Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 980 woorden.

A Zakelijke gegevens1. Titel: Turks fruit.2.a Auteur: Jan Wolkersb Vertel iets over het leven van de auteur:

Jan Wolkers is in 26-10-1925 geboren in Oegstgeest.

Jan Wolkers heeft de avondtekenschool gedaan en Academie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Jan Wolkers durft zijn gedachten te beschrijven. Alles wat met seks, dood en geloof heeft te maken schrijft hij zonder enige problemen op. Hij heeft ontzettend veel kritiek op zijn werk gehad maar hij gaf niet op. Nu in de 21ste eeuw hebben veel mensen veel bewondering voor hem. Hij durft openhartig te schrijven over seks. Voor de dood heeft Jan Wolkers geen enkele angst. En het geloof is een stuk waar hij vroeger veel problemen mee gehad heeft. Zijn vader en moeder waren streng gereformeerd. Hij had als maar de vraag in zijn hoofd: 'Wat is geloof '.3. Naam uitgever, plaats en jaar:

Van Boekhoven-Bosch B.V., Utrecht in 1969.B Inhoud van het boek1. Genre: Roman.2. Beschrijving van de hoofdpersonen en bijpersonen:De ikfiguur:

De ikfiguur is een beetje een macho man die mee om het uiterlijk van Olga geeft dan haar innerlijk. Het innerlijk komt later in het verhaal pas. Verder wordt de ikfiguur niet zo goed beschreven. De ikfiguur is een niet al te emotionele man. Het enige wat in het boek duidelijk is dat hij ontzettend kan haten (de moeder van Olga haatte de ikfiguur). En constant een enorme behoefte seks heeft.

Olga:

Olga is een vrouw die vrij onzeker is. Ze is een mooie vrouw met mooi lang rood haar en sproeten. Ook over Olga's innerlijk is er weinig in het boek beschreven. Ze is onvoorspelbaar laat zich snel meeslepen en is een zeer gevoelig persoon.

Moeder van Olga:

Olga's moeder wordt beschreven als een hele vervelende vrouw krengerig, gemeen, bezitterig en dwars liggend. Ze probeert alles om Olga en de ik-figuur maar zwart te maken. Ze pronkt heel erg met haar geld dat ze allemaal heeft.

3. Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich een heel groot gedeelte af in de flat van de ik-figuur in Amsterdam.

Verder wordt er ook nog een klein stukje in het huis van Olga gespeeld in Alkmaar.

4. In welke tijd speelt het verhaal zich af? Ik denk gewoon in deze tijd. Ik kon er geen dingen uit halen die een tijd aangaven.

5. De samenvatting:

Olga en de ikfiguur ontmoeten elkaar als de ikfiguur staat te liften en Olga hem meeneemt. Deze loopt uit op een heftige vrijpartij. Twee maanden later komen ze elkaar weer tegen en ze krijgen een relatie en Olga trekt bij hem in. Na een paar maanden trouwen ze en Olga's moeder organiseert ongevraagd een tuinfeest.

Als de vader van Olga overlijdt hebben ze het er erg moeilijk mee. De ikfiguur is van mening dat Olga's moeder hem ‘vermoord' heeft omdat ze hem vet eten heeft gegeven terwijl hij op dieet was.

De ikfiguur kan erg slecht met zijn schoonmoeder overweg. Door haar heeft Olga een hekel aan kinderen en is ze bang om zwanger te worden. Haar moeder heeft haar namelijk wijsgemaakt dat Olga haar borst heeft leeggezogen en dat ze daardoor haar borst verloren heeft.

De moeder van Olga laat Olga tijdens een etentje kennismaken met een zakenrelatie .Als de ikfiguur ziet dat zij met hem flirt moet hij overgeven. Olga laat hem weten dat ze niet meer bij hem komt en dat ze wil scheiden. Op de scheidingspapieren zet hij dat hij altijd van Olga zal houden. Na de scheiding vrijt hij met heel veel meisjes omdat hij zich zo eenzaam voelt. Als hij daar genoeg van heeft stort hij zich op zijn werk.

Na jaar komen Olga en de ikpersoon elkaar tegen in de Bijenkorf ,haar haren zijn geblondeerd en ze ziet er erg slecht uit. Ze vertelt hem dat ze met een andere zakenrelatie getrouwd is geweest en dat ze zwanger van hem was ,maar ze moest aan haar eierstokken geopereerd worden. Olga en de ikfiguur en houden contact , ze stelt hem voor aan een Amerikaan met wie ze wil trouwen, maar na een jaar is hij ook weer uit haar leven.

Olga heeft veel hoofdpijn en als ze er achter komen dat ze hersentumor heeft moet ze in het ziekenhuis blijven omdat een operatie geen zin meer heeft. De ikpersoon komt vaak bij haar en leest haar dan voor en koopt Turks fruit voor haar ,dat is het enige wat ze nog durft te eten omdat ze bang is haar tanden te verliezen. Als ze kaal wordt koopt de ikfiguur een rode pruik voor haar ,het staat haar niet maar ze is er dolgelukkig mee. Als ze overleden is vragen ze aan de ikpersoon of ze haar pruik op moet houden. De ikpersoon zegt dat ze hem op moet houden omdat ze het zelf zo gewild zou hebben.6.a Geef aan hoe lang het verhaal duurt: Ongeveer een ander half jaar.

b Geef aan of het chronologisch is verteld of dat er terugblikken inzitten: Het verhaal is absoluut niet chronologisch. De ikfiguur heeft constant flashbacks. Alleen de laatste 2 hoofdstukken loopt het in chronologische volgorde. Olga wordt dan ziek en dan zie je haar langzaam aftakelen.

7. Geef een verklaring voor de titel van het boek:

Turks fruit is het enige wat Olga nog maar kan eten als ze zo ziek is. Tenminste dat denkt Olga zij denkt steeds dat haar tanden heel los zitten. Dat is het enige waar ik de titel uit haal verder weet ik het echt niet.

C Afronding

Eigen mening van het boek:

Het boek is best wel, ja, erg. Het is niet zo leuk als ik had verwacht. Alleen de twee laatste hoofdstukken waren een beetje leuk omdat ze niet telkens flashbacks had. Het verhaal ‘kan’ in het echt gebeuren natuurlijk. Het boek is niet echt spannend en de stijl is redelijk.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen