Boekverslag : Hugo Claus - De Metsiers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 950 woorden.

Zakelijke gegevens:

Auteur: Hugo Claus, De Metsiers, De Bezige Bij, Amsterdam, 1997. 125 blz. (eerste druk 1950)

Genre: boerenroman.

Eerste reactie:

Ik heb dit boek gekozen omdat dit een heel ander boek is dan de andere die ik gelezen heb voor mijn leesdossier. Het leek mij wel een goed boek. Maar achteraf gezien is vond ik het een raar boek. Vooral door de manier waarop het geschreven is, is het moeilijk te begrijpen.Samenvatting:

Het boek is raar opgebouwd. Het perspectief veranderd bij elk hoofdstuk. Ieder hoofdstuk heeft een andere verteller. In een hoofdstuk waar Ana aan het vertellen is gaat het in een keer over naar het andere hoofdstuk waar Jim Braddok verteld. Dit is te vinden op blz. 44 en 45. Blz. 44 (Ana):

"Het is laat," zegt hij, "Zullen zij.... blz. 45 (Jim): ...je thuis niet verwachten?" vraag ik.

De personages zijn: Ana Metsiers, een 21 jarig meisje, dochter van moeder en vader Metsiers. Bennie Metsiers, hij is 19 jaar oud en licht mentaal gehandicapt. Hij is de zoon van moeder Metsiers en Mon Verkindere. De moeder, zij is de enige persoon die geen naam krijgt. Mon Verkindere, hij heeft samen met moeder Metsiers, vader Metsiers vermoord. Metsiers was de echtgenoot van de moeder zij had een verhouding met Mon, Mon woont nu op de hoeve. Jim Braddok. Hij is een Amerikaanse soldaat van Nederlandse afkomst. Hij wordt samen met zijn oppasser Eddie ingekwartierd op de hoeve. Jules Goossens, hij is 60 jaar en knecht op de hoeve. Hij is een bekeerd katholiek die probeert andere over te halen om ook te bekeren.Het verhaal speelt zich af op een geïsoleerde boerderij in Zedelgem op het Vlaamse platteland. Ana is zwanger van Vette Smelders. Zij wordt door Mon naar de dokter gestuurd voor een abortus. Bennie loopt tot aan de bushalte met haar mee en ze praten over de beloftes die ze elkaar hebben gemaakt. Dat ze later in de stad gaan samenwonen. Nadat Bennie Ana heeft afgezet is hij niet teruggegaan naar de hoeve. Jules is hem gaan zoeken en vind hem bij Smelders stomdronken en vastgebonden aan een stoel, omdat hij wild werd toen ze hem vertelde dat zij Ana hadden vermoord. Jules bevrijd Bennie uit zijn situatie. Ana komt 's avonds Jim Braddok tegen. Zij gingen in het tuinhuisje van een Baron schuilen tegen de regen. Ze drinken de ene rum na de ander. Door de rum en haar problemen laat Ana toe dat Jim met haar vrijt.

Inmiddels is Bennie weer dronken in het café van Franse Miet en verteld zijn liefdesgevoelens voor Ana en zegt ook dat ze zwanger is.

Jim wilt ingekwartierd worden op de hoeve omdat hij Ana wilt blijven zien, maar Ana heeft spijt van haar avontuurtje met Jim. Ana zet Bennie aan om zich te wreken op de Amerikanen door te vertellen dat ze door Jim is geschopt.

De Amerikanen worden uitgenodigd voor een eendenjacht. Tijdens de eendenjacht wordt Bennie neergeschoten door een van de Amerikanen en Mon wordt neergeslagen. De Amerikanen vluchten.

Het thema van het boek is volgens mij de familieband en de onderlinge verhoudingen in het gezin

Verhaaltechniek:

Bij elk hoofdstuk verteld een ander persoon over zijn belevenissen en hoe hij hier over denkt. De taal die wordt gesproken is oud Vlaams, hierdoor is de zinsbouw soms vreemd. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk een aantal jaren na WO II af op het Vlaamse platteland. Het boek heeft een cyclische opbouw.Thematiek:

De hoofdgedachte is volgens mij de familieband en de onderlinge verhoudingen in een gezin. Alle familieleden van de Metsiers zijn er trots op dat ze apart staan van de rest van de wereld. Ze moeten omdat ze zo apart staan hun gevoelens uiten binnen het gezin. Moeder is vaak kwaad, maar is de persoon die kan liefhebben. Bennie en Ana zoeken warmte en liefde bij elkaar en doen daarom aan incest.Literatuurgeschiedenis:

Hugo Claus werd geboren op 5 april 1929. Hij was de oudste van zijn 4 broers. Hij werd vanaf zijn 18e maand in een kostschool gezet. Hij leefde met tucht en voorschriften, alleen in lectuur kon hij zijn emoties kwijt. Na de bevrijding ging hij in Gent wonen en werd schilder, acteur en beeldhouwer aan de kunstacademie in Gent. In die periode verschenen zijn eerste 2 poëziealbums. Hugo Claus verbleef een tijd in Oostende en ging toen met de actrice Elly Overzier naar Parijs en vervolgens naar Rome, omdat Elly in Frankrijk en Italië enkele rollen moest spelen. In 1955 trouwden zij met elkaar.

De Metsiers was toen al verschenen. Hugo heeft deze roman geschreven toen hij nog maar 19 jaar oud was, in ongeveer 1 maand en om een weddenschap. De Metsiers heette eerst "De eendenjacht". Hij zond dit boek naar Leo J. Krijnprijs en kreeg meteen een bekroning voor het gebruik van het meervoudige vertelperspectief . Hoewel hij meteen werd erkend als een literair "wonderkind", kwamen er ook negatieve reacties over de inhoudelijke aspecten van het boek als incest en inteelt.

Na de jaren 50 heeft de produktie voor Hugo niet meer stil gestaan. Het ene boek na het andere verscheen. In 1970 vestigde Hugo zich in Amsterdam, hij had er een twee jaar durende verhouding met een andere actrice.

Enkele prijzen die Hugo Claus ontving waren: 4 staatsprijzen voor toneel, 1 staatsprijs voor poëzie en 1 voor proza, de driejaarlijkse Henriëtte Ronaldholst prijs voor het gehele toneelwerk. De cultuurprijs van de stad Gent en de Constantijn Huygensprijs van de Jan Campertstichting.Beoordeling:

Ik vond het geen fijn boek om te lezen. Dit kwam omdat de schrijver zijn verhaal niet goed uitlegt, je moet door de reacties van de mensen en hoe zij over dingen praten proberen uit te vinden wat er precies gebeurd is. En daar kwam ook nog eens bij dat ik sommige dingen die ze zeiden niet eens begreep.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen