Boekverslag : Louis Couperus - Noodlot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1114 woorden.

Boekverslag van Het Noodlot1. Zakelijke gegevens:- Auteur: Louis Couperus.

- Titel: Het Noodlot.

- Uitgever: Bulkboek Amsterdam.

- Jaar van uitgave: 1890-1ste druk.

- Aantal pagina’s: 157.

- (Eerste druk 1890, Nederland)

2. Eerste reactie:- Ik heb gekozen dit boek te lezen, omdat de meester deze schrijver had aanbevolen. Ik was dus wel benieuwd of Louis Couperus werkelijk zo’n goede schrijver was als hij beweerde. Ook hoorde ik van een klasgenoot dat dit wel een mooi boek was. Toen was ik helemaal zeker van mijn keuze.

- Ik wist niet zo goed wat ik van dit boek moest verwachten. Wat ik wel dacht, was dat de schrijver best oud taalgebruik zou gebruiken in dit boek. Toen ben ik dus gewoon aan hoofdstuk 1 begonnen en zo de rest van het boek afgewerkt. Ik heb er wel een tijdje over gedaan voordat ik dit boek uitgelezen had. Later, bij de beoordeling, vertel ik wel hoe dat kwam.

3. Verdieping:- Dit boek is onderverdeeld in 5 hoofdstukken. Tijdens het lezen heb ik elk hoofdstuk in 2 of 3 samengevat. Dit is het verhaal in het kort: in de Londen ontmoet de rijke Frank Westhove zijn oude vriend, die nu erg arm is, Bertie Van Maeren. Hij neemt hem mee naar huis. Bertie is snel gewend aan alle luxe die Frank hem verleent. Bertie vertelt Frank alles over zijn gebeurtenissen in Amerika. Hij gelooft dat alles de schuld is van het Noodlot. Frank, die dierbare jeugdherinneringen aan Bertie bewaard, raakt erg op Bertie gesteld. Zo erg dat Frank speciaal voor Bertie zijn villa White Rose opnieuw laat inrichten door hem. Omdat Londen na een tijdje gaat vervelen en Frank geld zat heeft, besluiten ze samen op reis te gaan. Ze gaan naar Noorwegen. Daar ontmoeten ze Eve Rhodes en haar vader Archibald. Frank wordt verliefd op Eve, tot Berties teleurstelling. Terug in Londen besluiten ze te gaan trouwen. Bertie weet dat als zij trouwen zijn parasitaire leventje bij Frank tot een einde zal komen. Hij kan dat niet accepteren en verzint allerlei intriges om hen 2 uit elkaar te drijven. Dat lukt: Bertie weet Eve wijs te maken dat er iets met Frank aan de hand is. Zij vermoedt dat Frank altijd nog wat heeft met een dame die zij bij een bezoek aan het Lyceum ontmoet hebben. Eve vraagt aan Frank hoe het zit. Ze krijgen ruzie en ze scheiden. Na een tijdje krijgt Frank spijt van zijn boosheid en schrijft brieven aan Eve, waarin hij haar om vergeving vraagt. Deze worden echter onderschept door William, de lakei van Eves vader. Hij is een bekende bij Bertie: hij kent hem nog uit Amerika. Bertie koopt hem om met het geld dat Frank hem uit goedheid gegeven heeft. Wanneer Frank niks van Eve hoort en al zijn geld opgemaakt heeft, besluiten de 2 om Londen te verlaten.

Na enkele jaren hard werken komen zij terug in Nederland. Zij huren een kamer in Scheveningen. Daar ontmoet Frank Eve op het strand en al spoedig komt aan het licht dat Bertie verantwoordelijk is voor het omkopen van William. Frank gaat Bertie ondervragen hoe het zit. Hij bekent en uit woede slaat Frank Bertie dood. Hij probeerde Eve uit te leggen dat hij er niks aan kon doen, maar dat het door het Noodlot kwam. Frank wordt veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Na afloop willen Frank en Eve alsnog trouwen. Maar het verleden drukt teveel op hen. Ze kunnen nooit gelukkig worden, doordat de schim van Bertie voortdurend tussen hen instaat. Ze praten nog lang over hem en hun toekomst. Ze komen erachter dat ze alleen als ze dood zijn gelukkig kunnen worden. Zij drinken samen een potje gif op dat Frank gekocht had. Zo vinden zij het geluk in de dood, hun Noodlot.

- Dit boek heeft geen fijne schrijfstijl. Het heeft een raar taalgebruik en komen bijna geen leestekens in voor. Zo is het boek best moeilijk te volgen.

- De ruimte is in orde. Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af met enkele flashbacks. Het speelt zich ook over de hele wereld af en is dus niet gebonden aan één plaats.

- De verhaalfiguren worden uitvoerig beschreven. Je komt veel te weten over hun achtergronden en hun manier van denken. Gelukkig is het aantal personages gelukkig ook niet zo groot (Frank, Bertie, Eve, Archibald, William).

- De situaties zijn redelijk goed voor te stellen. Ze worden uitvoerig beschreven. Een beetje te uitvoerig naar mijn mening zodat je nogal eens wilt vergeten waar het over ging.

- Dit boek is geschreven in een wisselend perspectief. Iedereen komt een aan het woord en zo laat de schrijver hun manier van denken en doen beschrijft.

- Het thema van dit boek is: de mens vindt geen geluk in deze door het Noodlot beheerste wereld. De mens is niet in staat om zich tegen deze machten, die sterker zijn dan zijzelf, te verzetten.

- Er zijn 4 belangrijke motieven: het Noodlotsmotief, Geluksmotief, Toneelmotief en Spookmotief. Het Noodlotsmotief houdt in dat het Noodlot elke gebeurtenis bestuurt. Het Geluksmotief houdt in dat de mens op zoek is naar geluk, maar het niet in deze wereld kan vinden. Het Toneelmotief houdt in dat de mens een soort toneelspeler is: hij speelt een door het Noodlot opgelegde rol. Tenslotte het Spookmotief houdt in dat de mens wordt omringd door spoken.

- De titel, Het Noodlot, is tevens het hoofdthema.

- Dit boek is voor het eerst verschenen in 1890. Dit boek schokte het merendeel van het negentiende eeuwse publiek diep.

- Zie bijlage.

- Rond die tijd begon de industrialisatie in Nederland. Er werden verschillende oeuvres geschreven zoals historische romans, novelles, sprookjes en reisverhalen.

- Louis Couperus heeft meerdere boeken geschreven over de schone schijn van het leven zoals Eline Vere, De boeken der kleine zielen, Van oude mensen en De dingen die voorbijgaan.

- Er waren in die tijd meerdere schrijvers die over hetzelfde onderwerp schreven zoals Flaubert en Tolstoi (daarvan heeft hij een beetje afgekeken).

4. Beoordeling:- Ik vond dit een saai boek. Dat komt vooral door het ouderwetse taalgebruik, het weglaten van de meeste leestekens en door de zeer uitvoerige beschrijvingen van de situaties en de personages. Daardoor raakte je vaak de clue van het verhaal kwijt.

- Mijn eindoordeel over dit boek is niet positief. Ik kan het anderen niet aanraden om te gaan lezen. Nu weet ik dat de meester en mijn klasgenoot ongelijk hadden. Het thema sprak me wel erg aan, maar het verhaal was veel te uitvoerig beschreven. Dat houdt niet in dat ik geen andere boeken van hem ga lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen