Boekverslag : Toni Morrison - Beloved
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1560 woorden.

Samenvatting
1: Titel.
Beloved.

2: Auteur.
Toni Morrison.

3: Tijd en plaats.
Het speelt zich af in Cincinatti, Ohio, in Amerika. De tijd is enkele jaren na de Amerikaanse burgeroorlog.

4: Verhaalpersonages.
Ø Sethe: Sethe is een zwarte ex-slavin die met haar dochter in Cincinatti woont. Ze heeft in totaal 4 kinderen, waarvan er 2 weggelopen zijn en eentje dood is. Ze heeft een man gehad die ze ontmoette op de boerderij “Sweet Home”, maar hij is vermist.
Ø Paul D: De nieuwe vriend van Sethe die ze ook in haar tijd als slavin heeft leren kennen en die de geest van haar overleden dochtertje Beloved uit het huis verjaagt.
Ø Denver: Het vierde kind van Sethe, die ze gekregen heeft op haar vlucht naar het huis van haar schoonmoeder. Ze is heel in zichzelf gekeerd en accepteert de geest van haar zus omdat dat nog in ieder geval gezelschap.
Ø Beloved: een ziek meisje die op eens is komen aanlopen en niet meer weggegaan is. Ze blijkt de dochter van Sethe te zijn, die is opgestaan uit de dood en de leeftijd heeft die ze zou hebben gehad als ze nog leefde. Ze is in vlees teruggekeerd omdat Paul D. haar geest verjaagde.
Ø Baby Suggs: Sethe’s schoonmoeder, die door haar zoon vrijgekocht is en Sethe in huis neemt.
Ø Halle: De man van Sethe, die heeft gezien hoe Sethe werd mishandeld door blanke jongens en toen totaal is doorgedraaid.

5: Verhaalfragment:
“A breastplate of darkness hid all windows except one. It’s dim glow came from Baby Suggs’ room. When Denver looked in, she saw her mother on her knees in prayer, which was not unusual. What was unusual (even for a girl who had lived all her life in a life in a house peopled by activity of the dead). was that a white dress knelt next down to her mother and had its sleeve around her mothers waist. And it was the tender embrace of the dress sleeve that made Denver remember the details of her birth- that and the thin, whipping snow she was standing in, like the fruit of common flowers. The dress and the mother together looked like two friendly grown-up women- one (the dress) helping out the other. And the magic of her birth, its miracle in fact, testified to that friendliness as did her own name.” (p. 29)
Ik vind dat in dit fragment heel goed de sfeer van het boek en de vreemade gebeurtenissen aangekondigd worden. Ik vind het een mooi stukje.


6: Aspecten.
Positief Negatief
De vreemde, onverklaarbare gebeur- De soms vreemde taal.
tenissen. Uitvoerige beschrijvingen van vluchten
De persoon van Sethe. en omgevingen.
Baby Suggs. (=tof mens) De reactie van Denver op Beloved vind ik
De avonturen van Paul D. en Sethe te plotseling en te klef.
uit hun slavenperiode.

7: Opvallende incidenten.
Paul D. wordt op de een of andere manier steeds verder van Sethe verplaatst. Hij kan gewoon niet meer bij haar zijn.
De moord van Sethe op Beloved. Ze snijdt haar keel door.

8: Persoon?
Denver doet me een heel klein beetje aan mezelf denken, omdat ze voor de komst van Beloved graag alleen is en wel soms teruggetrokken is.

9: Gebeurtenis?
Denver heeft haar eigen plekje waar ze vroeger graag alleen naartoe ging en waar niemand iets vanaf wist. Het is een open plek in het stuikgewas. Ik denk dat de meeste mensen vroeger wel zo’n plekje had.

10: 3 punten.
1: Over slavernij. Het vroegere leven van Baby Suggs, Sethe en Paul D.
2: Over de rassenscheiding. Na de burgeroorlog is de vijandigheid tussen nog steeds heel groot, hoewel er natuurlijk wel uitzonderingen zijn.
3: Over familiebanden. Als er in een familie iets verkeerd gedaan wordt (moord) zal dat toch vroeg of laat weer terugkeren.

11: Samenvatting.
Sethe is een gevluchte slavin die in Cincinatti woont, alleen met haar dochter Denver en de geest van haar dode dochter Beloved. Haar zoons Howard en Buglar zijn weggelopen omdat ze niet meer tegen de geest konden. Er komt nooit iemand langs. Sethe heeft Beloved vermoord omdat ze, toen ze net gevlucht was, weer opgehaald werd en niet wilde dat haar kinderen ook slaaf zouden worden. Op haar vlucht is haar rug opengesneden is ze ‘gemolken’ door 2 jongens. Op een dag komt Paul D., een oude vriend van haar langs, en ze krijgt iets met hem. Hij jaagt de geest weg. Dan komt er een ziek meisje, die Beloved heet en Denver heeft meteen in de gaten dat het haar zus is. Ze doen alles samen, alleen Beloved wil haar moeder voor haar alleen dus zij werkt Paul D. langzaam maar zeker weg en raakt ook nog eens zwanger van hem. Zij en Denver doen alles samen. Als Paul erachter komt dat Sethe Beloved indertijd vermoord heeft gaat hij bij haar weg. Sethe komt erachter dat Beloved haar dochter is en vanaf dan doen ze alles samen. Het begint erop te lijken dat Sethe de dochter is en Beloved haar moeder. Sethe wordt heel kinds en versiert van alles. Ze wordt ontslagen en ze hebben geen geld meer. Denver gaat op zoek naar een baan. Ze vindt werk bij de broer en zus die indertijd het huis waar zij wonen aan Baby Suggs hebben gegeven. De buurtvrouwen hebben gehoord dat er een ‘duivelskind’ op nr.124 woont en ze gaan erheen om te bidden. Beloved en Sethe staan op de veranda als Denver’s nieuwe baas haar op komt halen. Dat valt Sethe de baas aan met een ijspriem omdat ze Beloved wil beschermen tegen de blanke mannen. Ze is totaal doorgedraaid en als Beloved verdwenen is, wordt dat nog erger. Paul komt bij haar teug om te proberen haar weer gezond te krijgen.

12: Probleem.
Het boek bevat meerdere problemen, en die zijn bijna alle in de relationele sfeer. De verhoudingen moeder-dochter, man-vrouw en zus-zus, zijn niet goed. Een uiting van die problemen is de geest van Beloved die terugkeert.

13: Oplossing.
Het probleem lost zichzelf op. Beloved verdwijnt nadat Sethe totaal doorgedraaid is. Zij heeft haar wraak op haar moord gehad.

14:Hetzelfde doen?
Nee, ik zou me niet gek laten maken door een geest in huis, daar geloof ik nl. niet in dus dan wordt het redelijk moeilijk.

15:Moraal/boodschap.
De boodschap is niet zo duidelijk. Volgens mij heeft het boek niet zozeer een boodschap als we een functie. Het laat veel historie zien, over de tijd van de slavernij en het leven van de slaven. Dan is er verder nog een boodschap dat moord altijd op de een of andere manier terugslaat.


Taaksheet 03.
SethePaul D.DenverBelovedBaby Suggs Lieve moeder, tikkie streng.Vreemde, dominerende vent.Verlegen schattig meisje.Raar, geheimzinnig kind.Toffe oma. Onstabiele persoon, emotioneel mens, zielig.Aardige vent die veel heeft meegemaakt.-Stomme trut, eng persoon.- Haar echte persoon komt door Beloved naar boven.Je leert hem beter kennen.Je komt er zeker achter wie het is.


Taaksheet 4.

Climax… Conclusie…
Op bladzijde 200: “Beloved, she my daughter. She mine.”Sethe beseft dat Beloved haar dochter is, teruggekeerd uit de dood. Ze is dolgelukkig met de in vlees gereïncarneerde geest van het door haar vermoorde kind. Ze weet nog niet dat Beloved erg van haar houdt, maar ook heel boos op haar is. Op bladzijde 273: “You your best thing, Sethe. You are. ……Me? Me?”Sethe vindt uit dat ze Beloved niet nodig heeft om verder te leven met behulp van Paul D. Het is natuurlijk niet zeker dat ze weer helemaal gezond wordt maar langzamerhand wordt Beloved ook door degenen die haar kenden en liefhadden vergeten.

Taaksheet 11: Relaties voor het leven.

De relatie tussen Sethe en Paul D.

1: Ze vielen op elkaar omdat het vreemde tijden zijn en zich vertrouwd met elkaar voelen. Ze kennen elkaar al erg lang en hij vond haar jaren geleden al leuk.

2: Er zijn tekenen dat de relatie kan mislukken, omdat Sethe helemaal in shock en doorgedraaid is. Het zal lang duren voordat ze weer redelijk normaal is.

3: Het probleem wat ze eerst hadden was Beloved en het feit dat het haar lukte om Paul D. weg te krijgen. Het probleem daarna is Sethe’s gemoedstoestand.

4: Probleem 1 lost vanzelf op omdat Beloved verdwijnt en Paul D. bedenkt dat hij toch van Sethe houdt. Hij probeert Sethe weer beter te maken d.m.v proberen haar haar zelfvertrouwen terug te geven.

5: Probleem 1 wel, probleem 2 weet je niet, want dan is het boek al afgelopen.

6: Ik denk dat Paul D.’s ijzeren hart wel zal smelten en dat op den duur Sethe weer helemaal O.K. wordt zodat ze een goede relatie kunnen krijgen.

7: Nee joh, ben je gek, wie wil een nou zelf in een relatie zitten met een gestoord persoon of zelf die persoon zijn en je dochter vermoord hebben.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen