Boekverslag : John Marsden - Een Kille Dageraad
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 617 woorden.

A

Een kille dageraad

John Marsden

Jenny de Jonge, 2000

B

Wat er in de vorige boeken gebeurde:

Een kille dageraad is een vervolg op de boeken 'Morgen toen de oorlog begon' en 'In het holst van de nacht'. In die eerste twee boeken begint de oorlog. Het land van een groepje tieners wordt overvallen. Stomtoevallig zijn ze met z'n zevenen op dat moment in een afgelegen gebied dat ze'de Hel' noemen. Ze worden dus niet vastgehouden. Ze proberen hun familie en vrienden te redden. Daarbij houden ze grote acties. Ze blazen bijvoorbeeld bruggen en straten op. Dan word een van de kinderen neergeschoten. Zij gaat naar het ziekenhuis samen met haar vriend. Haar vriend, Kevin, word ook gevangen. Een ander rijdt zichzelf dood, en zo zijn ze nog maar met z'n zessen.



Het hele boek is eigenlijk een dagboekverhaal, bijgehouden door Ellen. Ze beschrijft alles heel precies. Dit boek gaat ongeveer over een periode van een half jaar. In het begin besluiten ze om Cobbler's Bay op te blazen. Dat is een grote haven die in de oorlog veel door de vijand word gebruikt. Op de weg daar naar toe zien ze dat een boerderij is ingenomen door kolonisten. Er wonen daarbij ook werkploegen van gevangenen. De kinderen zien dat Kevin er ook bijloopt. Met een slimme list bevrijden ze hem, maar moeten daarvoor wel een schaap én een soldaat vermoorden. Als ze in de Bay aankomen besluiten ze om in een container zakken ammoniumnitraat en dieselolie te doen. Die wordt ingeladen in een schip en 2 mensen, Ellen en Homer, moeten bij in de container. Ze blazen het schip op, maar Ellen raakt de anderen kwijt. Na een lange tocht komen ze elkaar weer tegen. Ellen had eerst verkering met Lee, maar dat verwaterde en nu is de communicatie tussen hun niet al te best meer. Maar niet alleen tussen Ellen en Lee, tussen iedereen loopt het niet al te goed meer. Ze moeten samenwerken, maar dat lukt niet altijd. Het was ook door een communicatiefout dat ze opgepakt werden. Ze belandden in de zwaarste gevangenis en daar komen ze een oude bekende tegen. Majoor Harvey, degene die ze probeerden te vermoorden met de aanval op Turner Street. Hij deed zich voor als leider van een verzetsgroep, maar hij dreef de groep recht in de armen van de vijand. Ellen en Homer werden al snel als leiders van de groep aangezien, en werden volkomen geïsoleerd van de buitenwereld opgesloten. Iedereen werd verhoord, en toen kwam de dag van het oordeel. Ellen en Homer waren ter dood veroordeeld, de rest had gewoon een abnormaal lange gevangenisstraf. Toch ontsnapten ze uit de gevangenis, doordat het gebouw waar ze gelucht werden instortte door een bomaanslag. De bewakers waren dood, en Robin nam alle geweren en granaten van ze mee. Toen ze wegrenden werden ze tegengehouden door Majoor Harvey. Robin stond vooraan, de rest stond een eind achter haar. Robin blies zichzelf en Majoor Harvey op, en de rest werd gered door een piloot.

Ik denk dat de schrijver met deze boeken wil zeggen dat je blij moet zijn met wat je hebt. Als je nu je bijvoorbeeld iets eet, gooi je dingen die je niet lekker vind gewoon weg. Deze kinderen moeten knokken voor hun eten en vrijheid. Het verhaal is heel realistisch



C

Ik vind het echt een supergaaf en goed boek. Het is heel realistisch en ik snap steeds wat de schrijver bedoelt. Hij beschrijft depressies heel goed en al dat soort dingen. De meeste dingen verwoord hij erg goed. Soms sta je versteld van de gevoelens die een mens kan hebben. Soms heeft hij het over bommenwerpers die door iemand heen vliegen, waarmee hij bedoeld dat iemand zich zwaar klote voelt.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen