Boekverslag : Anton Coolen - De Ontmoeting
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 546 woorden.

Titel

De ontmoetingAuteur

Anton CoolenEerste Druk

1951Titel verklaring

De ontmoeting heeft betrekking op de ontmoeting tussen Maurits, de jonge boer, en Margaretha, een medisch studente in het verzet.Opbouw

Het boek is verdeeld in acht hoofdstukken, aangegeven met Romeinse cijfers. Boven de hoofdstukken staan geen titels vermeld.Handeling

Het boek handelt over een jonge boer, die door een vriend gevraagd wordt of hij drie Canadese piloten bij hem wil laten onderduiken.

Zo belandt hij bij het verzet. Als later deze vriend, Don Jose, opgepakt wordt, moet Maurits, de jonge boer, ervoor zorgen dat Margaretha niets overkomt. Het zou n.l. kunnen dat Don Jose z'n mond niet kon houden.

Maurits mag het meisje wel. Hij vindt haar aardig en dat gevoel is wederzijds, wat later wel zou blijken. Als Maurits namelijk opgepakt wordt zorgt Margaretha ervoor dat hij weer vrijkomt.

Ze gebruikte hier haar vrouwelijke charme voor, volgens Don Jose. Deze blijkt later een verrader te zijn van zijn makkers en van de mensen die ze helpen. Maurits kan het niet verwerken dat Margaretha dat voor hem gedaan heeft en zet roekeloos het verzetswerk voort.

De verrader wordt uiteindelijk ter dood veroordeeld door de verzetsgroep. Tijdens Maurits' laatste verzetswerk, dat zeer gevaarlijk is, wordt hij opgepakt door de Duitsers en ter dood gebracht.

Margaretha, die achter hem aan is gegaan om hem in te tomen bij zijn verzetswerk, wordt ook ter dood gebracht.Tijd

Het is niet duidelijk in hoeveel tijd het verhaal zich afspeelt. Ik denk dat de tijdsduur zo'n drie tot vier jaar bedraagt.

Het verhaal is niet chronologisch.

Flash©backs ben ik niet tegengekomen, terugverwijzingen en hiaten wel. Een voorbeeld van terugverwijzing staat op bladzijde 76. Hier denken Maurits en zijn vrouw aan de tijd terug dat ze hun handen net zo vast hadden als in de tijd dat het boek zich afspeelt.

Een voorbeeld van een hiaat vinden we op bladzijde 73, de overgang van hoofdstuk vijf naar hoofdstuk zes. Het ene moment wordt Maurits meegenomen door de Duitsers en op het andere moment is hij al weer vrij.Ruimte

Er komt contrastwerking in het boek voor. Op bladzijde 45 bijvoorbeeld is er een contrast tussen de lente en het verzet Op bladzijde 57 tussen de gevaarlijke verzetswereld en het beschermende van het liggen onder een deken.Personen

-Maurits, een verlegen iemand die zich nergens om bekommert. Dit merk je als hij in het bijzijn van Margaretha is.

-Don Jose , een avontuurlijk persoon. iemand van twaalf ambachten en dertien ongelukken.

-Margaretha , een dapper meisje. iemand die veel durft en veel goed werk doet in het verzet.Perspectief

Er heerst in dit boek een objectief perspectief. Het verhaal wordt verteld door en persoon die buiten het verhaal staatMotieven

* dood © de dood van de verzetslieden en de mensen die door het verzet geholpen zijn.

* verraad© Don Jose verraadt zijn makkers.

* oorlog

* verzetThema

In het verzet wordt je geconfronteerd met de dood en met verraad. Het gebeurt zelfs door je eigen makkers.Stijl

Het boek is in een eenvoudige zinsbouw geschreven. Er komen ook weinig moeilijke woorden in het boek voor.Genre

Oorlogsroman.Mening

Ik vond het een boeiend en goed leesbaar boek. Het onderwerp sprak mij wel aan. Het verzet heeft per slot van rekening veel goeds gedaan tijdens de oorlog. Spannend vond ik vooral dat Maurits door de Duitsers opgehaald werd en het rechterlijk oordeel, waarvan Don Jose het slachtoffer werd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen