Boekverslag : Richard Adams - Watership Down / Waterschapsheuvel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1236 woorden.

Watership down, Richard AdamsDe Heer Frith is een zon, hij is een soort god. Hij heeft alles gemaakt. Eerst had hij allemaal dezelfde dieren gemaakt, namelijk een konijn. Toen er een overvloed aan konijnen ontstond en de vorst van de konijnen, genaamd El Ahrairah, er niest aan wou doen, veranderde Frith een paar konijnen in een vos, kat, hond, wezel etc. met de opdracht om alle konijnen te doden. Alle konijnen waren gedood, op El Ahrairah na. Hij werd door Frith gezegend, met een witte staart en moest vluchten voor alle dieren. Hij werd genoemd “De vorst met de duizend vijanden”.Het konijn Fiver heeft een voorgevoel dat er iets met hun kolonie, genaamd Sandleford warren, gaat gebeuren. Samen met zijn broer Hazel gaat hij naar het opperkonijn van de kolonie om uit te leggen waarom de kolonie het gebied moet verlaten. Fiver heeft vaker voorgevoelens die uitkomen, maar het opperkonijn geloof het niet en wil pas na de zomer verder praten.

Onder leiding van Hazel wordt er een groep gevormd die willen ontsnappen, waaronder Blackberry, Silver, Dandelion, Pipkin en Violet. Onderweg worden ze opgehouden door Bigwig, een voormalig kapitein van de Owsla (= een soort politie), maar hij is uit de Owsla gestapt om met de groep mee te gaan. De groep wordt bijna gearresteerd door kapitein Holly van de Owlsa.

De volgende dag moeten ze een rivier over, maar de kleintjes Pipkin en Fiver zijn te moe om te zwemmen. Wanneer een hond naar hen toe komt, gaan Pipkin en Fiver op een vlotje de rivier over en de rest zwemt.

Op een veldje waar ze uitrusten wordt Violet gepakt door een havik.

De groep overnacht in een schuur, waar ze de volgende morgen aangevallen worden door ratten en een uil.

De meeste van de groep willen terug naar hun kolonie, maar volgens Fiver is het bij de heuvels pas veilig.

Een konijn, genaamd Cowslip, van een andere kolonie, genaamd Warren of shining wires, nodigt de groep uit om bij hen te schuilen voor de regen. Ze gaan mee, maar Fiver vertrouwd het niet; het ruikt er naar mens, het is er boosaardig, eng en onnatuurlijk. Hij rent weg en Hazel en Bigwig volgen om hem te zeggen dat hij alleen maar aan zichzelf denkt. Bigwig komt in een val terecht. De groep kent hem los, maar het lijkt alsof Bigwig dood is, wat later niet zo blijkt te zijn. Na het idee om de hollen van de andere kolonie in te pikken is de groep het met Fiver eens om verder te gaan naar de hoge heuvels waar je alles ziet en hoort aankomen.

Wanneer de anderen slapen gaan Hazel en Pipkin naar de boerderij. Hazel heeft namelijk het idee om de konijnen vrij te laten, want in hun groep zitten geen vrouwtjes. In het hok zitten 6 konijnen waaronder Clover. Door de komst van een kat kan het plan niet door gaan, maar ze beloven Clover om terug te komen.

De groep trekt verder. Onderweg horen ze iemand die Bigwigs naam roept. Bigwig denkt dat het “het zwarte konijn van Inle” is (net zoiets als “de Dood”), maar het blijkt kapitein Holly te zijn. Hij is helemaal vermoeid en zit onder de schrammen. Hij zegt dat de kolonie is vernield door bouwvakkers die de holen met zand dichtgooiden. Alle konijnen zijn dood. Holly heeft het ook over de Efrafa, maar de groep heeft geen idee waar hij het over heeft. Holly droomt:Een vrouwtjeskonijn, genaamd Hyzenthlay, gaat namens een groep naar het opperhoofd van haar kolonie. De groep wil weg, een eigen kolonie vormen, maar het opperhoofd laat dit niet toe en laat haar volgen door Campion.De groep is bij de heuvels aan gekomen. Onder een beuk vinden ze een leeg hol. De Heer Frith heeft het gemaakt, maar Fiver heeft het gevonden. Ze vinden een meeuw, genaamd Kehaar. Hij is gewond en de groep helpt hem. Kehaar gaat voor de groep op zoek naar vrouwtjes, want zonder vrouwtjes komen er geen jongen en is er dus geen kolonie. Omdat de groep denkt dat Kehaar niet meer terug komt, gaan Hazel, Blackberry en Dandelion terug naar de boerderij om de vrouwtjes los te laten. Wanner ze het hok los hebben, blaft de hond de mensen wakker en de mensen vangen de tamme konijnen. Blackberry en Dandelion ontsnappen, maar Hazel wordt aangeschoten. Iedereen denkt dat Hazel dood is, maar Fiver weet dat dit niet zo is en vindt Hazel.

Ondertussen komt Kehaar terug en zegt dat hij een hele groep konijnen in de buurt heeft gevonden, namelijk de Efrafa. Holly is daar geweest en zegt dat je onmogelijk door hun Owsla komt en onmogelijk hun generaal, genaamd Woudwort, kunt verslaan. Holly vertelt over hoe Hyzenthlay hem heeft helpen ontsnappen en hoe Blackavar betrapt is.

Toch probeert de groep het en Holly blijft alleen op de heuvel, want de Efrafa kennen hem. Onderweg komt de groep een Homba (=een vos) tegen. Bigwig lokt hem weg en stuurt hem per ongeluk in de richting van een patrouille van de Efrafa. De groep vlucht naar de rivier onder de ijzeren brug (=spoorbrug) door. Bigwig blijft achter en probeert in de Efrafa te komen. Hij spreekt morgenavond in het koolveld met Kehaar om het plan door te geven. Woundwort maakt Bigwig een lid van de patrouille van de Owlsa en hij wordt gemerkt met een kras op zijn schouder, zoals Holly ook heeft.

Bigwig heeft in de kolonie van de Efrafa contact met Blackavar en Hyzenthlay, zij doet mee met het helpen van iedereen die wil ontsnappen. Ze vormen een grote groep.

De volgende avond spreekt Bigwig met Kehaar en zegt dat ze bij zonsondergang vertrekken. Bij de ijzeren brug moet Kehaar hen helpen en dan gaan ze samen naar de rivier, waar de andere groep is. Kehaar doet te luidruchtig en Campion hoort hen.

Bigwig wordt sindsdien in de gaten gehouden door Campion in opdracht van Woundwort, nadat hij een preek heeft gehad over de Homba en de vogel.

De groep uit de Efrafa gaat weg en de Owsla komt achter hen aan. Woundwort en de Owlsa komen, maar door Kehaar kan de groep ontsnappen. Bij de rivier komen de 2 groepen samen en gaan met een boot de rivier over. Kehaar gaat terug naar het grote water waar hij hoort.

Wanneer ze terug bij hun kolonie op de heuvel zijn, zit het bos vol met Efrafans. Hazel probeert vrede te sluiten, maar dit lukt niet. De groep verschuilt zich in hun hol, maar wanneer de Efrafa komt wordt Pipkin bang en daar worden sommigen van de Efrafa weer bang van. Woundwort komt binnen. Hij dood Holly en vecht met Bigwig.

pipkin ijlt dat er een hond in het bos rond loopt. Dit brengt Hazel op een idee en samen met Dandelion, Blackberry en Hyzenthlay gaat hij naar buiten, ze gaan El Ahrairah na doen.

Hazel lokt de hond van de boerderij naar Dandelion, Dandelion lokt hem naar Blackberry, Blackberry lokt hem naar Hyzenthlay en zij lokt de hond naar de kolonie, waar de hond alle Efrafans dood maakt.Het lichaam van Woundwort is nooit gevonden, misschien leeft hij nog, misschien niet. De kolonie, Watership Down, is enorm gegroeid. Hazel is oud en het zwarte konijn van Inle komt hem halen, want Hazel mag in zijn Owsla. De geest van Hazel verlaat zijn lichaam en volgt het zwarte konijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen