Boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1082 woorden.

Auteur: Marga Minco

Titel: Het bittere Kruid

Uitgever: Wolters Noordhoff, Plaats: Groningen, Jaar: 2001, Druk: Het boek werd voor het eerst gedrukt in 1957 en er zijn nu al 35 drukken van.

Aantal blz: 80

Eerste persoonlijke reactie:

Boeiend, het is een interessant onderwerp, het gaat over de oorlog en dat interesseert me.

Gemakkelijk, het leest erg makkelijk door, geen moeilijke woorden.

Wel spannend, die personen in het boek kunnen bijna ieder moment opgepakt worden, ze weten niet waar ze terecht komen. Ook is het verhaal in de ik-persoon geschreven waardoor ik me meer betrokken voelde.

Triest, Marga staat er in ene alleen voor, ze moet alleen verder reizen en blijkt later de enige overlevende van de familie te zijn.

Verbazend, ik verbaasde me erom dat optimisme tot zo ver kan leiden. Ze zijn niet gevlucht doordat die vader zo optimistisch was. Toen dachten ze misschien echt dat er niks zou gebeuren, ik praat nu wel achteraf misschien zou ik in die tijd ook wel zo gedacht hebben. Maar het verbaasd me toch.Samenvatting:

Als in 1940 de oorlog uitbreekt , vlucht de familie Minco uit Breda weg. Na een paar dagen keert de rust weer en men komt terug. Marga’s vader en Dave werden opgeroepen om in een werkkamp te werken. Dave nam een drankje dat hem ziek maakte, hij werd afgekeurd, Marga’s vader ook.

Na een tijd krijgen Marga, Dave en Lotte ook een oproep. Daar kwamen ze onderuit doordat de dokter voor hen een attest schreef; Marga en Dave waren nog te ziek, Lotte mocht ook blijven om voor hen te zorgen.

De ouders van Marga moeten naar Amsterdam omdat ze boven de 50 zijn. En omdat Marga genoeg heeft van het rondhangen in haar pyjama besloot ze om bij haar ouders te gaan wonen. Dave en Lotte besloten ook in Amsterdam te gaan wonen alleen niet bij haar ouders.

Op een avond gaat de bel, het zijn de Duitsers. Ze namen Marga’s ouders mee en Marga kon via de achterdeur ontsnappen. Ze gaat naar haar broer daar bleekte ze hun haren omdat de Duitsers haar persoonsbewijs nog hadden.

Dave, Lotte en Marga besloten om te vluchten en gaan met de trein naar Utrecht. Op het station werd Lotte aangehouden, Dave ging met haar mee. Nu is Marga alleen, ze dook steeds onder op een ander adres.

Aan het eind van de oorlog zocht ze haar oom in Zeist op. Die had bericht gekregen dat zijn hele familie omgekomen is, toch stond hij iedere dag bij de tramhalte te wachten of er toch nog iemand terugkomt. Wanneer deze oom gestorven is, gaat Marga nog een keer naar Zeist. Ze het nu vreemd dat haar oom niet meer bij de tramhalte staat en ze vraagt zich af waarom zij zelf niet blijft wachten. Maar ze komt tot de conclusie dat ze het geloof van haar oom mist, ze weet dat er niemand terugkomt.

311 woorden, met een marge van 5% mogen er maximaal 315 woorden zijn.Leeservaring grondig beschrijven:

A Onderwerp

Ik heb wel wat geleerd van dit boek, ik heb de situatie in een joods gezin beter leren kennen.

Ik ben niet anders gaan denken, je leefde niet zo goed in op de gevoelens (het werd een beetje oppervlakkig beschreven) maar het blijft een hele slechte tijd.

De emoties uit het boek hebben weinig aandacht gehad. In het boek leek Marga bijna geen gevoel te hebben. Dat heeft ze denk wel degelijk gehad. Er gebeurde iets en het leek net of ze zei; oh, als dat moet, nou oké dan. Bijna geen emoties dus leefde ik me er wat minder in. Jammer. Het is allemaal zakelijk en nuchter beschreven.

B Gebeurtenissen

De gebeurtenissen waren: spannend, boeiend, dramatisch en ook humoristisch, geloofwaardig en wel schokkend.

De gebeurtenissen hebben me wel aan het denken gezet over wat ik in hun geval zou doen. Het bleken van de haren heeft de meeste indruk op me gemaakt. Dat lijkt me wel leuk om te doen. Maar ik heb geen waterstofperoxide dus kan het niet. En het lijkt me wel pijnlijk. Maar ik vond dat er leuk van het boek.

C Personages

De hoofdpersoon vind ik geen heldin, ze heeft gewoon geluk gehad dat ze kon vluchten. Ze heeft niemand bevrijd en niets tegen de oorlog gedaan. Ze heeft alles gewoon laten lopen zoals het was. Ik zou ook niet op haar willen lijken, het lijkt me vreslijk om in de oorlog te zitten, je kan niet eens meer lekker buiten basketballen ofzoiets.

De personen reageren niet voorspelbaar, ik zou niet weten wat ik moet doen in zo’n situatie dus het was allemaal wel onvoorspelbaar wat ze deden. De hoofdstukken waren ook steeds aparte stukjes dus ook niet-voorspelbaar.

Ik ben het wel met de beslissing van David eens. Dat hij meegaat met Lotte als ze opgeapkt wordt. Ik zou ook meegaan als ik een man had. Samen dood. Ik ben het met niemand oneens.

D Opbouw

Het verhaal is er boeiend. Oorlogs boeken zijn boeiend, vind ik. De bouw van het verhaal is niet ingewikkeld, het is allemaal erg duidelijk het is wel interessant. Het mocht wel wat moeilijker maar niet té moeilijk, dan is het juist niet leuk nu las ik er iets te snel door, ik was bijna binnen een uur klaar.

De bouw van het verhaal past wel bij het onderwerp.

E Taalgebruik

Het is niet lastig om te lezen, duidelijke taal en geen moeilijke woorden. Wel wat joodse woorden maar die zijn achterin uitgelegd in een lijst.

De verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachtes en gevoelens is op zich wel goed. Alleen zoals ik al eerder zeil de gevoelens mogen wel wat meer weergeven worden.

De taal van de personages past wel bij ze, alleen die ouders praatte (als ze praatte) erg simpel. Dat had wel wat meer volwassen gemogen, maar als ze dat in het echt niet deden dan klopt het zo.

Verwerkingsopdracht:

Recentie over het boek.Recensie('s):In de bekende novelle 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Achter in een verklarend woordenlijstje met joodse termen. Royale druk.(Biblion recensie, Redactie)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen