Boekverslag : Friedrich Dürrenmatt - Der Besuch Der Alten Dame
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1098 woorden.

1) zakelijke gegevens

Der Besuch der alten Dame is geschreven door Friedrich Dürrenmatt. Het boek is uitgegeven door Diogenes Verlag AG Zürich in 1998.

Het heeft 155 bladzijden en is uitgegeven in Zürich.

Het is een tragische komedie.2) eerste reactie

Ik kan niet uitleggen waarom ik dit boek heb gekozen, want het was verplicht.

Mijn eerste reactie na het lezen van het boek was, dat ik het wel grappig vond. Wel vond ik het af en toe een beetje vreemd: Het zit tussen een echt verzonnen verhaal en een verhaal wat echt gebeurt zou kunnen zijn in. Het is allemaal een beetje overdreven; de mensen reageren vreemd (iedereen weet wat er aan de hand is, behalve Ill zelf) en niemand zou aan een stad een miljoen geven in ruil voor dat iemand vermoord wordt.3) verdieping

a)

Het boek is geschreven in de hij-vorm.

De hoofdpersonen zijn :Claire Zachanassian en Alfred Ill. De rest van de personen die in het boek voorkomen hebben niet zo’n grote rol. Degenen die een kleinere rol hebben zijn: de burgemeester, Koby, Loby, Roby en Toby, de vrouw zoon en dochter van Ill en de leraar.

Het verhaal gaat dat in Güllen, een vreselijk arm stadje, Claire Zachanassian komt.

Zij is multimiljonair, en is opgegroeid in Güllen. De bewoners zijn erg blij dat ze komt, omdat ze hopen dat Claire geld aan het stadje afstaat en dat de bewoners daardoor een stk ruimer kunnen leven. Als Claire eindelijk komt, blijkt dat ze erg oud is geworden, van de protheses aan elkaar hangt en arrogant is. Ze wil geld aan het stadje geven, in ruil voor gerechtigheid. Ill heeft haar in het verleden zwanger gemaakt. Om hier onderuit te komen, heeft hij twee mannen omgekocht om te getuigen aan de rechter dat zij met Claire Zachanassian hebben geslapen en zwanger hebben gemaakt. De rechter geloofde het, en Ill was vrij. Claire is uit het stadje vertrokken om het kind te krijgen. Het kind heeft ze een tijdje alleen opgevoed, maar die is al snel aan een hersenvliesontsteking gestorven. Ze heeft het Ill nooit vergeven dat hij haar zwanger heeft gemaakt, en daarom moet hij sterven.

Op het einde wordt Ill vermoord, en de stad krijg het geld.

Het thema van het boek is dat mensen alles voor geld doen.b)

Het boek is geschreven in korte zinnen, maar dit komt omdat het een toneelstuk is. Verder heeft het geen opvallende schrijfstijl.

Het verhaal speelt zich af in Güllen, een klein arm stadje, waarin de iedereen elkaar kent. Het wordt niet duidelijk wanneer het verhaal zich afspeelt.

Claire Zachanassian is opgegroeid in Güllen, en is nu ontzettend rijk. Ze heeft een aantal ledematen verloren, en nu heeft dus nu veel protheses. Ze kan niet meer zelf lopen, en wordt gedragen door haar vier dienstbodes: Koby, Loby, Moby en Roby.

Koby en Loby zijn blind en gecastreerd, omdat zij de schuld van de zwangerschap van Claire hebben gekregen.

Herr Ill was vroeger de jeugdliefde van Claire. Hij heeft haar zwanger gemaakt, en daarna is zij uit zijn leven verdwenen. Hij is gewoon getrouwd met een andere vrouw, heeft twee kinderen en vindt zichzelf erg belangrijk.c)

De hoofdgedachte van het verhaal is dat mensen heel veel voor geld overhebben, en ze zich dan ook heel vreemd kunnen gedragen. Niemand verteld aan Ill wat er nou precies de bedoeling is, terwijl echt iedereen het weet. Niemand neemt het voor hem op, of vindt het mensenleven belangrijker dan geld.

De scène waarin Ill vermoord is, is typerend voor het thema. Daarin is iedereen tegelijk blij en droevig. Ze zijn erg blij met het geld, maar snappen toch ook wel dat een mensenlaven erg veel waard is.

Claire Zachanassian komt in het verhaal op bezoek in Güllen. Zij is erg oud geworden, vandaar de titel: Der Besuch der alten dame.d)

Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 1980.Friedrich Dürrenmatt werd in 1921, als zoon van een protestantse dominee in Konolfingen bij Bern geboren. Hij studeerde filosofie, literatuur en natuurwetenschappen in Zürich en Bern. Hij werkte enige tijd als theaterrecensent en tekenaar. Samen met Max Frisch hoort Dürrenmatt tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Zwitserse literatuur. Dürrenmatt geeft de voorkeur aan komedie en tragikomedie.

Zijn bekende werken zijn:

- Es steht geschrieben (1947; Nieuw uitgebracht in 1967 onder de titel Die wiedertÄufer)

- Romulus der Grosse (1948)

- Die Ehe des Herrn Mississippi (1952)

- Ein Engel kommt nach Babylon (1954)

- Herkules und der Stall des Augias (1954)

- Grieche sucht Griechin (1955; prosa)

- Der besuch der alten Dame (1955)

- Die Panne (1956)

- Die Physiker (1962)

- Der Meteor (1966)

4) beoordeling

Ik vind het leuk dat de vier bedienden van Claire bijna het zelfde zijn, en ook bijna helemaal op elkaar afgestemd zijn; ze zeggen precies hetzelfde, of herhalen wat de ander zegt. De scène waarin Ill doodgeschoten wordt vind ik spannend, omdat het hele boek je erop voorbereid wordt, maar je niet weet of het er ook echt van komt. Die passage spreekt mij ook gelijk het meeste aan, omdat die eigenlijk de ontknoping van het boek is. Het boek vond ik af en toe wel langdradig. Een aantal personen ,bijvoorbeeld de leraar, vond ik niet in het verhaal thuishoren, en daardoor werd het af en toe een beetje saai. Ik lees ook liever een roman dan een toneelstuk. Ik ben niet gewend om toneelstukken te lezen; daar kan het ook aan liggen. De film Der Besuch der alten Dame is gebaseerd op dit boek, die we later ook gezien hebben. Het boek sprak mij ook aan, omdat daar meer humor in zat, en minder ouderwets was. Het thema van het boek is erg bekend, maar dit was in een overdreven vorm. Het is waar dat mensen veel voor geld doen (bijvoorbeeld in spelletjes op tv waar ze hun angsten moeten overwinnen, en daarvoor dan geld krijgen.) maar ik denk niet dat ze daar iemand voor zouden vermoorden, zeker niet als ze daar niet eens de reden voor weten. Het taalgebruik in het boek is niet erg moeilijk; de zinnen zijn niet lang, en naar mijn idee werden er ook weinig moeilijke woorden in gebruikt. Mijn eindoordeel over dit boek is dat het wel een leuk boek is, maar ik vind het jammer dat het net tussen een verzonnen verhaal en een waargebeurt verhaal in zit. Ik raad niet iedereen aan om het boek te lezen, omdat ik het daar niet goed genoeg voor vond, maar ik vond het ook niet echt een saai boek wat vreselijk was om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen