Boekverslag : Evert Hartman - De Voorspelling
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1855 woorden.


Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik heb het boek gekozen omdat ik Evert Hartman een zeer goede schrijver vind en

ik al zijn boeken al heb gelezen en deze nog niet.

Hoort het boek dat je hebt gelezen bij een van de volgende genres?

Het is een eigentijds boek het speelt zich namelijk af rond 1995.

Geef een titel verklaring van max. 25 woorden

De titel is de voorspelling en dat is gekozen omdat: in het boek een eerstejaar student socilogie wordt bedrijgt met de dood door een één of andere geflipte met een laptop die zegt dat Sander binnen 14 dagen zal worden gehaald.

Wie waren de hoofdpersonen uit het boek? Beschrijf kort hun karakter en uiterlijk.

Sander: een 19 jaar oude student, in het begin is hij zelfverzekerd en assertief, maar na zijn ontmoeting met Hadek wordt hij angstig, zwak en bang voor alles. In deze periode denkt hij ver door over alles wat mensen hem vertellen, de goede en vooral ook de slechte dingen. Tegen het einde van het verhaal word hij, dankzij zijn vrienden en zijn eigen wilskracht, weer vastberaden, zeker en gedecideerd. In de tussentijd word hij ook goed bevriend met Marijn, en later als hij weer is opgeknapt, word zij zelf zijn vriendin. Nu dat zijn angsten voorbij zijn geniet hij eigenlijk meer van het leven dan voor dat Hadek kwam.Hadek: Komt maar weinig voor in het boek, toch draait alles om hem. Zijn karakter wordt niet beschreven in het boek. Hij is een man, in een net pak die Sander zijn boodschap komt brengen. Die boodschap had hij van zijn opdrachtgever gekregen. Dankzij hem raakt Sander overstuur.Bijfiguren

Danielle: een meisje in de brugklas. Ze is zeer vlot van begrip en is zeker niet dom. Ze voelde meteen dat Sander angsten heeft en probeert er wat aan te doen. Ze komt altijd net op tijd langs om Sander te helpen als hij in de problemen zit.Angela: Danielle's tante. Zij helpt Sander zijn angst overwinnen. Ook zij komt telkens net opdagen als hij haar nodig heeft.Lodewijk: Sanders beste vriend. Hij vindt eerst Sanders verhaal later gelooft hij het steeds meer en helpt SanderWelk verhaal persoon vond je het sympatiekst? leg uit waarom

Ik vond in dit boek karin het aardigst omdat ze voor iedereen klaarstaat vooral voor sander staat ze gelijk klaar en helpt hem ook op de kroeg als hij thuis zit met hoofdpijn door te zeggen dat hij heel erg ziek is.

In welke tijd speelde het boek zich af?

Het verhaal speelt zich in deze tijd af

Tussen begint tot eind lopen ongeveer twaalf dagen

Het verhaal is chronologisch verteld

Er komt een terugblik in voor, als Sander denkt aan vroeger dat hij door kinderen werd bedreigd.

Er zijn door het hele boek heen sprongen van een paar uur, en af en toe van een dagOp welke plaats speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Nederland (Utrecht), in en rond Sanders flat, de kroeg, café 'Jasper', het huis van Sander zijn ouders in Zwolle, in treinen, en de straten rondom het huis Lodewijk, de kroeg en het huis van Sander.

Belangrijke platsen zijn:

Sander zijn flat, omdat hij daar Hadek ontmoet en daar draait het verhaal om.

de kroeg, want daar worden grapjes met Sander uitgehaald, daar zit Sander zeer vaak, en daarvan uit wordt hij ontgroend

treinen, want in en in de buurt van treinen kreeg Sander zijn angstaanvallen het meestIs de plaats waar het verhaal zich afspeeld belangrijk? of kan het ook in een ander land afspelen?

De plaats van het verhaal is erg onbelangrijk het had net zo goed in breda of zelfs in brussel kunnen afspelen

Is de wereld die in het verhaal is geschets makkelijk voortestellen?

De wereld die in het boek wordt beschreven is best wel makelijk voor te stellen.

Welke passage van het boek sprak je het meest aan?geef aan waarom en geef een korte inhoud van de passage

Het stuk van de brand sprak me het meest aan :Op het feest brak er brand uit, gelukkig kon Sander iedereen redden dankzij Danielle die opeens tevoorschijn kwam terwijl de studenten naar het dak gevlucht waren en zij hoe ze naar beneden moesten komen.

Sander was tijdens de hele brand niet bang geweest voor de dood, hij had zelfs Marijn gered.

Welke bedoeling heeft de schrijver van het boek?

In de eerste plaats heeft de schrijver het boek geschreven om je te amuseren. Als je dieper gaat nadenken over het boek dan zie dat er ook nog een soort moreel in het verhaal zit, ik denk dat dit het moreel van het verhaal is: leef elke dag met plezier en word niet angstig om de dood, want je kan de dood niet tegenhouden, wat je ook probeert. Uitstellen dat kan wel, maar vroeg of laat komt je tijd. Daarom moet je altijd positief blijven denken.

Kies een van de opdrachten:

B: schrijf een korte recencie van het boek engeef je mening + argumenten.

Sander, een negentien jarige student, kwam s'avonds lichtelijk aangeschoten thuis van een feest. Het was toen na middennacht. Plotseling ging de bel, voor de deur stond een man die zichzelf Hadek noemde. Hij vertelde Sander dat hij nog veertien dagen te leven had en dat hij nu de tijd had om afscheid te nemen. Eerst nam Sander hem niet serieus, maar naar een tijdje begon hij echt bang te worden. Dit kwam omdat Hadek had gezegd dat hij de volgende dag een teken zou krijgen om te bewijzen dat zijn boodschap echt was. De volgende dag werd hij bijna overreden door een auto. Hij vertelde het verhaal aan zijn beste vriend Lodewijk, die zei dat Sander het zich allemaal verbeelde en dat hij zich zorgen om niets maakte. Later begon hij Sander te geloven, maar advies kon hij hem niet echt geven.

Sander veranderde nu van een rustig, oppervlakkig denkende, niet bijgelovige student, naar een bange, diep nadenkende gek. Hij kreeg s'nachts dromen over treinen waar hij niet in mocht en werd overdag angstig om alles, vooral om de dood.

Marijn, zijn buurmeisje, vond het verhaal van Hadek ook maar vreemd, vooral omdat zij die avond net thuiskwam, toen Hadek weggegaan moest zijn. Alleen zij had niets gezien, de huisbaas die de hele tijd in de gang stond ook niet.

Sander was ook lid van een club, de aluqeuos. Daar ontmoette hij Karin, een derdejaars student. Hij vertelde ook haar zijn verhaal en zij nam het serieus. Zij vertelde hem dat het ook mogelijk was dat hij een hallucinatie zag.

Die middag, toen hij in de bibliotheek liep, zag hij ineens een boek die over de dood ging. Het was geschreven door H. Dekkers. Sander dacht dat Hadek deze persoon was en kreeg weer een angst aanval.

Die avond in de kroeg, werden er ook allerlei grapjes over Hadek bij hem uitgehaald. Toen hij veel later die avond dronken naar huis fietste, werd hij weer bijna overreden door een taxi. Sander liep daardoor een wond aan zijn gezicht op. Naderhand toen bleek dat het kenteken nummer van die auto niet bestond. Nu werd Sander nog banger. Zo ging het maar door, bij alles wat Sander zag, dacht hij gelijk aan Hadek en kreeg hij een angstaanval. Zo hoorde hij na een tijdje zelfs stemmen in zijn hoofd die hem zeiden dat hij in bepaalde treinen niet mocht instappen.

Op een gegeven moment ontmoette hij per toeval een meisje: Danielle. Die voelde meteen dat hij ergens bang voor was. Zij had een tante Angela, die als twee druppels water op Marijn leek. Sander vertelde ook zijn verhaal aan Angela, die zij dat hij niet bang moest zijn voor de dood, anders zou hij alleen maar nog angstiger worden. In het begin lukte het hem niet zo goed om haar advies op te volgen, sterker nog; hij hielp een jongetje dat bijna aan het verdrinken was niet eens omdat hij bang was dat Hadek hem dan zou doden.

Naderhand, nadat hij Angela en Danielle steeds vaker zag, begon hij steeds minder en minder angstig te worden, zijn enge dromen kwamen ook minder vaak. Hij werd ook betere vrienden met Marijn, die hem ook hielp zijn angsten te overwinnen.

Iets wat heel toevallig over Angela en Danielle is, is dat ze elke keer als Sander in de problemen zit ineens te voorschijn kwamen om hem te helpen. Zomaar uit het niets. B.v: Omdat Sander twee dagen niet naar de kroeg was geweest, werd hij alleen op een eiland gedumpt. Plotseling kwam Danielle ineens uit het niets om hem te helpen. Ook daagde hij een man uit voor een gevecht, maar net toen Sander bijna in elkaar geslagen zou worden was Danielle er opeens en die stopte het gevecht.

Sander vindt dit allemaal zeer toevallig, maar door de hulp van Danielle, Angela, Lodewijk, Karin en zijn vriendin Marijn wordt Sander tegen het einde van het boek steeds minder bang. Alleen op een avond kwam Hadek weer terug. Sander die niet meer bang voor hem was, sloeg hem de trap af.

Nu hij steeds minder bang werd, kon hij weer normaal met Lodewijk praten Lodewijk was hier ook blij om en nodigde Sander en Marijn uit naar zijn verjaardag. Vlak voor Lodewijk zijn feest liet Lodewijk Sander een krantenknipsel zien waarop stond dat een gestoorde Pyromaan: Hans de K. uit de gevangenis was ontsnapt. Lodewijk dacht dat dit Hadek was maar Sander, die zich voorgenomen had om niet meer aan Hadek te denken geloofde dit niet.

Op het feest brak er brand uit, gelukkig kon Sander iedereen redden dankzij Danielle die opeens tevoorschijn kwam terwijl de studenten naar het dak gevlucht waren en zij hoe ze naar beneden moesten komen.

Sander was tijdens de hele brand niet bang geweest voor de dood, hij had zelfs Marijn gered.

Na dit geval was zijn angst compleet verdwenen. Hij was niet bang meer voor de dood en hield van zijn leven.

Sander wilde voor alles wat Danielle voor hem had gedaan, haar een cadeau geven. Alleen toen hij naar haar school ging om het aan haar te geven, had niemand daar ooit van Danielle gehoord en toch wist hij zeker dat ze op die school zat.

Bij het einde van het boek wist Sander nog steeds niet hoe dat kon, en hij heeft nog veel vragen daarover. Maar het antwoord wist niemand, behalve Danielle natuurlijk, maar die zag hij niet meer.

(Het boek eindigt voordat de 14 dagen om waren, dus we weten niet of hij nu doodgaat of niet, het is dus een open einde)

Mijn meningIk vond het een leuk boek omdat er veel humor in voor komt de meeste humor was er op de "kroeg" een soort studenten soos. Er zaten ook wel spannende stukken in het boek vooral toen sander gedropt werd op een eiland en toen de brand uitbrak op et feest van lodewijk. Het boek heeft me ook aan het denken gezet over het leven en leven met angst voor de dood. Het boek is ook leerzaam over angsten en over de "ontgroenig "bij eenstudenten vereniging.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen