Boekverslag : Adriaan Van Dis - Nathan Sid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 730 woorden.

Adriaan van Dis – Nathan Sid

Meulenhof, Amsterdam (1983)Titelverklaring:Nathan Sid is de hoofdpersoon in het boek. Zijn naam is bedacht door Adriaan van Dis, die zijn achternaam achterstevoren heeft gezet. De naam van de jongen vormt een vermomming in het stukje autobiografische tekst dat in de jeugdbeschrijving opduikt. Zijn achternaam versterkt voor Nathan het gevoel dat hij een buitenbeentje is. Eigenlijk heet hij 'Punt', de naam van zijn moeder. Zijn ouders zijn namelijk niet getrouwd en zijn vader heet 'Sid'.Genre:dit is een novelle.Het boek is gedeeltelijk autobiografisch.Samenvatting:Nathan Sid is in Indië verwekt, maar heeft er nooit, zoals de rest van zijn familie, gewoond. Overal in het grote huis waarin hij opgroeit, hangt een Indische sfeer en er wonen meerdere families, die allemaal uit Indië komen.Nathan heeft veel last van puistjes en pukkels, waarvoor hij naar een gebedsgenezer gaat. Het blijkt dat hij allergisch is en dat hij daar altijd last van zal blijven houden. Hij moet zich aan een dieet houden, dat zijn lichaam moet zuiveren. Hij moet oefeningen doen om sterker te worden en als hij het niet goed doet, wordt hij geslagen door zijn vader. Als hij met zijn vader, 'Pa Sid', naar de bioscoop gaat, ziet hij de film 'Gullivers reizen'. Nathan wil ook zo sterk, groot en stoer worden als Gulliver.

Zijn vader maakt zich kwaad om de oom van Nathan, die socialist is. De socialisten willen namelijk de KNIL-salarissen inhouden en ze geven het KNIL de schuld dat Nederland Indië is kwijtgeraakt. Als blijkt dat Nathan deze oom juist heel leuk vindt, worden de regels in huis nog strenger. Als Nathan een fluit wil, om de Indische liedjes te kunnen spelen, moet hij iedere dag oefenen van zijn vader, anders krijgt hij slaag.Nathan vindt het heerlijk om alleen met zijn moeder te zijn. Als zijn vader overlijdt aan een hartkwaal, ervaart hij dat eerder als een opluchting. Toch krijgt hij last van schuldgevoelens. Hij wordt nu geacht om het goede voorbeeld aan het gezin te geven en zijn moeder tot steun te zijn. Zijn moeder vertelt hem verhalen over het leven van zijn vader en het liefst zou hij veilig onder haar rok wegkruipen.Tijd en tijdvolgorde;Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn geen flash-backs of vooruitwijzingen.

De novelle speelt zich af rond 1955.Plaats /ruimte;

Het verhaal speelt zich af in het grote huis in Bergen, Noord-Holland, waarin Nathan opgroeit en op school.

Karakterbeschrijving en –ontwikkeling /onderlinge relaties:Nathan Sid:

Nathan is in het verhaal ongeveer 10 jaar oud. Hij is een buitenbeentje in de 'Indische wereld' waarin hij leeft. Hij wordt streng opgevoed. Nathan wil graag stoer overkomen, maar hij is helemaal niet sportief. Hij heeft geen vrienden en is vaak onzeker. Nathan is een rond karakter.Pa Sid:

De vader van Nathan is oud-militair van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Hij heeft in een Japans kamp gezeten als krijgsgevangene. Hij is getrouwd geweest en daarna is hij gaan samenwonen met de moeder van Nathan. Door zijn ervaringen is hij een streng opvoeder geworden, maar hij heeft goede bedoelingen. Pa Sid heeft de plaats ingenomen van de vader van het gezin, Van Capellen. Hij kan echter niet met Nathans moeder trouwen, omdat de broer van zijn vroegere vrouw bij de Burgelijke Stand zit en elk verzoek tot echtscheiding vernietigt.De moeder:

De moeder van Nathan is een lieve zorgzame vrouw. Ze gelooft in alternatieve geneeswijzen, waardoor Nathan dingen moet eten die hem moeten zuiveren, maar die heel vies zijn. Ze draagt nog steeds de naam van haar eerste man.Saskia, Jana en Ada:

Zij zijn halfzussen van Nathan. Ze hebben alle vier dezelfde moeder, maar ze hebben een hekel aan Pa Sid. Ook voor zijn halfzussen is Nathan een buitenbeentje, hij heeft immers niet in een kamp gezeten.Nathan's oom:

Nathan vindt zijn oom veel aardiger dan zijn vader. Zijn oom heeft heel andere opvattingen dan hij.Thematiek:

Het thema van de novelle is de verwondering van Nathan over vroeger, over zijn ouders en over zichzelf. Motieven die telkens terugkomen zijn: voedsel, minderwaardigheidsgevoelens en standsbewustzijn.Taalgebruik:

Van Dis gebruikt een heldere stijl van vertellen, die af en toe onbeholpen overkomt. Daardoor is het boek prettig te lezen.Opdracht:

De novelle is opgedragen aan Lien, Pieke en SuzetteVertelsituatie:

Het verhaal wordt verteld vanuit Nathans 'kinderperspectief'. De schrijver mengt zich niet in het verhaal en hij verwerkt de gedichtjes als terugblikken.Perspectief:

Er is een Hij-perspectief.Verhaalopbouw:

Het boek bevat vijftien korte jeugdschetsen waarin gedichtjes zijn verwerkt die het proza aanvullen.

uittreksels & Verslagen / Uittreksels / Dis, Adriaan van, Nathan Sid
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen