Boekverslag : Evert Hartman - Vechten Voor Overmorgen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1541 woorden.

Het boek “Vechten voor overmorgen” wordt uitgegeven bij Lemniscaat (Rotterdam). De schrijver is Evert Hartman. Dit boek is de dertiende druk van het verhaal, en dateert van 1997. De eerst druk is in 1980 uitgekomen.


De omslag is gemaakt door Jan Wisseling. Het boek is niet vertaald.





Het boek telt 250 bladzijden, opgedeeld in 2 grote delen. Deze delen zijn nog gesplitst in 35 hoofdstukken.





Het verhaal speelt zich grotendeels af in een grote Nederlandse stad, in 1992 (Deel 1) en in 1997 (Deel 2). Het is een politieke -en actieroman.





Op de omslag staat de naam van de schrijver, de uitgever en de titel van het boek. Op de voorgrond staan er 2 jonge mensen getekend. Op de achtergrond staan een paar fragmenten uit het boek afgebeeld: Een bomaanslag op een fabriek, een manifestatie, en een paar grote gebouwen uit de stad.





Evert Hartman is één van de bekendste Nederlandse jeugdschrijvers. In 1979 verscheen zijn eerste boek: “Oorlog zonder vrienden”, dat onmiddellijk geweldig populair werd. Het boek werd bekroond door de Europese jeugdboekenprijs voor litteratuur. In zijn tweede boek, “Vechten voor overmorgen”, geeft Evert Hartman een gedurfde kijk op de toekomst die erg dichtbij lijkt. Zijn derde boek, “Het onzichtbare licht”, verteld het verhaal van een meisje dat ontdekt dat ze helderziend is.


Evert heeft al 11 jeugdboeken geschreven die bij Lemniscaat zijn uitgegeven. Hier volgen nog enkele titels: “Gegijzeld”, “Buitenspel”, “Morgen ben ik beter” (bekroond door de Nederlandse kinderjury 1988), “Niemand houdt mij tegen” (bekroond door de Nederlandse kinderjury 1992) en “De voorspelling”.





De personages:


De hoofdpersonen (Round characters) zijn:





Maarten van Rhenen is geboren op 2 juli 1974. Hij heeft als kenmerk dat hij niet goed beslissingen kan nemen, hij is erg onzeker. Hij heeft een jonger broer, Eddy, waarmee Maarten niet zo goed overeen kan komen; hij heeft ook een klein zusje, Mariska. Maarten wordt aangetrokken door een politieke partij, de ASP (Alternatieve Samenlevings Partij) die later aan de macht zal komen. Zijn ouders, zijn broer en z’n zus zijn tegen deze partij. Dit zorgt voor verschillende ruzies binnen het gezin.


Eddy van Rhenen is geboren op 22 mei 1976. Hij is de jongere broer van Maarten die zich overal mee wil bemoeien. Hij zegt het meteen als hij ergens tegen is.


Mariska is het kleine zusje van de twee broers, in het 2de deel van het boek vecht ze met Eddy mee tegen de ASP.


Joke Hameling wordt in het begin van het verhaal het vriendinnetje van Maarten. Ze is ook een aanhanger van de ASP en is tot alles in staat om de Algemene Samenlevings Partij aan de macht te helpen, zelfs bomaanslagen plegen. Uiteindelijk moet ze toch het land uitvluchten door het regime van de ASP.





Hoofdpersonen waar men niet veel van te weten komt (Flat characters):





De ouders en grootouders van Maarten, Eddy en Mariska, en diens beste vrienden: Joost, Harm en Lianne.





Andere personen (types):





Andre (de broer van Joke); Michel Dupont (een vriend van Joke die bij de directie van de ASP werkt).


Inhoud:





1992





’s Avonds laat gaat Maarten, een jongen van 18 jaar, zijn hond uitlaten. Zijn vader, een politie-inspecteur is net thuisgekomen, hij zegt dat er aanslag is gepleegd op de Tiham Chemicals (een chemische fabriek uit de stad).





Plotseling hoort Maarten geritsel in het struikgewas. Hij gaat kijken en komt een bloedende jongen tegen van ongeveer 20 jaar. De jongen vertelt dat hij André heet en dat hij met twee andere mensen de aanslag gepleegd heeft. De bom was te vroeg ontploft, waardoor hij gewond is geraakt. Zijn twee handlangers zijn door de politie opgepakt. Maarten helpt André om ongezien weg te komen (Maarten is immers zelf tegen die chemische fabrieken).





Twee dagen later krijgt Maarten een telefoontje van een zekere Joke Hameling. Ze zegt dat ze de zus van André is en dat ze Maarten wil spreken. Ze spreken af de volgende avond in een café. Joke vraagt hem om informatie te zoeken (via zijn vader) over de plaats waar de twee andere terroristen gevangen worden gehouden. Maarten belooft dat hij zijn best zal doen.





Een paar dagen later zegt Eddy, Maarten’s kleinere broer, hem dat hij de code van de viewdata van het politiebureau heeft. Maarten gaat meteen kijken en zegt aan Joke waar de twee zich bevinden. De volgende dag worden de terroristen met geweld bevrijdt.





Maarten en Joke (die ondertussen smoorverliefd zijn op elkaar) gaan de week daarop naar een toespraak van de ASP (Algemene Samenlevings Partij). Paul Roskam, de leider van de ASP, kan Maarten en Joke overtuigen dat hij een betere wereld zal bieden als hij, en de ASP, aan de macht zouden komen. Eddy, Mariska (Maarten’s kleine zusje), en diens ouders zijn echter tegen de ASP.





Een maand later gaan Maarten en Joke, die ondertussen al een serieuze relatie hebben, weer naar een toespraak van de ASP. Op het moment dat Paul Roskam aan komt, razen er vier motors voorbij. Ze openen het vuur en schieten een tiental mensen neer waaronder Paul Roskam. Bij wonder overleeft hij het na een week lang op “intensieve zorgen” gezeten te hebben.





De daaropvolgende zaterdag speelt Eddy een basketbalwedstrijd. Maarten brengt hem naar de speelzaal die zo’n 50 km. ver is. Mariska en Joke besluiten om mee te gaan. Als ze ’s avonds, rond 9 uur, terugkomen, zitten ze vast in een sneeuwstorm. Rond middernacht komen ze thuis en merken dat de gasleiding niet werkt. Die is volgens de nieuwsberichten in heel het land stuk, door verschillende bomaanslagen. De bevolking zit gedurende twee weken zonder verwarming en Paul Roskam eist het aftreden van de regering.





1997





De ASP is nu aan de macht, ze hebben in Januari 1993 de verkiezingen gewonnen met 73%. Er zijn nu strengere regels, iedereen moet een elektronisch persoonsplaatje bij zich hebben, waarop je naam, je leeftijd en je adres staat. Er zijn nu ook regels over het omgaan met de mensen en de natuur. Het is bijvoorbeeld verboden om te roken en de verwarming is verzegeld op 17°C. Wie de zegel verbreekt, en gecontroleerd wordt moet twee weken zijn verwarming op 14°C zetten.





Mariska zit nu in de 4de klas en haat al deze regels , en voornamelijk de gevolgen ervan. Maar nu heeft ze een ander probleem, de moeder van haar vriendin, Lianne, is zwanger van haar derde kind en tegenwoordig is het strikt verboden oom meer dan twee kinderen te hebben. Deze wordt afgenomen, behalve als je 25.000 gulden betaald, in dat geval mag je het kind tot zijn vijfde houden.





Mariska vertelt het hele verhaal aan Eddy, die meteen een middel vindt om aan dat geld te geraken. Zijn grootouders hebben immers enorm veel sigaretten verborgen gehouden, die ze voordat deze verboden werden hebben gekocht. Nu is het mogelijk om ze op de zwarte markt te verkopen aan 8 gulden per stuk. Eddy is vastbesloten om deze te verkopen, ondanks dat er zes jaar gevangenisstraf opstaat. Na een maand of twee heeft Eddy genoeg sigaretten verkocht en geeft het geld aan Lianne.





Maarten en Joke, die nu samenwonen, werken beiden bij de ASP. Maarten moet van zijn politieke partij bloed laten nemen. In plaats daarvan wordt er ongemerkt een stof in zijn bloed gespoten. Door deze stof kan men bij de ASP een signaal uitzenden waardoor Maarten altijd naar zijn baas terugkomt.





Als Eddy bij Maarten en Joke thuis is vind hij plannen van bomaanslagen. Hij ziet dat het over de bomaanslagen gaat op de gasleidingen in 1993. Het is dus duidelijk dat de ASP dit gedaan heeft, hierdoor hebben ze de regering laten aftreden en zijn zelf aan de macht gekomen. Hij verstopt ze en neemt ze mee bij hem thuis.





Twee dagen later wordt er een huiszoeking gedaan bij Eddy. Ze vinden de papieren en nemen hem mee naar het bureau. Het lukt Eddy om te ontsnappen, maar nu wordt hij door heel de ASP gezocht. Hij besluit om naar het buitenland te vluchten. Uiteindelijk zijn Mariska en Joke de regering en al zijn regels ook moe en vluchten mee. Ze moeten alleen Maarten met geweld meenemen omdat deze door zijn inspuiting weigert om mee te gaan. Uiteindelijk lukt het hen ongemerkt te vluchten.





Nu moeten ze alleen nog maar hopen dat meneer Borgstein, een vriend van Eddy, zijn apparaat afmaakt waarmee hij de ASP zou kunnen doen aftreden. Dit apparaat kan in heel het land tegelijk alle elektronica uitschakelen, waardoor er een enorme chaos zou ontstaan.





De bedoeling van de schrijver:





De schrijver geeft hier een visie op de toekomst die heel dichtbij lijkt. Hij wil hier waarschijnlijk aantonen dat het niet verder kan zo als het nu (1980) is, met al die vervuiling; maar dat men ook niet het milieu op de eerste plaats moet zetten en dan pas onze persoonlijke gezondheid. Men moet dus iets daartussen vinden.





Titelverklaring:





Maarten wil in het eerste deel de ASP aan de macht helpen om een betere samenleving te bereiken;


Mariska en Eddy willen in het tweede deel d.m.v. verzet de toekomst van hun land veilig stellen;


Beide partijen “vechten voor overmorgen”.





Eigen mening:





Dit verhaal staat me heel erg aan. Het is vlot leesbaar en niet moeilijk te begrijpen. Het is in chronologische volgorde geschreven. Eén ding vond ik jammer, dat is dat het verhaal een open einde heeft. Men weet niet wat er met de vluchtelingen gebeurd. Het boek is heel spannend, dat komt door de contrasten tussen Maarten (en de ASP), Eddy en Mariska en tussen de verschillende politieke partijen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen