Boekverslag : Abbing & Van Cleeff - Struisvogelkoorts
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 790 woorden.

Sem en Feya zijn de hoofdpersonen van het boek. Het boek is zo geschreven, dat je iedere keer in het dagboek van de een of de ander leest. Het verhaal dat je zo ontdekt speelt zich af op school, bij Feya thuis, bij Sem thuis en in Farmayaca. Dat ligt in een stad waar een zwerenvirus heerst, dus veel mensen hebben zweren. In het boek staat niet welke plaats dat precies is. Verder speelt het verhaal ongeveer in deze tijd.

Andere belangrijke personen in het boek zijn Niels (de broer van Sem), Lot (het zusje van Sem), Marcus en Fernanda (de ouders van Feya), Mevrouw Londo (de directrice van de school) en Dokter Brandt (een enge dokter die een zwerenmiddel uittest op kinderen).Sem ontmoette Feya voor het eerst op het schoolplein. Ze was verhuisd naar de plaats waar Sem ook woonde. Ze werden goede vrienden, want ze liepen altijd samen naar school, met Lot, het zusje van Sem.

Lot wilde graag een yacca, net als veel andere kinderen. Een yacca is een soort computertje wat heel leuk is om mee te spelen. Als je er een hebt wil je hem niet meer loslaten, omdat hij zich helemaal vormt naar je hand. En hoe verder de kinderen waren in het spel, hoe vervelender, trager en waziger ze werden. Kinderen die een yacca hebben wilden ze ook nooit uitlenen. En je kon alleen een yacca krijgen als je een struisvogeldopje vond onder een de dop van een fles jodium van Farmayaca, een medicijnenfabriek. Daarom was iedereen zo nieuwsgierig naar yacca’s.

Sem en Feya merkten op dat er steeds meer kinderen ziek waren. Dat waren ook precies de kinderen die een yacca hadden. Ze besloten eens langs te gaan.

Toen Feya aanbelden bij Maud, een meisje wat al lang ziek was, deed haar moeder open. Ze vertelde Feya dat Maud erg ziek was en in een sanatorium in de bergen lag. Ondertussen deed Sem hetzelfde bij Kaj. Hetzelfde verhaal. Sem en Feya vonden dit toch wel een beetje erg vreemd. En die ouders deden ook al zo vreemd, zo zenuwachtig. En bij allebei de gezinnen lag een brief met “Kernpolitie” erop op tafel. Toen Sem ernaar keek, werd hij meteen weggegrist. Ze móesten weten wat er in die brief stond.

Feya besloot de brief te stelen. In die brief stond dat hun dochter de gemeenschap diende, en dat ze in de loop van het volgende jaar weer thuis kon zijn. Ze was dus eigenlijk ontvoerd, net als Kaj, en waarschijnlijk net als die andere kinderen die ‘ziek’ waren. Het moest wel iets met Farmayaca te maken hebben.

Toevallig kreeg Marcus, de vader van Feya, een uitnodiging voor een bezoek aan Farmayaca. De uitnodiging was voor 2 personen, dus kon Feya mee. Ze ging daar de boel eens goed inspecteren, zodat ze er later misschien nog eens heen konden gaan. Bij de oude machines in het bedrijfsmuseum lag een plasje vreemd kleverig spul op de grond. De machines moesten dus pas nog gebruikt zijn.

Feya kon het niet laten, ze ging terug naar Farmayaca. Ze was in een bestelbusje geklommen dat de was in en uit brengt.

Ze ontdekte hoe de yacca’s in elkaar zaten. Er zat een vies struisvogelhartje in, waarvan de kinderen helemaal in een soort trance kwamen. Zo konden de kinderen voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Er werd een zwerenmiddel op ze uitgetest, wat dokter Brandt, de baas van Farmayaca, had uitgevonden. Het middel werkte wel, maar het had bijwerkingen. Alle kinderen kregen blauwe plas en een rode band om hun middel waar zwarte stoppels uit groeiden.

Feya had ook ontdekt hoe je de kinderen weer normaal kon krijgen, namelijk door alle yacca’s te vernietigen. Sem was ondertussen ook in de fabriek gekomen, dus samen moesten ze alle yacca’s verbranden. Ze verzamelden alle yacca’s, legden ze in een bad, één brandende lucifer erbij en alle yacca’s waren weg. Toen Sem en Feya terug kwamen in de zaal waren alle kinderen weer normaal.

Dokter Brandt had alle deuren op slot gedaan. Niels, de broer van Sem die bij Farmayaca werkte en ondertussen dus ook weer normaal was geworden sloot dokter Brandt op.

Maar toen Niels, Feya en Sem uit een ander zaaltje kwamen waar ze een ontsnappingsplan hadden bedacht, zagen ze dat dokter Brandt was ontsnapt en vergiftigd snoep had uitgedeeld. Toen moesten ze hun plan nog sneller uitvoeren. Sem en Feya schaatsten zo snel mogelijk over het kanaal wat achter Farmayaca lag naar huis. Daar zaten de vier ouders en mevrouw Londo, de schooldirectrice, bij elkaar. Ze vertelden alles, de ouders waren helemaal opgelucht. Ze stuurden een trein naar Farmayaca waar de kinderen, die ondertussen een tegengif hadden gekregen wat Niels had gemaakt, mee naar huis gingen. Dokter Brandt werd opgesloten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen