Boekverslag : Lieneke Dijkzeul - Kortsluiting
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1549 woorden.

Leesdossier 2Zakelijke gegevens:Titel: Kortsluiting

Naam van de auteur: Lieneke Dijkzeul

Naam van de uitgever: Lemniscaat Rotterdam

Jaar van verschijning: 1996Uitleg waarom ik dit boek gekozen heb:Ik had dit boek al eerder gelezen en toen ik op zoek ging naar een boek voor het dossier zag ik het staan. Ik wist niet meer waar het boek over ging, maar wist nog wel dat het een leuk boek was. Ik heb het gelezen en er geen spijt van gekregen.Eerste persoonlijke reactie:Ik vind het een mooi boek. Het is interessant en het zet me aan het denken, want ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan, dat een jongen die bij een pleeggezin gaat wonen het zo moeilijk kan hebben. Het boek was makkelijk te lezen, ik had het dan ook zo uit. Het einde vond ik zielig. Daniël (de hoofdpersoon) is dan namelijk opzoek gegaan naar zijn moeder en als hij dan naar de stad gaat waar hij vroeger heeft gewoond, vindt hij alleen Mick. Dat

is/ was de vriend van zijn moeder. Hij vertelt Daniël dat zijn moeder is verhuist naar het buitenland. Daniël vindt zijn moeder niet.Samenvatting inhoud:Daniël is een jongen die een hele tijd in een weeshuis heeft gewoond. Hij is daar door zijn moeder naar toe gebracht, omdat zij niet meer voor hem kon zorgen. De moeder van Daniël is namelijk verslaafd aan drugs en drank.

Daniël wordt opgenomen in een pleeggezin. Zijn nieuwe ouders heten Marja en Jesse en hij krijgt zelfs een zusje en broertje. Marieke het zusje is van dezelfde leeftijd als Daniël (14 jaar). Maar ze heeft voordat ze Daniël gezien heeft al een hekel aan hem. Dat komt, omdat zij eerst de zolderkamer zou krijgen, maar doordat Daniël komt krijgt ze hem niet. Daniël kan het wel goed vinden met Pim (zijn broertje). Pim is 9 jaar.

Een paar dagen later gaat Daniël weer naar school. Hij wordt in de brugklas geplaatst, omdat hij vroeger niet veel naar school is geweest. Daar krijgt hij al snel ruzie met zijn mentor, omdat hij het systeem op school niet zo goed snapt. Hij wordt de klas uitgestuurd. Daniël denkt dat hij van school gestuurd is en zwerft enige dagen op straat. Als Marja erachter komt is ze niet kwaad. Ze legt Daniël uit wat er precies gebeurd is en Daniël gaat weer naar school.

Daniël schrijft brieven aan zijn moeder, waarin hij alles als een soort sprookje opschrijft. Zo kan hij de situatie beter aan. Daniël schrijft in de brieven dat alles goed gaat, hij het met iedereen goed kan vinden. Hij de beste vrienden met Marieke is. Terwijl dat helemaal niet zo is. De brieven stuurt hij niet op, omdat hij niet weet waar zijn moeder woont. Na een paar weken is het weer raak. Daniël krijgt het met de conciërge aan de stok en wordt voor een week geschorst. Als de schorsing is afgelopen en Daniël weer op school komt is het pleincorvee afgeschaft, doordat Daniël er zo tegenin is gegaan. Iedereen is hem dankbaar en doet erg aardig. Daniël wordt zelfs in het schoolvoetbalteam opgenomen en is erg succesvol. Alles lijkt goed te gaan, totdat Daniël op een keer thuis komt en ziet dat Marieke zijn brieven leest. Hij wordt daar zo boos over, dat hij haar gitaar kapot maakt en wegloopt. Hij besluit terug te gaan naar zijn moeder. Hij gaat lopend, omdat hij niet veel geld heeft. Hij komt bij een man terecht waar hij meehelpt een groentetuin te maken. Zo verdient hij weer wat en kan hij misschien met de trein naar huis. Als de man, die Grad blijkt te heten, aanbiedt om te blijven eten doet Daniël dat. Na het avondeten gaat Daniël weer op weg, maar hij komt niet ver. Hij is verkouden en heeft koorts. Daniël besluit om in het schildersatelier van Grad te gaan slapen. Grad die gehoord heeft dat Daniël terug is gekomen, nodigt hem uit om in de logeerkamer te komen slapen. Daar wordt hij handtastelijk en Daniël begrijpt dat Grad homofiel is. Hij vlucht weg en overnacht in een schuur. 's Ochtends wordt hij wakker en voelt zich nog steeds niet lekker en gaat via het zolderraam een huis dat naast de schuur staat binnen. Hij pikt wat eten en gaat weer naar de zolder. Hij hoort de vrouwen thuiskomen. Daniël zit opgesloten op de zolder. Na een paar dagen op de zolder te hebben gewoond kan Daniël weer verder met zijn reis en zo komt hij uiteindelijk in de stad aan. Daar vindt hij Mick, de oude vriend van zijn moeder. Mick verteld Daniël dat zijn moeder naar het buitenland is verhuist. Daniël is geschokt en besluit een nieuwe start te maken. Hij gaat naar de wc en spoelt daar alle brieven voor zijn Moeder weg. Daarna belt hij Marja op, zodat hij opgehaald kan worden.Leeservaring:Onderwerp:

Het onderwerp van dit boek spreekt mij aan. Ik heb door dit boek meer over het onderwerp nagedacht. Ben er achter gekomen dat ik eigenlijk nooit had gedacht dat kinderen uit een weeshuis zo moeilijk aan een nieuwe omgeving kunnen wennen. Dat ze het er erg moeilijk mee hebben en er eigenlijk niet over kunnen praten. Ik denk dat er in het boek meer over het weeshuis zelf gesproken had kunnen worden. Bijvoorbeeld: Daniël heeft een hele tijd in het weeshuis gewoond, maar als hij eenmaal vertrokken is denkt hij nooit meer aan de vrienden die hij daar heeft gemaakt. Hij denkt maar één keer over zijn belevenissen in het weeshuis na. Dat vind ik erg weinig voor iemand die daar (vast) veel heeft meegemaakt.Gebeurtenissen:

Ik vind dat de gebeurtenissen geloofwaardig overkomen. De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op, daardoor kan je het verhaal snel en makkelijk uitlezen. Het boek bevat genoeg spannende en leuke gebeurtenissen om het verhaal boeiend te houden. Er is één gebeurtenis die de meeste indruk op mij maakte. Dat was dat Daniël van huis wegliep, omdat hij zich niet thuis voelde in het gezin. Marieke had het verpest. Zij had zijn laatste vertrouwen doen vervagen. Daardoor liep Daniël weg en wil hij weer (nog meer dan anders) naar zijn moeder. Hij gaat te voet en beleefd van alles.Personages:

Daniël is erg zelfstandig. Hij pakt alle problemen zelf aan en houd andere mensen er het liefst buiten. Ik vind niet dat Daniël voorspelbaar reageert. Ik had verwacht dat hij zijn problemen, zeker die van school, aan Marja en Jesse zou vertellen. Dat doet hij niet, hij gaat op straat zwerven en spijbelen i.p.v zijn problemen aan Marja en Jesse te vertellen. Ik ben het dan ook niet eens met de beslissingen die hij neemt. Je kunt beter alles vertellen aan Marja en Jesse dan zoveel mogelijk geheim houden. Daar krijg je veel meer trammelant van. Ik zou zoveel mogelijk van mijn problemen vertellen. Zo kun je geholpen worden, anders niet.Opbouw:

Het verhaal is niet zo spannend, maar dat hoort niet bij dit boek. Het boek vind ik wel boeiend, omdat het een interessant onderwerp is en er toch nog wel een klein beetje spanning in zit. Het verhaal is goed opgebouwd. De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. Er zitten niet veel terugblikken in en dat leest makkelijk. Het einde van het verhaal is erg logisch. Daniël gaat weer naar Marja en Jesse terug. Doordat hij het verleden nu achter zich probeert te laten, zal het denk ik beter gaan. Marieke die nu Daniël's geschiedenis ook kent, zal hem proberen te accepteren, heeft ze beloofd. Ik denk dan ook dat het verder wel goed zal gaan met Daniël.Taalgebruik:

Het boek is makkelijk te lezen, er zijn helemaal geen moeilijke woorden gebruikt. Het boek kon je dan ook in één keer uitlezen (als je dat zou willen). Het boek had van mij wel iets moeilijker geschreven mogen worden. Aan de andere kant past het taalgebruik wel bij de personen, vooral bij Daniël. Hij is veertien en niet vaak naar school geweest. Hij praat dan ook met makkelijke woorden.Verwerkingsopdracht:Een ander slot aan het verhaal geven:

Als Daniël in de stad aankomt en de vriend van zijn moeder opzoekt, komen alle herinneringen aan zijn jeugd weer boven. Waar hij overdag op straat zwierf als zijn moeder weer op bed lag. Dan had ze de vorige avond gedronken en veel drugs gebruikt. Toen Daniël op de plaats was aangekomen waar Mick (de vriend van zijn moeder) vroeger werkte, zag hij dat het café Mick's place heette. Hij liep naar binnen en vond daar Mick. Daniël liep naar Mick toe. Mick herkende hem meteen. Nadat ze een heleboel herinneringen hadden opgehaald vroeg Daniël of Mick wist waar zijn moeder was. Mick vertelde Daniël dat hij drie jaar geleden met haar was getrouwd en dat ze elk moment binnen kon komen. Na een paar minuten kwam ze binnen, ze zag Daniël en rende meteen op hem af. Ze vertelde Daniël dat ze was gestopt met de drugs en met de drank. Ze waren alledrie zo blij en hadden nog een hele leuke tijd. Daniël maakte het goed met Marja en Jesse en legde alles uit. Uiteindelijk kwam dus nog alles goed.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen