Boekverslag : Herman De Coninck - De Lenige Liefde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 642 woorden.

DE LENIGE LIEFDE

Herman De Coninck



Herman De Coninck is wellicht de bekendste dichter van Vlaanderen. Zijn gedichten worden waarschijnlijk ook het vaakst gelezen (Als we Guido Gezelle dan maar even vergeten). Zijn dood op het congres over literatuur in Portugal (eind mei) heeft hem wellicht nog meer faam gegeven. Volgens mij is die volledig terecht.



Ik ben lange tijd niet echt in poëzie geïnteresseerd geweest. Als kleine jongen las ik liever spannende verhalen. Maar de laatste jaren veranderde dat wegens tijdsgebrek. Ik las heel wat minder boeken en misschien ben ik daardoor wel meer in poëzie geïnteresseerd geraakt. Veel poëzie is ook diepzinnig, je kan woorden en zinnen op vele wijzen interpreteren en het niveau ligt vaak hoger, dat maakt voor mij de poëzie dan ook echt boeiend.

Toen ik de leeslijst zag kreeg Herman De Coninck voorrang. Hoewel zijn gedichten niet erg moeilijk zijn, of instapklaar zoals men zegt, kan ik er toch veel langer bij wegdromen waarbij de verschillende interpretaties elkaar bij mij naadloos opvolgden.

Ik ontleende een drietal dichtbundels aan de stadsbibliotheek: “Enkelvoud”, “Schoolslag” en “De lenige liefde”. Na het lezen koos ik voor “De lenige liefde” om de optimistische sfeer die er in de dichtbundel hangt en de liefde die uit de gedichten straalt. In “Enkelvoud” en “Schoolslag” is dat veel minder alhoewel daar wel wat uitzonderingen op zijn zoals ‘Ze heeft alles om te zoenen’ in “Enkelvoud” en in “Schoolslag” (waar trouwens nogal wat dood aanwezig is):’Zomeravond. We hebben woorden en tijd.’

De eerste maal dat je “De lenige liefde” leest begin je natuurlijk op de eerste pagina en ga je door tot het laatste gedicht. Later sla je de bundel open en begin je zomaar ergens middenin aan een mooi gedicht, na dat ene gedichten volgen steevast alle andere. Op die manier heb ik de bundel talloze keren gelezen.

Het viel me direct op dat De Coninck altijd in de ik-vorm schrijft. Dat zorgt er volgens mij voor dat je je veel meer inleeft in zijn gedichten en gedachten. Het gedicht komt daardoor ook veel directer over en je kan je de beschreven situaties levendig voorstellen.

De gedichten van De Coninck zijn vaak beschrijvingen. Hij stelt bepaalde situaties voor op een vaak rooskleurige manier, zonder daarbij zijn gevoelens aan je op te dringen of ze op zijn minst niet letterlijk neer te schrijven. Dat is volgens mij een van de redenen waarom veel mensen graag zijn poëzie lezen.

Het valt ook op dat zijn regels zelden rijmen. Niet dat dit noodzakelijk is voor poëzie van niveau, maar er komen in zijn bundel toch wel opvallend weinig rijmen voor. Als er dan toch twee regels op elkaar rijmen, dan is dat heel onopvallend, wat misschien wel de kwaliteit van zijn werk weergeeft.

Bijvoorbeeld: gedicht “flaminingo´s” uit “De lenige liefde”

Regel zes: uit het water op, o, ze

Regel zeven: zijn zo rose

Hier kan je toch nauwelijks spreken van een duidelijke eindrijm?



De Coninck maakt ook graag gebruik van zijn dichterlijke vrijheid, het zijn vaak prachtige samenstellingen die je meteen de betekenis duidelijk maken.

Voorbeelden hiervan zijn: langoereuze benen uit “Je ligt nog te bed”

Minnestreel uit “Minnestreel”



Ook zijn uitdrukkingen zijn op zijn minst gezegd subliem. Vaak zijn ze ook heel grappig. Enkele voorbeelden van die uitdrukkingen zijn:

… de oevers trekken het water strak aan… uit “zwaan”

… terwijl ik mijn happy end voel groeien… uit “het was een prachtidee”



De dichtbundel is prachtig, maar in deze (cyber)tijden kan je dan ook van de nieuwe technologieën dankbaar gebruik maken. In de bibliotheek verhuurt men namelijk ook een CD waar Herman De Coninck onder andere voorleest uit “De lenige liefde.” Ik huurde hem en als de gedichten voorgelezen worden met zijn stem is het pas helemaal echt…

Ik heb de bundel graag gelezen en zal hem graag blijven lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen