Boekverslag : Horizontaal - Filmbespreking: Platoon Ingezonden Door: David
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 518 woorden.

Hoofdmededeling:

Ik heb deze film gekozen omdat mijn favoriet genre oorlogsfilms is. Zo krijg je een realistisch beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging.


Na het bekijken van deze film vind ik het één van de beste oorlogsfilms die er ooit gemaakt zijn. Je leeft je perfect in in de situatie waardoor je triestige gevoelens krijgt.


Je prijst jezelf achteraf gelukkig dat je nog nooit een oorlog hebt meegemaakt.

Uitwerking en slot:

Korte inhoud van de film: Taylor is een jong man die nog studeerde aan de universiteit. Maar hij heeft zich dan vrijwillig opgegeven om naar Vietnam te gaan omdat hij het onrechtvaardig vond dat alleen de armen vochten voor hun vaderland. Als hij daar aankomt is hij nog een groentje en wil niemand hem helpen. Wanneer Taylor met z’n peloton door de jungle zwerft ontdekken ze een leegstaande bunker van de Vietcong. Ze bestuderen de bunker goed en zullen later terugkomen om de Vietcong te doden. Daarna komen ze in een Vietnamees’ dorpje. Ze denken dat de inwoners verraders zijn die de Vietcong helpen. Daarom verjagen ze alle inwoners en steken het dorp volledig in brand. Later gaan ze terug naar die bunker, maar in plaats van de Vietcong af te slachten worden ze in de flank aangevallen en verliezen ze veel manschappen. In een later gevecht zijn de Vietcong zo talrijk dat de pelotonchef het hele gebied laat bombarderen. Taylor overleeft het en mag omwille van z’n wonden terug naar huis.

Boodschap van de film: Een oorlog is niets anders dan miserie, er zijn geen winnaars maar alleen verliezers en je mag blij zijn dat je zelf nog geen oorlog hebt meegemaakt.


Ga je dus nooit vrijwillig gaan opgeven om in een oorlog te gaan vechten.

Techniek van de film:

Close up: Je zag een close– up van een soldaat die verborgen zat in een bunker en die de vijand zag aankomen, om de spanning en angst te tonen op z’n gezicht.

Distant shot: Je zeg een distant shot van een soldaat die wegliep om de Vietcong hem achterna zat, om de afstand te tonen tussen de soldaat en de Vietcong.

Vogelperspectief: Je zag een hoog standpunt van soldaten die langs de grond slopen om de Vietcong aan te vallen, om hun kleinheid, angst en onmacht aan te tonen.

Kikvorsperspectief: Je zag een laag standpunt van een soldaat die een Vietnamees ging doden, om zijn grootsheid en sterkte aan te tonen.

Rijbeweging (horizontaal) : Er gebeurden een zwenking om langs de ene kant de Amerikanen te zien en langs de andere kant de Vietcong.

Rijbeweging (voorwaarts) : Eerst zag je gewoon struiken, maar naarmate men de camera inzoomde kon je zien dat er een bunker in de struiken verstopt zat.

Muziek: Nu en dan was er in de film violenmuziek, dit gebeurde om de triestige momenten aan te duiden.

Montage: De montage in deze film was vrij snel, één take duurde ± 5 seconden.

Acteerprestaties: De acteerprestaties van deze film waren zeer goed, het gaan om een serieuze en gevoelige film en dat lieten de acteurs goed zien. Dit komt natuurlijk ook omdat er grote namen meededen in deze film zoals een Tom Cruise, Keith David, enz.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen