Boekverslag : 3,4 Methyleendioxymethamfetamine - Wat Is Xtc Ingezonden Door: Nando Gonzalez Cate
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 435 woorden.

XTC is een drug. In het Engels uitgesproken geven de letters de woordklank 'ecstasy', wat extase betekent. XTC is in de vorm van pillen of capsules te koop. Ze hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding. Vaak hebben de pillen een naam die verband houdt met de vorm of de afbeelding die erop staat: bijvoorbeeld 'zonnetje', 'aliën' en 'olifantje'. de werkzame stof die in XTC zit, heet MDMA (3,4 methyleendioxymethamfetamine). MDMA heeft een dubbel effect. Enerzijds is het een stimulerend middel met een oppeppende werking. Anderzijds is er een bewustzijnsveranderend effect: De waarneming wordt intenser en het gevoel van verbondenheid met anderen neemt toe. Met de vraag 'Wat zit in XTC?' is meteen één van de problemen rond XTC aangeroerd: Vaak worden pillen als 'XTC' verkocht, terwijl ze het in werkelijkheid niet zijn. Dan zit er geen MDMA in, maar iets wat er op lijkt of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken. Of helemaal geen effect hebben.

Afhankelijkheid:


Lichamelijk niet, geestelijke afhankelijkheid komt voor.


Steeds meer nodig?: Deels (voor het bewustzijnsveranderend effect).


Effecten korte termijn: Oppeppend


bewustzijnsveranderend, sociale omgeving wordt enigszins anders waargenomen: Versterking van gevoelens van intimiteit met anderen.

Effecten lange termijn: Er is onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van XTC. Vermoedelijk kan gebruik van XTC leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming (depressiviteit). het gevaar neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt. Het is niet uit te sluiten dat ook eenmalig gebruik al tot zo’n effect op de hersenen leidt. Het is nog niet bekend hoe ingrijpend dit is en of het blijvend is. Ook is nog onduidelijk welke invloed XTC heeft in combinatie met andere middelen.


Slikken van xtc is riskant, ook al is het maar voor één keer.


Belangrijk: Bij het gebruik van meer pillen en hoge doseringen overheerst het ‘speed’-effect. Bij gebruik op grootschalige dansfeesten bestaat het risico van over verhitting en uitdroging. Een goede ventilatie en voldoende drinken kunnen dit voorkomen. Gebruik van XTC is gevaarlijk bij hart- en vaatziekten, suikerziekte en epilepsie. Veel 'XTC’-pillen bevatten in werkelijkheid iets anders. Een gebruiker weet nooit precies welke stof in een pil zit en hoeveel. Wie toch overweegt een pil te nemen, kan deze laten testen. Dit kan voorkomen dat een gebruiker zonder het te weten een andere, mogelijk nog schadelijker stof slikt of een veel groter dosis binnen krijgt dan verwacht. Maar ook als uit de test blijkt dat het om XTC (MDMA) gaat, loopt de gebruiker risico's. Wie geen risico wil lopen moet niet gebruiken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen