Boekverslag : Lieneke Dijkzeul - Kortsluiting
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 826 woorden.

Titel

KortsluitingSamenvatting

Als Daniël Bax in het gezin van Jesse en Marja wordt opgenomen, is hij veertien jaar. Marieke is de dochter van Jesse en Marja, helaas mag zij Daniël niet zo, omdat hij de zolderkamer krijgt. Daniël kan het goed vinden met Pim, die negen jaar is. Op zijn kamer schrijft hij brieven aan zijn moeder, maar die verstuurt hij niet, omdat hij niet weet waar ze woont. In de brieven schrijft hij zijn verlangens, dat zijn vriendschap en succes.

In de voorgaande jaren is Daniël erg weinig naar school geweest, daarom wordt hij in de brugklas geplaatst. Hij vindt het wel erg moeilijk op school en van de stof begrijpt hij heel weinig. Al snel krijgt hij ruzie met zijn mentor, die hem de klas uitstuurt. Daniël is erg verdrietig en zwerft even op straat. Dan ontdekt hij een bibliotheek en ziet een boek die hij heel snel uitleest.

Een paar dagen later gaat Daniël weer naar school, de congiërge die hem wil spreken zegt dan dat hij voor een tijdje geschorst is.

Als hij na zijn schorsing weer op school is doet iedereen veel aardiger tegen hem. Hij wordt zelfs voor het schoolvoetbalteam gevraagd.

In het schoolvoetbalteam is hij erg succesvol, maar zijn rapport is erg slecht. Met twee voldoendes wordt hij als een zittenblijver beschouwt.

Als Daniël op een dag thuis komt, ziet hij dat zijn (stief-) zusje zijn brieven die hij aan zijn moeder geschreven heeft aan het lezen is. Daniël wordt woedend en slaat de gitaar van Marieke kapot. Hij pakt zijn spullen en loopt weg van huis.

Marja en Jesse zijn erg kwaad op Marieke en gaan Daniël zoeken. Nadat ze in de hele stad gezocht hebben, vinden ze hem niet.

Daniël heeft besloten om (te voet, want hij heeft weinig geld) zijn moeder te gaan zoeken. Hij komt eerst bij Grad terecht, bij hem mag hij wat eten. Grad biedt Daniël ook aan om te blijven slapen, maar als Grad toch iets meer wil van Daniël dan alleen slapen (hij wordt handtastelijker) vlucht Daniël. Die avond slaapt hij in een schuur.

Als de twee vrouwelijke bewoners van het huis ernaast met de auto vertrekken, klimt hij via de zolder de woning in. Als hij wakker wordt, zijn de vrouwen terug en Daniël zit opgesloten in de kamer. Na een tijdje gaan de vrouwen weer weg en hij kan verder gaan met zijn reis. Hij komt in de stad waar hij vroeger gewoond heeft en zoekt een oude vriend van zijn moeder op. Mick (de oude vriend van zijn moeder) vertelt hem dat zijn moeder in het buitenland is en dat hij geen idee heeft waar ze woont.

Daniël besluit om een streep te trekken door het verleden, scheurt alle brieven door en belt Marja op.Titelverklaring

Eigenlijk weet ik echt niet wat er met de titel 'Kortsluiting' bedoeld wordt. Misschien dat er steeds iets verkeerd gaat in het leven van Daniël en dat hij maar geen aansluiting vindt met het 'normale leven.'Soort verhaal

De onderwerpen van dit verhaal zijn verwaarlozing en eenzaamheid. De hele geschiedenis draait om Daniël, hij is waarschijnlijk opgegroeid in beroerde omstandigheden.Personen

Eigenlijk is er maar een hoofdpersoon, dat is Daniël Bax.

De overige personen zijn:

- Jesse en Marja, dit zijn de stiefouders van Daniël.

- Marieke, het stiefzusje van Daniël, waarmee hij niet goed op kan schieten.

- Pim, een vriendje van Daniël en is negen jaar, kan erg goed met hem opschieten.

- Grad, een zestigjarige homofile man, bij wie Daniël tijdens de reis eet, maar niet overnacht.

- Mick, een oude vriend van de moeder van Daniël.Daniël Bax is een jongen van veertien jaar en is iemand die het in het verleden erg moeilijk gehad heeft. Veel mensen die het moeilijk gehad hebben zijn nogal fel van karakter, ik denk dat Daniël dat ook is.

Zijn uiterlijk is denk ik erg armoedig, ziet er onverzorgd uit met gescheurde kleren, denk ik. Hij geeft niet echt veel om modieuze kleding.

Zoals ik al bij 'karakter' verteld had is hij denk ik erg fel ook in zijn gedrag is hij soms niet te houden.Tijd

Uit het verhaal kan je niet halen uit welke tijd het zich afspeelt. In principe zou het in elk jaar kunnen afspelen.Ruimte

Ook bij dit punt kun je niet uit het verhaal halen waar het zich afspeelt. Het zou zich in elk land, elke stad of streek af kunnen spelen.Mening

Ik vind dat dit verhaal niet echt leerzaam is, je krijgt wel een goed 'beeld' van de gedachten die een kind met een moeilijk verleden heeft.Het verhaal zit erg goed in elkaar en is daarom ook erg goed te begrijpen. De schrijfster geeft goed weer hoe een kind zich voelt na een moeilijk verleden. Mevrouw Dijkzeul heeft ook geen moeilijke woorden gebruikt en daarom is het erg begrijpelijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen