Boekverslag : Gerard Reve - De Vierde Man
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1195 woorden.

Motto


Er is in dit boek geen motto aanwezig.

Schrijver: Gerard Reve


Geboren: 1923


Debuut: Terugkeer (1940, poëzie)


Genres: Poëzie, roman, novelle, kort verhaal, brieven

Bijzonderheid: Naar aanleiding van het boek Nader tot U werden in 1967 door de SGP kamervragen gesteld. De hoofdpersoon van het boek heeft sex met een ezel. Er volgde een proces ('het Ezelproces') dat tot voor de Hoge Raad werd uitgevochten. In 1968 werd Reve vrijgesproken.


Citaat: 'En God Zelf zou bij mij langskomen in de gedaante van een éénjarige, muisgrijze Ezel en voor de deur staan en aanbellen en zeggen: "Gerard, dat boek van je - weet je dat Ik bij sommige stukken gehuild heb?"' (uit: Nader tot U, 1966)


Recent werk: Brieven aan Matroos Vosch, 1975-1992 (1997, brieven); Met niks begonnen. Correspondentie met Willem Nijholt (1997, brieven); Thom Hoffman: 23 Brieven aan Frits van Egters over het maken van De avonden. & Gerard Reve: 7 Brieven aan Thom Hoffman (1997, brieven); Het hijgend hert (1998, roman)

Thema


De schrijver maakt veel gebruik van de thema´s: dood, liefde en homoseksualiteit.


Het thema van dit boek is liefde, omdat de hoofdpersoon verliefd is op Christine, maar ook op allerlei andere jongens die hij op straat tegenkomt en op Herman. Het thema is ook dood, omdat alle vier de vrienden die Christine had dood gingen door tragische ongelukken. En het thema is ook homoseksualiteit, omdat Gerard verliefd is op herman en andere jongens. En het thema is ook angst, omdat Gerard bang is om als vierde man te worden gedood door Christine

Fragment dat mij bijzonder aanspreekt


Blz. 88: Gerard haalt de twee bruine enveloppen uit het zwarte doosje. Hij schudt de papiertjes eruit en komt zo te weten hoe Christine haar man en haar andere twee vrienden gestorven zijn. En dat een van die mannen ook Gerard heet. Ik heb voor dit fragment gekozen, omdat Gerard nu pas beseft dat alle vrienden die Christine had dood waren gegaan en dat hij ook gevaar liep.

Twee incidenten die bij goed bijgebleven zijn


Gerard doet net alsof hij waarzegger is. Hij vertelt aan Christine wat hij van Herman weet en hij beschrijft hoe hij eruit ziet. Ik heb voor dit fragment gekozen omdat, Gerard al een envelop ,met een foto van Herman en een brief gezien had. Ik vind dit heel gemeen van Gerard.


Gerard moet een lezing houden en dan wordt hij verliefd op Christine als hij naar haar kijkt. Later vraagt Christine of hij bij haar wil blijven logeren. Gerard gaat op het aanbod in. Ik heb dit fragment gekozen omdat als Gerard Christine niet gezien had, zij niet had gevraagd of hij bij haar wou blijven slapen en dat Gerard nooit in de problemen zijn geraakt.

Iemand in dit verhaal die mij doet denken aan iemand die ik goed ken


Nee er is in dit verhaal niemand die mij doet denken aan iemand die ik goed ken.

Onderwerp


Het onderwerp van dit verhaal is dat Gerard Christine ontmoet bij haar ziet hij een brief en een foto van Herman. Gerard wordt verliefd op Herman en vraagt Christine om hem mee naar haar huis te brengen. Als Gerard op Christine´s huis aan het passen is ontdekt hij dat alle vrienden die Christine heeft dood gaan. Gerard gaat ervandoor en hoort later van Christine dat Herman tegen de boeg van een schip is aangereden zijn ene oog is meteen geamputeerd. Gerard had al een aantal keer een soort droom gehad dat hij Herman zag met een oog dichtgeknepen bij een kade.

Symboliek en beeldspraak


Er zit in dit boek heel veel symboliek en beeldspraak. Bijvoorbeeld: de deur in zijn droom staat symbool voor de dood, want als hij later dat kistje vindt wat heel veel op die deur lijkt vind hij daar brieven in en krantenknipsels van de dode vrienden van Christine. Ook staan die deur en dat kistje symbool voor de dood, omdat ze op een doodkist lijken. Ook vindt Gerard zijn kleine kamertje waar hij het kistje vond op een doodkist lijken.


De kapsalon en de bijouterie van Christine staan symbool voor de femme fatale, Christine. De kapsalon heet Modern en de bijouterie heet Sphinx. Je zou dus Christine een Moderne sphinx kunnen noemen.

Zelf omgaan met dit onderwerp


Als ik Gerard zou zijn dan zou ik niet met een vreemde mevrouw mee naar huis gaan. Maar als ik dan toch daar gekomen zou zijn dan zou ik proberen daar te blijven (voor altijd) en ik zou dan ook niet op dat huis gaan letten, want dat is wel een beetje vreemd als je iemand nog niet zo lang kent. En ik zou ook niet elk jongen die ik tegen kwam meenemen naar Christine´s huis.

Climax/anticlimax


De climax van het verhaal ligt bijna aan het eind van het boek. In het begin en in het midden houd de verteller een heel verhaal en aan het eind weet je eigenlijk pas wat er aan de hand is. Gerard vlucht je komt te weten dat Herman een aanrijding heeft gehad met een boeg van een schip waarbij zijn ene oog geamputeerd is. Gerard heeft al twee keer in een soort droom Herman bij een kade en boeg van een schip zien staan waar hij zijn ene oog dicht houd. Ook heeft Gerard een droom gehad over een man met een holle sleutel en een deur. Later vond hij dat kistje en Ronald brengt deze twee dingen in verband met elkaar.
Personen


Gerard: de hoofdpersoon en de verteller, homo, hij is verliefd op Herman, drankzuchtig, hij is schrijver.


Christine: bij haar sterven vier mannen. Ze nodigt Gerard uit om bij haar te logeren. Ze is kapster, jonge aantrekkelijke weduwe. Zij betaalt hem voor zijn lezing.


Herman: vierde vriend van Christine, woont in Düsseldorf, hij rijdt met zijn auto tegen de boeg van een schip aan.


Ronald: kent Gerard (waarschijnlijk goede vriend), Gerard verteld heel dit verhaal aan hem en vraagt of het wel genoeg body heeft.

Ontwikkeling in personen


Gerard vindt Christine eerst heel aardig maar als hij meer over haar te weten komt wordt hij een beetje bang voor haar en vlucht. Gerard wordt verliefd op Herman toen hij zijn foto zag en wil hem ontmoeten, maar toch besluit hij weg te gaan van Christine dus vindt hij Herman toch niet zo leuk meer.

Samenvatting


Het gaat over Gerard die verliefd wordt op Christine toen hij een lezing gaf, maar ook op herman. Hij komt herman echter nooit tegen omdat hij vlucht voor Christine, omdat hij ontdekt heeft dat alle vrienden die zij heeft sterven. Herman rijdt tegen de boeg van een schip aan en is waarschijnlijk ook dood. Gerard vertelt het verhaal aan Ronald en vraagt wat hij ervan vindt.

Iemand dit verhaal aanbevelen


Ik zou dit verhaal niet aan iemand willen aanbevelen, want het verhaal is alleen aan het einde spannend als Gerard ontdekt dat alle vrienden die zij heeft omkomen. Maar aan het begin en in het midden is het helemaal niet spannend, want Gerard let dan op Christine´s huis en dan verveelt hij zich ook. En al de dromen die Gerard heeft worden pas aan het einde duidelijk daarvoor sloegen ze nergens op.

Vragen


· Hoe kan het dat Gerard dromen heeft die iets voorspellen?


· Waarom sterven alle mannen die iets met Christine hebben door een ongeluk?


· Waarom neemt Gerard jongens die hij tegenkomt op straat mee naar Christine´s huis?
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen