Boekverslag : Evert Hartman - Niemand Houdt Mij Tegen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1445 woorden.

Zakelijke gegevensTitel: Niemand houdt mij tegen

Auteur: Evert Hartman

Naam uitgever, jaar van verschijning: Jonge lijsters uitgave, 2001, originele uitgave is van Lemniscaat, jaar van verschijnen: 1991, 5e druk.

Genre: Science FictionKorte samenvatting van de inhoud

De hoofdpersoon is Richard Maas. Hij woont bij zijn ouders in Amsterdam, en zijn studie gezondheidswetenschappen kan hij thuis doen met een holovisie; een televisie met een driedimensionaal scherm. Op een dag ontmoet hij Wesley, een kloon. In een warenhuis zien zij hoe twee Vlaamse meisjes door de politie worden opgepakt.

Vreemdelingen zijn niet welkom, want Nederland is vol en illegalen worden meteen de grens over. gezet. Doordat iedereen een elektronische persoonskaart moet hebben valt een illegaal al gauw door de mand.

Richard is op slag verliefd op Stefanie, een van de meisjes, en besluit haar op te sporen. Als hij later in bed ligt wordt hij wakker gemaakt door zijn vader. Die vertelt hem dat de meisjes in Eindhoven zijn ontsnapt en of hij er meer van weet. Dit omdat ze het verdacht vonden dat Richard naar ze had gevraagd op het politiebureau, Hij legt alles uit en de politie vertrekt.

Nu is Richard zo nieuwsgierig en hij besluit op onderzoek uit te gaan. Als hij Wesley de volgende dag weer tegen komt, vertelt hij zijn verhaal en ze besluiten om samen te gaan zoeken.

Op hun tocht komen ze een meisje tegen dat Rasja heet. Ze komt uit een dorpje dat de Galgeberg heet. Daar wonen mensen die kortlevers worden genoemd (de naam zegt het al). Maar zij bezorgt hen veel problemen. Toch krijgen ze een beetje medelijden met haar en ze nemen haar toch mee.

Samen zoeken ze naar de twee Belgische meisjes. Maar toch is Rasja te weten gekomen, dat ene Pascal de Vlaming geld verdient voor hulp aan illegalen. De volgende dag gaan ze dus alle drie op zoek naar Pascal. Via hem komen ze bij Raymond Muller terecht. In ruil voor geld vertelt hij dat de meisjes in een schuilplaats op de Lieropse heide zitten. Dichtbij de schuilplaats horen de jongens een vrouw met Pascal praten. Plotseling begrijpt Richard dat hij de meisjes moet waarschuwen. Ze weten niet dat Pascal handelt in genetisch materiaal en daar illegale mensen voor gebruikt in ruil voor persoonskaarten.

De meisjes Anik en Stefanie en de jongens vluchten weg. Alleen is de terug reis moeilijker dan ze gehoopt hadden, want de agenten die midden in de nacht bij Richard thuis kwamen, de broers van Rasja, en de twee mannen uit Lierop zaten hun achterna. Om ze af te schudden reden ze dus eerst richting Rotterdam waarna ze met de boot terug naar Amsterdam zouden gaan. Maar ook dat mislukt totaal want als de boot strand, verdrinkt Wesley bijna en om naar een dorpje te komen moeten ze nog heel lang lopen en dan verdwalen ze ook nog.

De mannen uit Lierop zijn ze dan al kwijt maar de broers van Rasja hebben het nog niet opgegeven. Ze proberen of de schoolmentor van Richard, Silvester een oplossing weet. Hij moet Pascal en Rudo misleiden. Dat mislukt en uiteindelijk worden ze allemaal opgepakt en lijkt alles tevergeefs te zijn geweest.

Richard zet dan alles op alles om te zorgen dat Stefanie en Anik een verblijfsvergunning krijgen. En wat hem niet lukt krijgt Wesley door te bluffen voor elkaar. Althans: Anik mag blijven, maar Stefanie moet terug. Richard legt zich met moeite hier bij neer.TitelverklaringDe titel slaat op Richard die zich door niemand laat tegen houden om twee Belgische meisjes te vinden.

Op zijn tocht zijn er veel mensen die hem in de weg staan, maar hij gaat door.

Ook al zijn er tegenslagen.Bespreking van de verhaalaspectenSpanning: Een voorbeeld van spanning, is het stuk waar ze Raymond Muller, dood vinden in zijn woning. Deze moord roept allemaal vragen bij je op, wie de dader is, waarom ze hem hebben vermoord, en of Pascal er iets mee te maken heeft.

Personages: De hoofdpersoon is Richard.

Richard is vrij groot. Hij heeft op Judo training gezeten. Hij moet meer op zijn intuïtie afgaan van Wesley.

Hij neemt heel snel beslissingen en hij is niet snel bang om uit de weg geruimd te worden. Ook niet om de twee Belgische meisjes te vinden. Het probleem van Richard is dat hij verliefd raakt op Stefanie, die opgepakt werd in het warenhuis. En toen hij hoorde dat ze ontsnapt waren wilde hij haar vinden. Het probleem werd wel opgelost, toen Richard samen met zijn vriend, Wesley, op onderzoek uitging. En uiteindelijk Stefanie en Anik vonden.De belangrijkste bijpersonen zijn :

- Wesley: Wesley is een jongen van 16 jaar, hij is een kloon. Hij heeft alleen een moeder en zijn vader kent hij niet. Omdat hij een kloon is wordt hij niet echt gewaardeerd. Als kloon heeft hij een ‘gepland’ leven.

’Richard bekeek hem oplettend. Slank en langen arme en benen., maar vreemd genoeg een tamelijk rond hoofd met warrig blond haar, een kleine kin en volle lippen. Hij was ongeveer twee meter lang.’ Blz. 9

- Rasja: Rasja is een kloon van de Galgenberg, dat is een soort dorp waar kort levende klonen leven. Rasja wil ontsnappen, alleen komen Rudo en Alexander achter haar aan. Want zij willen dat ze op de Galgenberg blijft.

- Stefanie: Stefanie is een van de Vlaamse meisjes. Richard wordt verliefd op haar. Daarom gaat hij naar haar en Anik op zoek.

In het begin als Richard hen vind is ze heel argwanend omdat ze bang is voor de politie. Maar later wordt ze verliefd op hem.

- Anik: zij is gevlucht uit België omdat ze paranormaal is.

Een bedrijf wil onderzoek met haar doen. Maar dat wil ze niet.

Ze heeft een onopvallend gezicht met rossig haar. Ze is klein maar goed gebouwd. Ze is rustig en kwetsbaar. Later wordt ze verliefd op Wesley.

Thema:

Opbouw: Het is een chronologisch verhaal. Alles wort vertelt in de volgorde dat het gebeurt.

Tijd: het verhaal speelt zich af in het jaar 2136, en de vertelde tijd is een week.

Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Nederland De zeespiegel is dan zo gestegen dat Utrecht en Amersfoort aan zee zijn komen te liggen. Rotterdam ligt als een eiland met zware dijken eromheen in zee, en Amsterdam afgebroken en ten noorden van Zwolle weer opgebouwd, maar ligt nu alweer vier meter onder zeeniveau.

Het landschap is ook veranderd: het verkeer verplaatst zich in tunnels en de steden liggen grotendeels onder de grond. Veel bovengrondse gebouwen zijn afgebroken, waardoor het land teruggegeven wordt aan de natuur.Informatie over de auteurze tegen dat gezag in? Door hun keuze komen ze in een positie waarin het soms lijkt of de hele wereld tegen hen is, maar ten slotte vinden ze toch een oplossing. Evert Hartman laat de twee kanten van het conflict zien, maar vaak is het wel duidelijk aan welke kant hij zelf staat. Hij vertelde ook een aantal oude verhalen (van Homerus en uit de Bijbel) na in zijn meeslepende stijl.Mening

Ik vond het een leuk en meeslepend verhaal, omdat de gevoelens die Richard voor Stefanie heeft worden beschreven, ga je met hem meeleven, en wil je dat hij haar vind. Het leuke vind ik eraan hoe de schrijver de toekomst beschrijft; hoe hij een voorstelling maakt van hoe de wereld er over 134 jaar uit zal zien, met auto-tunnels, en betaalringen etc.

Door deze toekomst visie is het ook soms moeilijk, bijvoorbeeld wanneer er over BIAC (klooncentra) of Multicom (soort zak laptop) wordt gepraat, omdat je niet weet wat je je daarbij moet voorstellen. Je moet je fantasie hierbij gebruiken, daarom is het ook een leuk boek. Een mooi stku vind ik

het stuk waar Wesley aan Richard uitlegt dat hij ook een geest heeft, en dat hij dit heeft gezien toen hij verdronk, nadat ze gezonken waren met de boot:

‘Ik kreeg water binnen en toen zweefde ik zomaar boven de golven. Maar ik zag mijzelf drijven. Stefanie was er ook. Ze was alleen. Ik weet nog dat ik dacht: waar is Rasja ? Maar ik was niet bang. Ik zag Stefanie ploeteren en toen kwam jij. Ik dacht: waar maken ze zich toch zo druk om ? Ik ben hier toch? Toen was ik opeens in een grot. Nee een soort tunnel was het, want aan het einde was licht. Het was er warm. Niet gewoon warm,maar ik kan het niet goed zeggen. En het licht was fantastich zoiets had ik nog nooit gezien. Iemand vroeg aan mij: Wil je terug? En ik zei: Ja, want moet ze helpen’

Ik vind dit een interessant stuk omdat het zo dromerig is beschreven.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen