Boekverslag : Wim Daniels - Dingen Van Daan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1155 woorden.

Mijn boekverslag gaat over Dingen van Daan. De schrijver is Wim Daniëls (hieronder staat wat informatie over hem). De tekeningen en de omslag zijn gemaakt door Sylvia Weve. De uitgeverij is holland – Haarlem.Wim Daniëls

Wim Daniëls is schrijver en taalkundige. Na zijn middelbare school volgde eerst de lerarenopleiding (Nederlands en Duits) en vervolgens de universiteit, waar hij Nederlands studeerde. Hij werkte na zijn studie zeven jaar als leraar Nederlands in het middelbaar onderwijs en daarna zes jaar als docent tekstwetenschap en taalbeheersing aan verschillende universiteiten. Tussentijds maakte hij een reis van een jaar door Noord- en Midden-Amerika. Sinds 1995 werkt hij als fulltime schrijver en taaltrainer. Hij schrijft romans en verhalenbundels voor jongeren (vooral voor de leeftijdsgroep 13-18 jaar) en zakelijke boeken over tekstkwaliteit en taalverschijnselen. Zijn eerste boek kwam uit in 1986.Titels zijn:

Dingen van Daan

Daan verliest en verliefd

De bushaltejongen

Kwinkie en Lex (voor jonge kinderen)

De bult van de springklok (voor jonge kinderen)

Toffe knokkels en windwakken

Puubs 20 (een jongerentaalwoordenboek)

RubenInformatie over het boek

Het boek heeft 127 bladzijden en 74 hoofdstukken. Het speelt zich grotendeels op school af thuis en ook een paar keer in cafés zoals La Boeps en het Sprotje. Het zou rond deze tijd af kunnen spelen, want ze hebben het over computers en andere moderne dingen. De hoofdpersonen zijn:

Daan: hij is de belangrijkste persoon uit het boek. Hij is verliefd op Jolanda. En hij is 17 jaar oud. Hij heeft een hekel aan sommige leraren.

Jolanda: zij is ook 17. Haar vader en moeder zijn gescheiden. Ze zit in het weekend bij haar vader in Groningen.

De moeder van Daan: zij is een truttig type en wil dat Daan hoge cijfers haalt. Ze denkt dat Daan nog maar een “baby-tje” is.

De vader van Daan: hij is een luie kerel die het liefst de hele dag achter zijn krant zit.

Harald: hij is een van de twee beste vrienden van Daan.

Bert: hij is de andere beste vriend van Daan. Een type waar je mee kan lachen.Het verhaal

Overmorgen gaat Daan weer naar school. Dan ziet hij al zijn vrienden weer en Jolanda natuurlijk. Hij had een vakantiebaantje genomen en voor dat geld een atb’tje gekocht. Fokko had een heftigheidsgraad verzonnen, het maximum is 100. De meeste meisjes die hij kent wilde alleen jongens die boven de 80 zitten. En aangezien Daan op 70 zat en niks veranderd is kan hij het vet sjeken. Jolanda’s eis was 85, maar misschien kon hij door zijn nieuwe atb’tje een paar punten stijgen. Hij ging voor een agenda kijken maar hij zag er geen leuke tussen, dus moest hij er zelf één maken van een paar A4’tjes. Hij had ook een speciaal jasje gezien, maar helaas ook een speciale prijs.

Daan heeft zijn rooster gehaald, hij blijkt van Zoggul te hebben voor Wiskunde, een ramp! Die heeft vanaf de brugklas al een hekel aan Daan omdat Daan hem altijd zoek speelt met het partijtje “de klas tegen het lerarenteam”. Dus daarom pakt hij Daan terug onder de les door extra streng na te kijken enz. En daar komt nog bij dat hij Spank heeft voor Engels.

Voor maatschappijleer heeft Daan een project over “jongeren van nu” dat vind de hele klas maar wat saai. Vanacht had Daan weer een natte droom. De volgende dag was Daan er weer eens een keertje uitgestuurd omdat de meester hem groette met “bonjour”, waarop hij zei: ”bonjour ouwehoer”.

Daan is gestegen van 70 naar 76. Daan is naar een geweldige kapper geweest dit leverde hem 9 extra punten op (genoeg om aan Jolanda’s eisen te voldoen). Aai, Daan heeft zijn kerstrapport en zijn vader was er niet echt blij mee. Omdat hij zoveel onvoldoendes heeft mag hij niet meer trainen op zijn atb’tje.

Bij maatschappijleer hebben ze nu eindelijk een Luigi Pirandello (wat tof betekent) project, een modeshow! De klas werd verdeeld in groepjes en Daan zat natuurlijk bij Jolanda in het groepje.

Vandaag kwam een bekende schrijver bij Nederlands die een wel grappig gedicht voorlas:adem even in, adem even uit Adam Eva in, Adam Eva uitDaan heeft aan Monique (vriendin van Jolanda) gevraagd waar Jolanda in het weekend zou zijn. Ze antwoordde: Jolanda is in het weekend bij haar vader in Groningen.

Spank is overspannen en Jolanda en Daan gaan samen een cadeautje voor hem kopen. Daan heeft er een nieuwe buurjongen bij, Snafje heet hij. Ze kwamen erachter dat Spank in zijn privé-leven helemaal niet zo saai is en zelfs best aardig piano speelt.

Wauw, Daan heeft “het” tegen Jolanda gezegd. Dan heeft hij nu dus verkering met Jolanda. Ze gingen naar het Mandela-park, waar ze elkaar hebben gezoend. De verkering met Jolanda leverde me 4 bonus punten op (ik sta nu op 89). Daan heeft zijn tussenrapport gekregen die nog slechter is dan het kerstrapport. Dit wordt waarschijnlijk blijven zitten.

Daan werd voorgesteld aan de ouders van Jolanda. Fokko heeft nu ook een heftigheidsgraadje over de leraren in de schoolkrant gezet bovenaan stond Beetsma (Daan’s leraar Nederlands). Daan en Jolanda hadden zo ongeveer de hele stad uitgenodigd voor de modeshow, het werd een groot succes en Jolanda’s optreden op tv ook. Er werden veel dingen die geshowd werden gekocht. Het was ook komisch omdat Bert de presentator was. Het paasrapport is gegeven een duidelijke vooruitgang. Dat wordt dus weer 1 keer in de week trainen op zijn atb’tje.

Jolanda en Daan zijn met elkaar naar bed geweest maar het was mislukt om dat Daan geen condoom bij zich had. Volgende week gaat Daan met Jolanda mee naar Groningen. Daan ging condooms kopen. In Groningen hebben ze het gedaan, helemaal gelukt dit keer.

Spank was weer terug op school hij zag er veel meer natje boeloe uit (wat ook zoiets als tof gaaf of cool betekent). Daan wilde samen met Jolanda op vakantie. Na een discussie met de vader en moeder van Daan mocht het. Daan krijgt zijn autorijbewijs als hij toch over gaat. Vandaag is het 2-2 geworden tussen de leraren en de klas van Daan een gunstige uitslag voor van Zoggul-gevaar.

Daan en Jolanda zijn naar ‘t Sprotje gegaan daar gebeurde iets heel geks: Spank trad op met zijn piano! Van de moeder van Jolanda kreeg ik het jasje dat ik in het begin van het jaar zag hangen. Door Daan’s jasje kwam hij op 90. Daan en Jolanda zijn naar het naaktstrand geweest. Daan was bang dat zijn “Charlie” (de piemel van Daan) opeens recht de lucht in ging. Daan is over dus hij krijgt zijn rijbewijs!

Daan en Jolanda hebben beslist dat ze naar Portugal gaan. Het is nu zomervakantie. Ik heb een kaartje van hun gekregen daarop stond: het is prachtig hier, we hebben lekker veel last van ons existentiëel vacuüm.

Groetjes: Daan en Jolanda.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen