Boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Karakter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1344 woorden.

SAMENVATTING:



Jacob Katadreuffe is de zoon van een arme werkster (Jacoba Katadreuffe) en een machtige deurwaarder (A.B. Derderhaven). Omdat hij als een vergissing is ontstaan wil zijn moeder niets met zijn vader te maken hebben. Jacob groeit op in verschillende huizen (als er iets gebeurt verhuizen ze)en is een losbol. Als Jacob na verschillende baantjes een sigarenwinkel in

Den Haag overneemt, denkt hij nu eens een goede keus gemaakt te hebben. Maar binnen een paar maanden is hij failliet. Als hij op het advocaten kantoor van Stroomkoning zijn faillissement komt bevestigen wordt hij door De Gankelaar gevraagd als zijn persoonlijke bediende. Het faillissement gaat niet door bij gebrek aan geld en goederen. Als Katadreuffe later iets meer verdient en op zich zelf woont wordt zijn faillissement opnieuw aangevraagd. Katadreuffe die ondertussen studeert voor zijn centraal examen krijgt loonsverhoging en kan zijn faillissement zo afbetalen. Later, als katadreuffe geld van zij vader heeft geleend om extra lessen voor zijn examen te betalen wordt hij nog een keer failliet verklaart maar omdat zijn enige schuld de schuld van zijn lening bij zijn vader is gaat dit niet door. Katadreuffe slaagt en studeert verder voor advocaat. Ondertussen is hij het hoofd van de bediendes omdat het vorige hoofd (Rentestein) wegens fraude ontslagen is. Met de gezondheid van zijn moeder gaat het niet zo goed, Katadreuffe wandelt bijna elke zondag met haar en Jan Maan, zijn communistische vriend, in het park. Katadreuffe is verliefd geworden op de bediende van stroomkoning juffrouw Te George, maar ook zij vertrekt uit het kantoor, net als zijn beschermheer De Gankelaar. Al Katadreuffe na alle tegen werkingen eindelijk advocaat is op het kantoor van stroomkoning is er bijna niemand meer over. Zijn vader is ondertussen helemaal door geslagen, hij heeft verschillende bedrijfjes, fantaseert hoe het is om vermoord te worden, gaat naar de hoeren, gokt en drinkt, doet niets meer om geld maar alleen nog dingen om de kik (zo gooit hij een flat vol huurders midden in de winter de straat op), en houdt altijd zijn hoed op en jas aan.





Ervaringsverslag:



Ferdinand Bordewijk,

Karakter, roman van vader en zoon,

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar,

Penta pockets,

31e druk, Amsterdam 1995



1e druk 1938

302 pagina’s

28 getitelde hoofdstukken.

Sommige titels keren terug.



VOLLEDIGE TITEL:



Karakter, roman van vader en zoon.



Het boek gaat over een vader en zoon die minder verschillende karakters hebben dan ze denken en het op eerste gezicht lijkt. Hierdoor botsen ze nog weleens.



MOTTO:



Aan mijn kinderen Nina en Robert.



En een gedicht: A sadder and a wiser man

He rose the morrow morn



S.T. COLERIDGE



Dit zijn de laatste zinnen van een gedicht uit 1798, het betekend zoiets als dat een oude wijze man altijd zijn spiegelbeeld in zijn zoon kan ontdekken.

Dit komt ook voor in de relatie tussen Derderhaven en Katadreuffe.



PLAATS:



Rotterdam.



Over het algemeen wordt het verhaal verteld in Rotterdam. Met name in de woning van Jacoba Katadreuffe, het kantoor van A.B. Derderhaven en het kantoor van Stroomkoning, waar Katadreuffe ook woont. Er zijn ook korte uitstapjes naar Den Haag.



TIJD:



28 jaar.



Op de eerste bladzijde van het boek wordt Jacob Katadreuffe geboren op een december avond in 1903. Op het eind legt hij op 28-jarige leeftijd de eed als advocaat af.



PERSPECTIEF:



Alwetende verteller.



Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller die geregeld alle gebeurtenissen van commentaar verziet. De verteller is meestal Jacob Katadreuffe.



STIJL:



Kort en zakelijk.



Zo is de stijl van Bordewijk, al vanaf het begin en ook in dit boek komt dat weer naar voren net als zijn vreemde voorliefde voor rare namen en gebitten.



OPBOUW:



Wisselend.



Er zij 28 hoofdstukken van verschillende lengte. De hoofdstukken hebben allemaal een titelmaar er zijn tittels die vaker voorkomen.

De roman is wel chronologisch.



THEMA:



Strijd die de mens moet leveren om zich los te maken van de invloed van zijn ouders.



Jacob heeft heel lang bij zijn moeder gewoond en is heel bezorgt over haar, pas als hij ontdekt dat ze met het geld dat hij haar elke week geeft voor zijn erfenis spaart gaat hij (waarschijnlijk voorgoed) weg.

Met zijn vader is hij ook in hevige strijd. Niemand weet dat Derderhaven zijn vader is maar ze weten het wel van elkaar. Zijn vader werkt hem echter in alle fronten tegen bij zijn studie’s.



Strijd die de mens moet leveren om op eigen kracht een positie in het leven te bereiken.



Katadreuffe moet hard vechten om zijn studies te voltooien, niet omdat hij niet slim genoeg is maar omdat zijn vader hem met faillissementen tegen werkt. Maar voordat Katadreuffe bij het kantoor van stroomkoning ging werken heeft hij ook al hard moeten werken voor zijn brood in verschillende baantjes. Zijn aanstelling als bediende was gewoon toeval.



LEIDMOTIEF:



Het communisme.



Jan Maan de beste vriend van Katadreuffe is communist in hart en nieren. Katadreuffe doet wel een beetje mee maar interesseert zich er niet voor.



MOTIEVEN:



Vader- zoon verhouding.



Het boek gaat over de relatie Derderhaven - Katadreuffe en er zijn wel meer boeken waar dat in voorkomt.



Moeder-zoon verhouding.



Ook is er een verhaallijn met de relatie Jacoba-Jacob en ook de moeder-zoon relatie komt wel in meer boeken voor.



Ambitie.



Katadreuffe wil op een gegeven moment heel graag advocaat worden en droomt dan ook over zijn naam op de gevel van het gebouw. Maar er zijn wel meer boeken waarin naar een einddoel wordt gestreefd.



Geld.



Derderhaven probeert zijn zoon tegen te werken door steeds zijn faillissement aan te vragen als hij geld heeft geleend. En ook geld is een veel terugkerend motief in boeken.





PERSONEN:



Jacob Katadreuffe.



Zoon van Derderhaven en Jacoba Katadreuffe, hij is uiterst ambitieus. Om zijn vader voorbij te streven wil hij advocaat worden. Emotioneel is hij star en stug. Is knap en laat zo veel harten op hol slaan.



Jacoba Katadreuffe.



Was het dienstmeisje van Derderhaven, van wie ze zwanger is geraakt. Trots en koppig als ze is wijst ze zijn huwelijksaanzoeken af. Ook de beurtschipper Harm Hein Knol dingt te vergeefs naar haar hand. Ze verdient de kost als handwerkster, in haar eerste werken had ze een bepaalde kleur groen en toen die op was, was haar inspiratie ook op, nu zoekt ze steeds naar die ene kleur groen. Ze wordt liefkozend Joba genoemd. Is al snel grijs en rimpelig.



Arend Barend Derderhaven.



Deurwaarder. Is een keiharde, angstaanjagende zakenman. De 7 huwelijks aanzoeken die hij aan Joba doet worden afgewezen. Tegenover zijn zoon gedraagt hij zich genadeloos.



Jan Maan.



Huurt een kamer bij Joba. Beste vriend van Jacob. Een eenvoudige, vrijgezelle, communistische arbeider.

Elke keer als hij een vriendin heeft spaart hij voor de bruiloft, en als het uit gaat krijgt het meisje steeds het geld.



GENRE:



Psychologische roman.



De gebeurtenissen zijn in dit boek minder belangrijk dan de gevolgen die de hoofdpersonen er van ondervinden.



ACHTERGROND INFORMATIE:



In 1997 werd dit boek verfilmd door scenario schrijver en regisseur Mike van Diem.

In 1998 kreeg hij zelfs een oscar voor beste niet-Engels talige film. De film maakt ook gebruik van de novelle Derderhaven en Katadreuffe. Maar Van Diem heeft zich niet helemaal aan het boek gehouden.



MENING:



Het is een heel leuk boek. In het begin zijn de redelijk korte zinnen wel vervelend maar als je daar overheen leest is het heel leuk. Het is eigenlijk een beetje als Bint.



NATURALISME:



Dit is een naturalistisch boek omdat, heet boek over 2 generaties gaat, dit is niet echt lang voor een naturalistisch boek maar, je kunt de erfelijke karakter trekken wel zien. Verder is Jan Maan nerveus en Derderhaven pessimischtisch en wil hij de hele tijd vermoord worden. Het liefst in zijn rug, met een mes, want daar is hij het kwetsbaarst







Een gekorte biografie van Ferdinand Bordewijk.



Ferdinand Bordewijk werd in 1884 in Amsterdam geboren. Na zijn studie rechten werd hij beëdigd als advocaat, en werkte tot 1919 als junior in een advocatenkantoor te Rotterdam, het decor voor zijn roman Karakter.

Vanaf 1919 tot aan zijn dood had hij een zelfstandige praktijk in Schiedam. Van 1918 tot 1920 was Bordewijk tevens werkzaam als docent handelsrecht, waar hij inspiratie voor onveranderde de roman Bint haalde. Bordewijk handelde eerst onder het pseudoniem Ton Ven. Zijn werk werd in het begin niet goed verkocht. Het meest gelezen werk komt uit de jaren ’30 zoals Bint uit 1934 en karakter uit 1938. In 1957 kreeg hij voor heel zijn oeuvre de Constatijn Huijgensprijs. Naast romans en verhalen schreef hij ook toneel stukken. In 1965 stierf hij op 80-jarige leeftijd.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen