Boekverslag : Fay Weldon - The Lifes & Loves Of A She- Devil'
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 692 woorden.

Auteur:

Fay Weldon

Titel:

'The Lifes & Loves of a She- Devil'

Eerste reactie

Ik heb dit boek gelezen, omdat het mij een realistisch en aangrijpend boek leek. Ook

is dit boek mij aangeraden door mijn broer, die dit ook al een keer heeft gelezen.

Het was een aangrijpend boek. Het is geschreven naar hoe dominant de man in werkelijkheid kan zijn in het huwelijk en dat mannen dingen wel mogen die vrouwen nooit zouden mogen doen. Het is erg om te lezen hoeveel haat iemand kan uitdragen naar een ander en daar ook heel ver in kan gaan.Verdieping:

Ruth is big, fat and very ugly. She adores her husband Bobbo and her two children.

Bobbo has got a good job and they are wealthy. But Bobbo is in love with Mary Fisher, who is a writer, but cheap lovesnovels. She is rich and lives in a lonely tower at the coast. Ruth found out that Bobbo has a affair with Mary Fisher and after an incident where Bobbo abuses her for 'she- devi' Ruth decides to take revenge. She let her children with Mary Fisher, set the house on fire and makes a difficult plan of how making Bobbo guilty for all sorts of swindles. But that isn not all, Ruth also let herself physical change, so she will get more and more like Mary Fisher, for her the most hated woman in the world.Fay Weldon schrijft duidelijk en krachtig over maatschappelijke problemen. Het is geschreven rond deze tijd in een Engelse buitenwijk en de stad die erbij hoort. De hoofdfiguur is Ruth, een grote, lelijke en onhandige huisvrouw. Bijfiguren zijn Bobbo, de man van Ruth, pleegt overspel en is accountant; Mary Fisher, succesvolle schrijfster van liefdesromans, rijk en knap en minnares van Bobbo.

De vertelwijze is wisselend. De ene keer vanuit een ik- verteller (Ruth) en de andere

keer vanuit een hij- verteller.De thematiek is dat vrouwen zich niet zouden moeten laten onderdrukken door hun man. Het boek laat zien dat als een vrouw echt haar hele leven helemaal alleen wil bepalen, ze onmogelijk hard en vastberaden moet zijn. Dit zie je aan Ruth, die erg slim is en soms ook grappig overkomt, maar zou nooit in het echt kunnen bestaan.

Het werk is voor het eerst gepubliceerd in 1983.Fay Weldon is geboren in 1933 in het graafschap van Worcestshire op de grens van Engeland en Wales. Haar ouders waren gescheiden toen ze nog jong was en ze woonde met haar moeder bij haar grootmoeder en tante. Ook zat ze een tijdje op kostschool bij nonnen. Later nam haar moeder haar mee naar Nieuw- Zeeland, maar keerden na een paar jaar weer terug. Fay studeerde economie en psychologie aan de universiteit van St. Andrew in Schotland.Als schrijfster heeft ze veel dingen gedaan, zoals bij een reclamebureau werken, bij ministerie van buitenlandse zaken, enz.

Ze schrijft op satirische wijze over de overheersing van de onredelijke verwachtingen van de man en over typisch vrouwelijke ervaringen; dit is ook het geval in dit boek.

Ze werd ook gezien als een soort vertegenwoordiger van de feministische beweging. Het feminisme was een stroming die opkwam in de jaren '70, '80.Beoordeling:

Ik vond het een aangrijpend en realistisch boek. Ik denk dat het een herkenbaar probleem is voor deze tijd, omdat er tegenwoordig veel vrouwen bedrogen worden door hun man en dat moet allemaal maar kunnen. Gelukkig wordt dit probleem erkend en komen de vrouwen op voor hun rechten, wat ook weer goed in het boek naar voren komt (dit wordt het feminisme genoemd).Het is in het begin moeilijk om in het verhaal te komen, omdat er veel personages in een keer op je af komen. Maar later kan je goed in het verhaal mee, als je de personages eenmaal kent.

Ik zou een ander het aanraden om het te lezen, vooral als je zelf in zo'n situatie zit (alleen niet doen wat Ruth in het boek doet, zoals naar de plastisch chirurg om er als de minnaar van je man er uit te willen zien). Je kunt zo zien wat een ander doet en ook zelf een idee creƫren hoe je het zelf zou aanpakken in zo' n situatie.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen