Boekverslag : Guy Didelez - In Het Teken Van De Ram
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 343 woorden.

Alles begint op de avond waarop Erik Jan Hanussen, de bekende helderziende en astroloog, niet verschijnt op één van zijn optredens in Berlijn. Al vlug blijkt dat hij niet zomaar een zenuwinzinking heeft, maar wel degelijk vermist wordt.

Het verhaal speelt zich af in Berlijn, anno 1933. Hannah Hanussen, de dochter van deze helderziende, onderneemt een zoektocht naar haar vader en leert hem zo beter en beter kennen. Ze komt onder andere te weten dat Erik Jan Hanussen heel nauwe banden had met de Führer. Verschillende mogelijkheden voor haar vaders verdwijning komen in haar op. Liet hij hen zitten voor een andere vrouw? Heeft het plotse ontslag van de dienstmeid er iets mee te maken? Mag het niet aan het licht komen dat Hitler lessen volgde bij een jood? Ze komt niet tot een oplossing. Op een dag krijgt ze een vreemde telefoon: ‘Kijk eens naar buiten …’ Ze ziet nog net enkele bruinhemden die fakkels werpen naar hun huis. Hans redt haar en haar moeder uit het brandende huis en brengt hen naar Zwitserland. Later leest Hannah in de krant dat het lijk van haar vader gevonden werd. Ook Hans helpt haar om de laatste puzzelstukjes in elkaar te laten passen.

Het boek is me bevallen, maar de gedachtegang van het hoofdpersonage is soms moeilijk te volgen en spreekt zichzelf op verschillende vlakken tegen. Er zijn weinig duidelijke verwijzingen naar de eindoplossing omdat er ook verschillende mogelijkheden zijn. Toch brengt dít juist spanning in het boek. De inleidende tekst bij het begin van ieder hoofdstuk, horoscopen, krantenartikels, verdedigingen uit een proces, gedichten, valt soms tegen en stoort het verhaal omdat het niet altijd in de context past. De duidelijk voorkomende historische feiten geven een heel realistische indruk aan het verhaal. Het maakt het boek aangenaam om het te lezen omdat je het zo duidelijk kan situeren. Het einde komt toch nog onverwacht omdat Hannah deze mogelijkheid niet voorzien had.

Het boek leest tamelijk vlot en is zeker aan te raden voor anderen, vooral voor diegenen die geïnteresseerd zijn in historische, psychologische romans.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen