.

Wanda heeft donkerbruin lang haar.Bouw Kranenburg:

Bouw is arts in het zwakzinnigeninstituut waar Frank verblijft. Hij trouwt met Wanda, maar na haar miskraam scheiden ze. Hij is aardig, maar weet wel wat hij wil. Hij heeft ook behoorlijk wat dingen voor Wanda bepaald.

Bouw is netjes gekleed en heeft kort bruin haar.8) Vertel kort waar het boek over gaat.

Het verhaal begint met de geboorte van Wanda, de dochter van Emma. Egbert is getrouwd met Emma, maar hij toont niet veel liefde voor het kind. Emma is operazangeres, haar leraar is de joodse meneer De Leon. Emma is vaak van huis en dan wordt Wanda opgevangen door Stina. Wanda speelt vaak piano en haar moeder beseft dat ze een groot talent is. Zij is dan ook van mening dat Wanda les moet hebben van een echte leraar. Egbert is echter van mening dat ze eerst naar school moet.Emma raakt zwanger en Wanda krijgt een broertje, Frank. Hij blijkt het Syndroom van down te hebben en Wanda geeft Egbert daar de schuld van. Frank is een onhandelbaar kind en hij bracht veel van zijn tijd huilend door. Alleen de pianomuziek van Wanda kon hem doen stoppen met huilen. Wanda is daar heel trots op, maar haar vader geeft haar niet het gevoel dat hij het waardeert.Als de oorlog uitbreekt, loopt meneer De Leon gevaar. Emma wil dat hij onderduikt, maar Egbert wil dit absoluut niet. Wanda ziet hoe hij door Duitse soldaten wordt meegenomen. Na de hongerwinter gaat ze naar het platteland om bij te komen. Ze kan nu een tijd lang niet op de piano spelen. Frank wordt in een inrichting geplaatst, waardoor het hele gezin tot rust komt. Wanneer Wanda weer teruggekomen is van haar bezoekje op aan het platteland gaat weer naar hartelust pianospelen, ze gaat terug naar school en krijgt een vriendje, de broer van Gonnie, haar vriendin. Eigenlijk is ze niet in de jongen geïnteresseerd, ze denkt alleen maar aan zichzelf. Haar vader vindt dat ze meer aandacht voor haar school zou moeten hebben, in plaats van de hele dag muziek te maken. Wanda trekt zich daar niets van aan en wordt uiteindelijk op het conservatorium toegelaten.Wanda speelt in concerten vaak met Lucas samen. De liefdesrelatie die ze hebben, is echter zeer onbevredigend. Later blijkt dat hij homoseksueel is. Haar 'vader' Egbert krijgt een kankergezwel in zijn keel en overlijdt hieraan. Na een tijdje krijgt haar moeder een nieuwe relatie, met Guido. Wanda heeft het hier heel moeilijk mee.

Ze gaat naar Frank om voor hem te spelen. Daar ontmoet ze zijn arts, Bouw, met wie ze een relatie krijgt. Hoewel Bouw er tegen is, besluit ze te gaan studeren in Londen, maar gaat eerder dan verwacht terug, omdat Bouw dat wil. Wanda en Bouw gaan trouwen en verwachten een kind. Wanda krijgt echter een miskraam, het blijkt een Mongolische vrucht te zijn. Ze wil nooit meer zwanger worden van Bouw en gaat bij hem weg.

Bouw is inmiddels hertrouwd. Zijn vrouw is in het buitenland en terwijl hij alleen thuis zit, leest hij een artikel over Wanda Wiericke. Hij probeert haar adres te achterhalen en het blijkt dat ze zeer afgelegen in de Franse Pyreneeën woont. Ze heeft geen familie meer en in tegenstelling tot haar vroegere leven, geniet ze van de rust. Ze heeft nu zelfs angst voor de piano. Uiteindelijk durft ze toch achter het instrument te gaan zitten. Wanda ontvangt het bericht dat Bouw naar haar op weg is en ze ziet tegen de ontmoeting op. Wanneer hij haar huis bereikt heeft hoort hij de klanken van de muziek. Vanaf het kerkhof kan hij haar zien en horen spelen...9) Geef je beargumenteerde mening over het boek.

Ik vond het een mooi boek, omdat ik zelf ook piano speel kon ik goed begrijpen hoe ze zich voelde toen ze reuma kreeg. In het begin vond ik het een beetje een raar boek, maar hoe verder je kwam hoe mooier het werd. In het laatste hoofdstuk vallen alle puzzelstukjes in een. Het was ook een makkelijk boek om te lezen. Niet veel moeilijke woorden.10A) Raad je je klasgenoten aan om het boek te lezen? Motiveer je antwoord

Ja ik zou ze dit boek zeker aanraden, omdat er onverwachte wendingen in het boek voorkomen houdt het het boek spannend. Het is ook allemaal heel mooi omschreven en het woordgebruik in het boek past helemaal bij de sfeer en het is natuurlijk ook niet al te dik en dat is ook een voordeel.B) Schrijf een artikel voor een tijdschrift met als titel: ‘Ik was een dag te gast bij ………… ……………’.

‘Ik was een dag te gast bij Wanda’.

Ik was zaterdag voor een interview naar Wanda geweest. Toen ik aankwam heeft ze me eerst het hele huis van boven tot beneden laten zien. Daarna heeft ze ongeveer de hele middag zelf gecomponeerde muziekstukken laten horen. En ze heeft verteld over haar reuma en hoe ze daar mee omging: “Het was alsof ik door een hel moest”. Verder hebben we ook lol gehad. Ik merkte aan Wanda dat ze in het begin zenuwachtig was en dat ze eerst de kat uit de boom moest kijken. Maar als ze eenmaal los kwam kon je haar lach tot in de achterhoek horen. Het is een speciaal iemand die ik heb ontmoet. Af en toe erg veel eigendunk maar dat is haar karakter en daar staat ze om bekent. Ik heb haar ook gevraagd wat ze van dat commentaar vond en ze zei: “Moeten zij weten wat ze zeggen. Als ik niet koppig ben kom ik nooit aan de top.” Misschien heeft ze gelijk. Maar ik vind het knap hoe ze overal op reageert. Ze zei dat ze het prachtig vond om bekent te zijn door een boek, maar ze was liever bekent geweest door muziek. De middag was dan ook snel om. Nog een afscheidslied en ik moest gaan. In een woord prachtig.C) Zoek een recensie over het boek. Schrijf bij de recensie een kort commentaar waarin je de volgende vragen beantwoordt: Wat vindt de recensent van het boek?, Waarom vindt hij/zij dat? Wat is jou mening in vergelijking met die van de recensent?.

Ik vind het een heel mooi en emotioneel verhaal. Je kan je goed inleven in de persoon van Wanda Wiericke. Het is een goed geschreven boek met weinig moeilijke woorden en begrippen er in. Ik zou anderen ook zeker aanraden om het boek te gaan lezen want het blijft je tot de laatste bladzijde boeien (ik heb het in een keer uit gelezen). Het lijkt alsof je niet meer uit het verhaal kan komen en dat vind ik het toppunt van een goed boek!Vr1:Wat vindt de recensent van het boek?

Ze vindt het een mooi en emotioneel verhaal. En het blijft boeien.Vr2:Waarom vindt hij/zij dat?

Omdat ze zich goed in kan leven in de persoon en dat maakt het verhaal zo emotioneel, omdat het dan lijkt alsof ze het zelf meemaakt.Vr3: Wat is jouw mening in vergelijking tot de recensent?

Ik ben het er helemaal mee eens. Het is zeker een emotioneel verhaal. En ik vind dat het boek zo duidelijk is geschreven. Dat je gewoon helemaal meeleeft. Eigenlijk heb ik niet veel meer aan te vullen op de recensie.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen