Boekverslag :  - Struisvogelkoorts
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1195 woorden.


4. Genres: Science Fiction / Detective


Inhoud.
Samenvatting:
In het dagboek van Sem en Feya wordt geschreven hoe het op een school gaat als de yacca uitkomt. In de yacca zit iets geheimzinnigs, waardoor de kinderen er de hele tijd mee bezig (willen) zijn. De kinderen die een yacca hebben (de yacca kinderen) zijn anders dan de andere kinderen. In de pauzes zitten ze allemaal bij elkaar om hun yacca te “verzorgen”. De yacca wordt verboden op school. Dan worden er steeds meer kinderen ziek. Sem en Feya besluiten een paar klasgenootjes op te zoeken. Als ze bij een zieke klasgenoot komen krijgen ze te horen dat ze niet op bezoek kunnen komen omdat diegene in een sanatorium ligt en zogenaamd te ziek is om bezoek te krijgen. Ze krijgen argwaan en stelen dan een brief van de kernpolitie (geheime politie), die bij 1 van de klasgenoten op tafel ligt. Het is een dreigbrief voor de ouders van de zogenaamde zieke kinderen. Zo komen Sem en Feya te weten waar de kinderen zijn, namelijk in de fabriek waar de yacca’s gemaakt worden: Farmayaca. De broer van Sem, Niels studeerde medicijnen maar is er mee gestopt om bij een geleerde professor te werken ( dr Brandt). Sem en Feya vertrouwen het niet en gaan op onderzoek uit. Lot het zusje van Sem steelt een yacca van haar vriendin Astrid. Sem wil haar vertellen dat het gevaarlijk is, maar Lot denkt alleen maar dat hij jaloers is. Feya grijpt haar kans Farmayaca in te komen, door in de wasmand te gaan zitten in het busje van Farmayaca. Ze ziet daar alle zogenaamde zieke kinderen werken (yacca’s maken). De kinderen hebben allemaal een soort litteken in hun wang. Feya kleed zich hetzelfde als de groep waar zij uiterlijke overeenkomsten mee heeft (de kinderen waren op uiterlijk gesorteerd, bijv: sproeten, brillen , meisjes met zwart haar en blauwe ogen enz). Sem probeert ondertussen ook in Farmayaca te komen, maar de beveiliging is veel te goed. Feya komt erachter waarvoor de kinderen nodig zijn. Brandt probeert een anti-zweren medicijn te vinden, hij gebruikt de kinderen als “proefkonijnen”. Het probleem is alleen de bijwerkingen, namelijk: blauwe plas, rode rand met stoppels op de buik enz. Lot komt met de nieuw dosis binnen, Niels zorgt goed voor haar,


(ze is bewusteloos) Niels bespaart haar het litteken dat alle kinderen daar hebben. Feya wordt verraden door Ilona (1 van de meisjes die daar als yacca kind was). Feya wordt verzorgd door Alfons (Feya is ziek). Dan lukt het Sem om ook binnen te komen en samen met Feya vernietigd hij de yacca’s. Feya komt erachter wat de struisvogels hiermee te maken hebben


(de hartjes van de jongen in de struisvogeleieren worden gebruikt als kern van de yacca). Ze moeten opschieten anders zal meneer Brandt plan exit in werking zetten. Dan overtuigen ze Niels ook om tegen Brandt te vechten, ze zijn bijna te laat, want meneer Brandt en Alfons (de man die de kinderen ophaalde, en die de leiders was van de kinderen. Hij werd ook wel de slangenman genoemd) hebben plan exit in werking gesteld. Ze hebben zogenaamd snoepjes met gif uitgedeeld.( De kinderen moesten worden opgeruimd omdat de medicijnen niet goed waren door de bijwerkingen.) Niels probeert samen met Alfons een tegen medicijn te zoeken tegen het gif. Sem en Feya gaan ondertussen hulp halen. Samen met de ouders van Sem en Feya, en de directie (mevrouw laetitia) van school. Niels had samen met Alfons een tegen gif gevonden. Op het eind wordt de doktor gearresteerd en gaat iedereen met de stoomtrein terug.
6. Hoofdpersonen:
Feya: uiterlijk: lang zwart stijl haar, blauwe ogen, smal gezicht, slank.


Karakter: rustig, stil, dapper, serieus, medelevend.
Sem: uiterlijk: stevig, donker met flinke wenkbrauwen.


Karakter: behulpzaam, zorgzaam, oprecht, serieus.
Yacca: de yacca is geen persoon, maar wel zeer belangrijk in het verhaal. Kinderen raken in een soort trance als ze het vast hebben. In de yacca zit een hartje van een struisvogeljong.
Bijpersonen:
Lot: uiterlijk: sproeten, sprietige vlechten, ziet er altijd slordig uit, klein, slank/breekbaar.


Karakter: nieuwsgierig, eigenwijs.
Niels: uiterlijk: tenger, sproetig.


Karakter: stil, beinvloedbaar (hij wordt beinvloed door dr. Brandt).
Dr. Brandt: uiterlijk: klein, rond, kaal hoofd, kleine donkere ogen, spitse neus.


Karakter: eigenzinnig, fanatiek,
Schuurink: uiterlijk: ook wel slangenman genoemd, lang, lange zwarte jas, hoed, bleke blauwe ogen, hoge lome stem.


Karakter: mysterieus.
Alsfons: uiterlijk: “ het roze ventje”.


Karakter: behulpzaam, rustig, stil.
Fernanda: uiterlijk: mager, donker loshangende haren.


Karakter: workaholic (moeder van Feya).
Marcus: uiterlijk: geen beschrijving


Karakter: professor, workaholic, (vader van Feya).
7. Op school, in Farmayaca.
8. Tijd: in de herfst en winter


Verteltijd: ongeveer 5 uur


Vertelde tijd: van maandag 8 oktober tot en met woensdag 1mei.


Er is geen sprake van een opvallende tijdsversnelling, of tijdsvertraging.


Het wordt in chronologische volgorde verteld. Er zijn geen flashbacks.
9. Het verhaal begint met een inleiding.
10. Belangrijkste probleem: kinderen raken verslaafd aan de yacca en verdwijnen.


Het boek heeft een goede afloop, want de kinderen worden bevrijd. De yacca’s worden vernietigd. Meneer Brandt wordt gearresteerd. Plan exit mislukt.
11. Sem en Feya vertellen het dus hij- perspectief.
12. De titel is struisvogelkoorts, het betekend een rage van de yacca’s en de yacca’s beelden


een struisvogel uit, dus koorts (rage) om een struisvogelei.
13. Ik vond het een beetje een vreemd boek, omdat het onwerkelijk en onmogelijk is. Ik werd wel nieuwsgierig naar de afloop. Sommige stukken waren wel langdradig, maar de afloop was wel spannend. Het was wel vervelend dat je steeds op moest letten of het uit het dagboek van Sem of Feya kwam. Het boek was niet erg moeilijk om te lezen, maar was ook niet makkelijk.


Het boek werd steeds spannender omdat je niet kon weten of plan exit was gelukt, of Sem en Feya wel op tijd hulp konden halen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen